Yargıtay Berberoğlu'nun tahliye gerekçesini açıkladı

Mahkumiyet kararı Meclis Genel Kurulu'nda okunursa Berberoğlu'nun vekilliği düşecek ve yeniden cezaevine girecek.

Haberler 26.09.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP stanbul Milletvekili Enis Berberolunun tahliyesinin 57 sayfadan oluan gerekçeli karar açkland. 5 üyeden ikisinin muhalefet erhi koyduu kararda, Sann eylemi devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri açklama suçunu oluturur denildi.

Yargtayn Enis Berberoluna, MT TIRlar görüntülerini Can Dündara ilettii gerekçesiyle verilen 5 yl 10 ay hapis cezasn onama kararnn gerekçesi belli oldu. Kararda söz konusu MT faaliyetinin devlet srr niteliinde olduu vurguland.

Berberolunun nitelii gerei devlet srr olan bilgileri açklamaktan ibaret eylemenin, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri açklama suçunu oluturduu öne sürüldü. Bu bilgilerin sr olarak korunmasnn, suç tarihi itibariyle de demokratik toplumda gerekli olduu kaydedildi. Habertürkten Fevzi çakrn haberine göre 2ye kar 3 oyla alnan kararda, u gerekçelere yer verildi:

MT FAALYETLER GZLDR

MTin faaliyetleri, iin doas gerei gizli olduundan görev ve faaliyetlerine ilikin bilgi ve belgelerin de gizli olduu konusunda kuku yoktur. Devletlerin, bekasn temin ve milli menfaatleri koruma adna ülke snrlar içinde veya dnda nitelii itibariyle devlet srr mahiyetinde olan faaliyetleri olabilir. Dava ve haber konusu faaliyetin de bu kapsamda bir faaliyet olduu gerek dosyada bulunan ilgili kurumlarn cevabi yazlar gerekse açk kaynaklarda yer ald üzere devlet yetkililerinin açklamalar ile sabittir.

Bu bilgilerin temini veya açklanmasnn, dorudan milli savunmay ve ülkenin siyasal menfaatleri hedef aldnda da kuku duymamak gerekir. Bu itibarla yerel mahkemenin toplayp karar yerinde tartarak gösterdii delil ve deerlendirmelere temin edilerek, haberlere konu yaplan bilgi ve belgenin nitelii itibariyle devlet srr olarak kabulünde isabetsizlik yoktur.

Türkiyenin en uzun kara snrn paylat ülke konumundaki Suriyede devam eden iç sava ve çatmalarn ülkenin milli güvenliini ciddi anlamda tehdit ettii açktr. Bu itibarla milli güvenlik balamnda ciddi bir tehdit süreci devam etmekteyken sank Enis Berberolu tarafndan temin edilip baka dosyada sank Can Dündara verilen ve Dündar tarafndan daha önce haber yapan gazeteden farkl olarak geni bir kitleye ulaan Cumhuriyet Gazetesinde yaplan haber suretiyle açklanan, daha evvel açklanmam bölümleri ve içerii itibariyle devletin güvenlii ve siyasal yararlarn koruma kabiliyetini haiz olan bilgilerin halen sr vasfn muhafaza ettiinin kabulü gerekir. Ve bu srrn korunmasnn demokratik toplumda gerekli olduunun kabulünde bir isabetsizlik bulunmamaktadr.

DEVLETN GÜVENLNE DAR BLGLER AçIKLAMA SUçU

Sann devletin milli güvenlii ve siyasal yararlar bakmndan nitelii itibariyle devlet srr mahiyetinde icra edilen faaliyetlere ilikin bilgi ve görüntüleri baka dosya san Can Dündara, faaliyetten yaklak 16 ay sonra verdii anlalmtr.

Sank bilgi birikimi ve mesleki tecrübesine göre, eyleminin sonuçlarn bilebilecek durumdadr. Fakat bu bilgileri verdii Dündar ile saik/özel kast bakmndan itirak iradesi dorultusunda hareket ettiini ortaya koyan sezgi ve zan düzeyini aan kesin delil elde edilmemitir. Sann nitelii gerei devlet srr olan bilgileri, açklamaktan ibaret eylemenin Türk Ceza Kanununun 329/1. maddesinde düzenlenen devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri açklama suçunu oluturduu kabulünde, ayn gerekçelerle anlan bilginin sr olarak korunmasnn, suç tarihi itibariyle de demokratik toplumda gerekli/zorlayc bir tedbir niteliinde kabul edilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadr. Milletvekilliinin kesin hüküm giyme halinde dümesinin, bu husustaki kesin mahkeme kararnn Genel Kurula bildirmesine balanm bulunmasna (Anayasann 84/2. maddesine) ve TBMM Üyesi hakknda seçimden önce veya sonra verilmi bir ceza hükmünün yerine getirilmesinin, üyelik sfatnn sona ermesinden sonra mümkün bulunmasna (Anayasann 83/3. maddesine) nazaran, Anayasann 83/3. maddesi gereince sank hakknda verilen ceza hükmünün yerine getirilmesinin üyelik sfatnn sona ermesine braklmasna karar verilmitir.

VEKLL DÜERSE YENDEN TUTUKLANACAK

Berberolu hakknda kesinleen mahkumiyet kararnn bir örneinin Anayasann 84/2. maddesi gereince takdiri için TBMM Bakanlna gönderilmesi kararlatrld. Bu karar Meclis Genel Kurulunda okunursa Berberolunun vekillii düecek ve kalan cezasnn infaz için yeniden cezaevine konulacak.

Haberde karara iki üyenin muhalefet ettii belirtildi. Bu üyelerden biri kar oy yazsnda, Berberolunun vekilliinin sonuna kadar yarglamann durmasna karar verilmesi gerektiini savundu. Dier üye ise kar oy yazsnda Berberolunun eylemenin casusluk suçunu oluturduunu belirtti, tutukluluk kararnn devam yönünde görü bildirdi.

Ana Sayfaya Git