Yargıtay HDP’ye inceleme başlattı

Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobanê iddianamesinin ekleriyle birlikte kendilerine gönderilmesini istedi.

Haberler 03.03.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay Cumhuriyet Basavcl, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili inceleme balatt. nceleme sonucu HDPnin örgüt eylemlerinin oda olduu tespit edilirse parti hakknda kapatma davas açlmas gündeme gelebilecek.

HDP hakknda inceleme balatan Yargtay Cumhuriyet Basavcl Siyasi Partiler Bürosu inceleme kapsamnda 108 sankl Kobani iddianamesi ve HDPli milletvekilleri hakknda hazrlanan fezlekelerin örneini Ankara Cumhuriyet Basavclndan istedi.

Kobani soruturmas kapsamnda HDP E Genel Bakan Pervin Buldann da aralarnda olduu HDPli 9 milletvekili hakknda fezleke düzenlenmiti.

Siyasi partilerin faaliyetlerini izlemekle görevli Basavclkça yaplacak inceleme sonucu, HDPnin örgüt eylemlerinin oda olduu tespit edilirse, HDP hakknda kapatma davas açlmas gündeme gelebilecek.

Bahçeli: HDPnin kapatlmas arttr

Partisinin TBMM Grup Toplantsnda konuan MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Yargtayn HDP hakknda inceleme balatmasnn önemli ve beklenen bir gelime olduunu söyledi.

Bahçeli, Basavclk inceleme sonucunda HDPnin faaliyetlerinin terör eylemlerinin oda haline geldiine karar verirse soruturma safhasna geçecek nihayetinde hazrlanan iddianame Anayasa mahkemesine sunacaktr. Siyasi partilerin kapatlmas Yargtay cumhuriyet basavcsnn açaca dava üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafndan kesin olarak karara balanmaktadr. Türkiye bir hukuk devleti ise HDPnin kapatlmas acildir, hayatidir, arttr. Baka bir ad altnda paravan terör oluumu çats ile bile tekrar faaliyette bulunmasna frsat verilmemelidir dedi.

Sancar: Kapatma çabalar bizleri daha da büyütecektir

HDPyi kapatma giriimlerini Meclis Grup Toplantsndaki konumasnda deerlendiren HDP E Genel Bakan Mithat Sancar ise, ktidarn küçük orta yine kapatma tehditlerini dolam azna. Herhalde kendilerinin yolunu açmak için tek çarelerinin olduunu biliyorlar; o da bizi kapatmak. Ama söylüyoruz tekrar, bizi kapatma çabas onlar daha da küçültecek, bizleri ise daha da büyütecektir ifadelerini kulland.

Sancar, HDPyi siyasetin dna itmeye, demokratik siyaset kanallarn tkamaya çalyorlar. HDPsiz bir Türkiye, HDPsiz bir siyaset ve mazlumlarn sesinin çkmad bir düzen hedefliyorlar diye konutu.

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Ocak aynda yapt yazl açklama ile 6-8 Ekim iddianamesini dayanak göstererek Yargtay Cumhuriyet Basavcln HDPye kapatma davas açmaya çarmt.

AK Parti: Milletimiz nezdinde HDPyi kapatacaz

AK Parti Grup Bakanvekili Cahit Özkan , MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin Fezlekeler için her siyasi parti tutumunu netletirmeli. CHP ve Y Parti kimin tarafndadr ifadelerini kullanmasnn ardndan AK Partinin tutumunun ne olaca sorusuna Özkan, u yant verdi:

Cumhur ttifak olarak AK Parti ve MHPnin ayn istikamette yürüyen bir anlayla siyaset yapyoruz. Bugün 83 milyon aziz milletimiz, HDPye oy verenler bu partinin srtn Kandile dayamas için oy vermedi. Bar içerisinde yaayalm diye verdi. HDP hem siyasi olarak kapandktan sonra hukuken de kapanacaktr. Yani milletimizin vicdannda kapanacaktr. 6 milyon vatandamz bar istedi. Bu partinin saz çalan ve ark söyleyen söylemi üzerine, demokrasi ve özgürlük söylemleri üzerine oy verdiler. Teröre srtn dayasnlar diye deil. Milletimizin aln terini, emeini gidip Kandile peke çeksinler diye deil. Onun için biz inallah milletimiz nezdinde HDPyi kapatacaz. Milletimizin artk bu partiden ümidi kalmamtr. 83 milyon, bu partinin kapatlmasn hem siyaseten hem hukuken anayasal düzen çerçevesinde arzu etmektedir. Bunu da önümüzdeki süreçte, siyasi olarak atlan admlarla milletimiz iradesiyle yol yürüneceini dünya aleme göstereceiz.

Ana Sayfaya Git