Yargıtay HDP’ye inceleme başlattı

Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobanê iddianamesinin ekleriyle birlikte kendilerine gönderilmesini istedi.

Yargıtay HDP’ye inceleme başlattı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili inceleme başlattı. İnceleme sonucu HDP'nin "örgüt eylemlerinin odağı" olduğu tespit edilirse parti hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek.

HDP hakkında inceleme başlatan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu inceleme kapsamında 108 sanıklı Kobani iddianamesi ve HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin örneğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istedi.

Kobani soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da aralarında olduğu HDP'li 9 milletvekili hakkında fezleke düzenlenmişti.

Siyasi partilerin faaliyetlerini izlemekle görevli Başsavcılıkça yapılacak inceleme sonucu, HDP’nin “örgüt eylemlerinin odağı” olduğu tespit edilirse, HDP hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek.

Bahçeli: HDP'nin kapatılması şarttır

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay'ın HDP hakkında inceleme başlatmasının “önemli ve beklenen bir gelişme” olduğunu söyledi.

Bahçeli, “Başsavcılık inceleme sonucunda HDP’nin faaliyetlerinin terör eylemlerinin odağı haline geldiğine karar verirse soruşturma safhasına geçecek nihayetinde hazırlanan iddianame Anayasa mahkemesine sunacaktır. Siyasi partilerin kapatılması Yargıtay cumhuriyet başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kesin olarak karara bağlanmaktadır. Türkiye bir hukuk devleti ise HDP'nin kapatılması acildir, hayatidir, şarttır. Başka bir ad altında paravan terör oluşumu çatısı ile bile tekrar faaliyette bulunmasına fırsat verilmemelidir” dedi.

Sancar: Kapatma çabaları bizleri daha da büyütecektir

HDP'yi kapatma girişimlerini Meclis Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, “İktidarın küçük ortağı yine kapatma tehditlerini dolamış ağzına. Herhalde kendilerinin yolunu açmak için tek çarelerinin olduğunu biliyorlar; o da bizi kapatmak. Ama söylüyoruz tekrar, bizi kapatma çabası onları daha da küçültecek, bizleri ise daha da büyütecektir” ifadelerini kullandı.

Sancar, "HDP’yi siyasetin dışına itmeye, demokratik siyaset kanallarını tıkamaya çalışıyorlar. HDP’siz bir Türkiye, HDP'siz bir siyaset ve mazlumların sesinin çıkmadığı bir düzen hedefliyorlar" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ocak ayında yaptığı yazılı açıklama ile 6-8 Ekim iddianamesini dayanak göstererek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nı HDP’ye kapatma davası açmaya çağırmıştı.

AK Parti: Milletimiz nezdinde HDP’yi kapatacağız

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan , MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Fezlekeler için her siyasi parti tutumunu netleştirmeli. CHP ve İYİ Parti kimin tarafındadır” ifadelerini kullanmasının ardından AK Parti’nin tutumunun ne olacağı sorusuna Özkan, şu yanıtı verdi:

“Cumhur İttifakı olarak AK Parti ve MHP’nin aynı istikamette yürüyen bir anlayışla siyaset yapıyoruz. Bugün 83 milyon aziz milletimiz, HDP’ye oy verenler bu partinin sırtını Kandil’e dayaması için oy vermedi. Barış içerisinde yaşayalım diye verdi. HDP hem siyasi olarak kapandıktan sonra hukuken de kapanacaktır. Yani milletimizin vicdanında kapanacaktır. 6 milyon vatandaşımız barış istedi. Bu partinin saz çalan ve şarkı söyleyen söylemi üzerine, demokrasi ve özgürlük söylemleri üzerine oy verdiler. Teröre sırtını dayasınlar diye değil. Milletimizin alın terini, emeğini gidip Kandil’e peşkeş çeksinler diye değil. Onun için biz inşallah milletimiz nezdinde HDP’yi kapatacağız. Milletimizin artık bu partiden ümidi kalmamıştır. 83 milyon, bu partinin kapatılmasını hem siyaseten hem hukuken anayasal düzen çerçevesinde arzu etmektedir. Bunu da önümüzdeki süreçte, siyasi olarak atılan adımlarla milletimiz iradesiyle yol yürüneceğini dünya aleme göstereceğiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz