Yerel yönetimler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlandı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görev ve yetkileri ile teşkilat yapısı belirlendi

Haberler 11.07.2018 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna göre, mahalli idareler ve bunlarn merkezi idare ile olan alaka ve münasebetleri çevre ve ehircilik Bakanlnca düzenlenecek

Bakanlk, kamu mallarna ilikin politikalar tespit etmek amacyla çalma yapacak. Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlar ve devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerlerin edinim, yönetim ve elden çkarlmasna ilikin ilemleri yürütecek ve kamu idarelerinin tanmazlar ile ilgili kayt ve yönetim esaslarn belirleyecek

Kararnameyle Bakanln tekilat yapsnda da düzenlemeye gidildi. Buna göre Yerel Yönetimler Genel Müdürlüü ve Milli Emlak Genel Müdürlüü çevre ve ehircilik Bakanlna baland

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine dair 1 Numaral Cumhurbakanl Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi ile mahalli idareler ve bunlarn merkezi idare ile ilikileri çevre ve ehircilik Bakanlnca düzenlenecek.

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine dair 1 Numaral Cumhurbakanl Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Buna göre, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi çerçevesinde çevre ve ehircilik Bakanlnn görev ve yetkileri ile tekilat yaps belirlendi.

çevre ve ehircilik Bakanlnn görev ve yetkileri arasnda yerlemeye, çevreye ve yaplamaya dair imar, çevre, yap ve yapm mevzuatn hazrlamak, uygulamalar izlemek ve denetlemek, Bakanln görev alan ile ilgili mesleki hizmetlerin norm ve standartlarn hazrlamak, gelitirmek, uygulanmasn salamak ve ilgililerin kaytlarn tutmak yer alyor.

Ayrca çevrenin korunmas, çevre kirliliinin önlenmesi ile faaliyetleri sonucu alc ortamlara kat, sv ve gaz halde atk brakarak kirlilik oluturan veya oluturmas muhtemel her türlü tesis ve faaliyetin çevresel etkilerinin deerlendirmesine ilikin görevlerine de yer verilen kararnameye göre, Bakanlk, Cumhurbakannca yetkilendirilen alanlar ile merkezi idarenin yetkisi içindeki kamu yatrmlar, mülkiyeti kamuya ait arsa ve araziler üzerinde yaplacak her türlü yap, milli güvenlie dair tesisler, askeri yasak bölgeler, genel snak alanlar, özel güvenlik bölgeleri, enerji ve telekomünikasyon tesislerine ilikin etütleri, harita, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazm ve uygulama imar planlar, parselasyon planlar ve deiikliklerini resen yapacak, yaptrabilecek ve onaylayabilecek.

Bakanlk, bavuru tarihinden itibaren iki ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandrma yaplmamas halinde resen ruhsat ve yap kullanma izni verebilecek.

Kamunun tanmaz yönetimi çevre ve ehircilik Bakanlnda

KHK ile Bakanla yeni görev ve yetkiler de eklendi.

Buna göre, mahalli idareleri ve bunlarn merkezi idare ile olan alaka ve münasebetleri çevre ve ehircilik Bakanlnca düzenlenecek.

Ayrca Bakanlk, kamu mallarna ilikin politikalar tespit etmek amacyla çalma yapacak. Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlar ve devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerlerin edinim, yönetim ve elden çkarlmasna ilikin ilemleri yürütecek ve kamu idarelerinin tanmazlar ile ilgili kayt ve yönetim esaslarn belirleyecek.

Bakanla iki yeni genel müdürlük

Kararnameyle Bakanln tekilat yapsnda da düzenlemeye gidildi.

Buna göre Yerel Yönetimler Genel Müdürlüü ve Milli Emlak Genel Müdürlüü çevre ve ehircilik Bakanlna baland.

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüü, mahalli idarelerin i ve ilemlerine dair mevzuatla verilen görev ve hizmetleri yapacak, takip edip, sonuçlandrp, gelitirecek.

Ayrca, mahalli idare yatrm ve hizmetlerinin kalknma planlar ile yllk programlara uygun ekilde yaplmasnn gözetlenmesi, mahalli idarelerin gelitirilmesi amacyla aratrmalar yaplmas, istatistiki bilgileri toplanmas, deerlendirmesi ve yaymlanmas ile mahalli idareler personelinin hizmet içi eitimini planlanmas ve uygulanmasnn takibi, mahalli idarelerin tekilat, araç ve kadro standartlarnn tespit edilmesi, mahalli idare kontrolörlerinin çalma programlarn düzenlenmesi ve uygulanmasnn salanmas da genel müdürlüün görevleri arasnda bulunuyor.

Milli Emlak Genel Müdürlüü ise Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlar ve devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerlerin yönetimine ilikin hizmetleri, gerektiinde dier kamu idareleri ile i birlii yaparak yürütecek.

Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlarn sat, kiralanmas, trampas ve üzerinde snrl ayni hak tesisi, devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerlerin kiralanmas ve bu yerler için gerekli görülen hallerde kullanma izni verilmesi ilemlerini yapacak.

Genel müdürlük, devlete ait konutlar yönetecek ve kamu idarelerine ait konutlarn yönetimi konusundaki politikalarn belirlenmesi amacyla çalmalar yapacak. Her yl yurt içi ve yurt dndaki kamu konutlarnn kira ve yakt bedelleri ile iletme, bakm ve onarm esaslarn tespit edecek.

Hazineye ait tanmazlarn envanter kaytlarn tutacak ve dier kamu idarelerinin tanmazlarnn envanter kaytlarnn tutulmasna ilikin usul ve esaslar belirleyecek.

Genel bütçe kapsamndaki kamu idarelerinin kamulatrd yerlerin Hazine adna tescilini salayacak.

Kanunlar ve antlamalar gereince muayyen zümrelere izafetle el konulmas gereken para, mal ve haklarn ilemlerini yaparak, tasfiyelerini sonuçlandracak.

Bunlarn yan sra genel bütçe kapsamndaki kamu idarelerinin hizmet d kalan tanrlarnn satn yapabilecek.

Kamu idarelerine ait tanmazlarn yönetim esaslarn belirleyerek, kamu idarelerinin tanmaz edinme ve yönetimine ilikin olarak hazrlayacaklar mevzuat taslaklar hakknda görü bildirebilecek.

Genel Müdürlük, kamu mallarna ilikin politikalar tespit etmeye yönelik çalmalar yapacak. Görev alanna giren konularda ilgili mevzuatla Bakanla verilen görevleri yürütecek.

Görev alanna giren konulardaki alacaklarn süresinde ve mevzuata uygun olarak takip edilerek, tahsil aamasna getirilmesi için gerekli tedbirleri alacak.

Genel Müdürlüün dier görev ve yetkileri öyle:

Tekilat ve görev alanna giren konularda uzmanlar araclyla tefti, denetim, inceleme ve soruturma yapmak ve bu ilerin yürütülmesi amacyla uygun görülen büyük il merkezlerinde denetim gruplar kurmak, Cumhurbakannca uygulama usul ve esaslar belirlenen projeler kapsamnda, Hazinenin özel mülkiyetindeki tanmazlar ve devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerleri gelitirmek, deerlendirmek, kiilerin mülkiyetinde bulunan tanmazlar satn almak, trampa etmek, kamulatrma ve toplulatrma yapmak.

Mekansal Planlama Genel Müdürlüü, çevre Yönetimi Genel Müdürlüü, çevresel Etki Deerlendirmesi, zin ve Denetim Genel Müdürlüü, Yap leri Genel Müdürlüü, Altyap ve Kentsel Dönüüm Hizmetleri Genel Müdürlüü, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüü, Corafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüü, Tabiat Varlklarn Koruma Genel Müdürlüü, Rehberlik ve Tefti Bakanl, Strateji Gelitirme Bakanl, Yüksek Fen Kurulu Bakanl, Avrupa Birlii ve D likiler Dairesi Bakanl, Personel Dairesi Bakanl, Eitim ve Yayn Dairesi Bakanl, Destek Hizmetleri Dairesi Bakanl, Hukuk Müavirlii, Basn ve Halkla likiler Müavirlii, Özel Kalem Müdürlüünün de görev ve yetkileri belirlendi.

Ana Sayfaya Git