Yıldırım: Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, ABD-Rusya restleşmesiyle ilgili "Efendim 'Benim daha iyi füzem var.' Yok öbürü diyor 'benim daha iyi füzem var. Gönder bakalım. Göndermezsen şöyle olur'. Sokak kavgası. Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar" dedi.

Haberler 12.04.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, WOW Hotel Kongre Merkezinde düzenlenen 21. Avrasya Ekonomi Zirvesine katld. Burada konuan

Yldrm, Dünya çok hzl deiiyor. Hzl bir dönüüm yayoruz. Bu sancl süreçte küresel ve özellikle bölgesel gerilimler belirsizlii arttryor. Ekonomileri olumsuz yönde etkiliyor. çevre ülkelerde devam eden otorite boluu, istikrarszlk, iç sava, terör örgütleri bölgenin istikrarna üphesiz zarar veriyor. Bölgemizde bu skntlar yaanrken Türkiye ne yapyor? Türkiyenin yapt ey çok aç bir yandan terörle mücadele yaparak hem Avrasya bölgesinin hem de Avrupann güvenliini salyor. Ve çok büyük bir mülteci sorununu tek bana göüsleyerek bölgemizde ve dünyada mülteci sorununun daha da kötülemesinin önüne geçiyor. Dier yandan ülkeyi kalkndrmak ekonomimiz daha da güçlendirmek için kararlar alyoruz. çok ükür bu mücadelemizde bugüne kadar baary elde ettik. 15 yldr biz bunu yapyoruz. 15 yln her geçen yl da bütün zorluklara ramen istediimiz hedeflere ulamakla sonuçlanyor dedi.

TÜRKYE ARALIKSIZ OLARAK BÜYÜYEN BR ÜLKE

Türkiye aralksz olarak büyüyen bir ülke diyen Babakan Yldrm, Türkiye 2008 sonlarnda balayan küresel krize ramen kesintisiz yüzde 5,8 orannda büyümeyi baarm bir ülkedir. Bu ne anlama geliyor? Bu çin ve Hindistandan sonra dünyada istikrarl olarak büyümeyi salayan ülke anlamna geliyor. Türkiyenin göstergeleri bundan ibaret deil ifadesini kulland.

BALKANLAR BÜYÜK BR ACI YAADI

Babakan Yldrm, Balkanlar büyük bir ac yaad. Bu acnn üzerinden 23 yl geçti; ama izleri hala devam ediyor. Hala istikrar güven istediimiz noktada deil. 90l yllarda balayan savan ortaya çkard ykm, tahribat tam anlamyla giderilmi deil. O savan aclarn en iyi o bölgede yaayan dostlarmz bilir. Bugün Balkanlarda barn, güvenin, istikrarn sürdürülebilir hale gelmesi için hepimizin üzerine büyük görevler düüyor. çünkü Ortadouda zaten yeterince sorunumuz var. Baka bölgelere de bu sorunun yaylmasnn önüne mutlaka geçmemiz gerekiyor. Bunun için Türkiye Balkanlarda bu anlayla hareket ediyor. Türkiyenin emperyal hedefleri hiç olmad, bundan sonra da olmaz. Türkiye gittii yere iyilik, dostluk, bar için gider. Biz Balkanlar gelisin Türkiye gelisin diyoruz diye konutu.

SOKAK KABADAYILARI GB KAVGA EDYORLAR

Babakan Binali Yldrm sözlerini öyle sürdürdü:

Hepimize ortak sorumluluk düüyor. Özellikle ellerinde büyük güç bulunan ülkeler, Birlemi Milletlerin daimi temsilcileri bugünlerde çok daha büyük sorumluluk altndalar. Yaptklar ne; tweetler atarak birbirlerini tehdit ediyorlar. Kardeim dünyann, bölgenin geleceini sizin karlkl atmanza, milyonlarca insann yok olmasna seyirci mi kalacak? Efendim Benim daha iyi füzem var. Yok öbürü diyor benim daha iyi füzem var. Gönder bakalm. Göndermezsen öyle olur. Sokak kavgas. Sokak kabadaylar gibi kavga ediyorlar.

Ama sonucu kim ödüyor? Bedeli kim ödüyor; garip gureba, sivil insanlar ödüyor. Onun için zaman rekabet zaman deildir. Zaman bölgedeki yaral sarma zamandr, bir araya gelme, Sen daha güçlüsün, ben daha güçlüyüm kavgasn bir kenara brakma zamandr. El ele vererek gerçekten Suriyenin de Irakn da toprak bütünlüünü salayarak terör örgütleriyle çifte standart yapmadan, terör örgütleri arasnda sralama yapmadan topyekün mücadele zamandr. Biz Türkiye olarak bunu yapyoruz.

KMSENN BR KARI TOPRAINDA GÖZÜMÜZ YOK

Babakan Yldrm, Kimsenin bir kar topranda gözümüz yok. Ama bakalarnn da bizim topramza göz koymasna asla müsamaha göstermeyiz. Böyle de bir hassasiyetimiz var. Her ülkenin ayn hassasiyeti var eklinde konutu.

2017de olduu gibi 2018de de büyümeyi sürdürülebilir ekilde devam ettireceiz diyen Yldrm, Soutma falan yok, ar stma da yok. Kararnda büyüme devam edecek. Orta vadedeki hedeflediimiz büyüme orann devam ettireceiz. Onun altna deil, üstüne çkabiliriz. Enflasyonla mücadelede hiçbir rehavet yok. Enflasyonla mücadele önemli çünkü bu, yatrmcnn karann da etkiliyor, vatandan ekonomisini de etkiliyor, Dolaysyla burada dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alnmas gereken anlk tedbirler, orta-uzun vadeli tedbirler alyoruz, almaya devam edeceiz. Faizler ve kur konusu; bunlarn konjonktürel gelimelerle ilgili olduunu biliyoruz, çünkü göstergeler bu durumu dorulamyor, göstergelerimiz baka bir ey söylüyor. Bu ayrma tamamen küresel artlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisiyle oluyor. Bir tedirginlik oluyor insanlarda, sava m olacak, oldu mu, Amerika Rusya tehdit ediyor birbirlerini... Bunlarn getirdii, geçici yaanan dalgalanmalardr. Bunun etkileri de snrl olacaktr, hem geçici olacak hem de snrl olacak. Gereken tedbirler tabii ki alnacak ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git