Kontrollü güneşlenme sedef hastalığını tedavi ediyor

YAZ mevsiminin gelmesiyle ciltte görülen rahatsızlıklar da artış göstermeye başladı. Ancak insanlar tarafından birbirinden ayırt edilmesi güç olan sedef ve egzama rahatsızlıklarına güneş ışınlarının iyi geldiği belirtildi.

Haberler 26.07.2018 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mustafa Özdemir, kontrollü günelenmenin sedef hastaln tedavi ettiini belirtti. Özdemir, Sedef rahatszl olmayan insanlarn günein dik geldii saatlerde güneten uzak durmas gerekiyor ancak sedef hastalarnn günein dik geldii saatlerde yarm saat ile 1 saat aras günelenmesi hastala iyi geliyor dedi.

Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Özdemir, sedef ve egzama hastal hakknda bilgiler verdi. Özdemir, günein sedef hastalna iyi geldiinin altn çizdi ve Sedef hastalarna Akdenizi tavsiye ediyorum diye konutu.

UYARICI BELRT KAINTI

Sedef hastaln genetik yapmz ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ve baklk sistemimizin de olaya katlmasyla birlikte meydana gelen, deride pullanma, kalnlama beyaz renk deiimi eklinde çkan kronik uzun süre iyilemeyen bir hastalk olarak tanmlayan Prof. Dr. Özdemir, egzamann sedeften daha farkl olduunu belirtti. ki hastalk arasnda en ayrt edici belirtinin kant olduunu dile getiren Özdemir, Bu iki hastalk, yerletii bölgeye göre özellikle el ayak gibi bölgelerde halk tarafndan kartrlabiliyor. Sedef daha çok insanlarn travmaya, vurmaya ve çarpmaya açk dediimiz diz ve dirsek gibi bölgelerde daha fazla görülüyor. Egzama ise daha çok el ve avuç içi, srt gibi nedenine göre daha çok lokalize görülüyor. Atopik dermatit dediimiz baz egzamalar da tüm vücutta da yaygn kant ikayeti gösteriyor. Burada uyarc olmas gereken belirti kantdr. Yaralarmzda kant daha çok ön plandaysa öncelikle egzama düünmemiz daha iyi olur ifadelerini kulland.

Dermatologlarn gözle bakarak da egzama ve sedef arasndaki fark çok rahat ayrt edebildiini belirten Özdemir, Avuç ve el içi için tanya gidebilmekte bazen biyopsi yapmamz gerekebiliyor diye konutu.

GÜNE YANII OLMAMAYA DKKAT EDN

Günein sedef hastalarna iyi geldiini ifade eden Prof. Dr. Özdemir, Özellikle de sedef hastalarna Akdenizi tavsiye ediyoruz. Deniz ne kadar inorganik ve tuzlu olursa tedavi etme ans da o kadar artyor ifadelerini kulland.

Prof. Dr. günein tedavi amaçl kullanlabileceini ancak sadece insanlarn güne yan olmamasna dikkat etmesi gerektiini vurgulad. Kontrollü günelenmenin sedef hastalnn tedavisine yardmc olduunu söyleyen Özdemir, Yanmayla sonuçlanabilecek günelenme hastal tetikleyebiliyor. Bu snra çok iyi dikkat etmesi gerekiyor. Günei tedavi amaçl kullanmak istiyorsak, normal insanlarn çkmasn istemediimiz saatlerde hastalarn belli süre çkmasn istiyoruz. Günein en dik olduu zamanlarda günein tedavi edici etkinlii daha çok artyor. Mesela sedef hastalarnn bu saat dilimlerinde yarm saat, 1 saat araln da günelenmesi çok iyi oluyor. Sedef hastalna sahip deilseniz, o saatte günelenmeniz size birtakm hastalklar açsndan risk oluturabiliyor. Bu risk sedef hastalar için de söz konusu ancak onlarn hastal ve tedavisi ön planda olduu için onlara bu konuda müsaade edilebiliyor. Salkl bireylere günein dik olduu saatlerde günelenilmesini tavsiye etmiyoruz dedi.

Salkl bireylerde güne nlar saat 10 ila 5 arasnda oldukça dikey geldii için birtakm hastalklara ve cilt kanserine neden olabileceini de belirten Özdemir, Zararl nlardan korunmann en iyi yolu denize girmemektir. Güne koruyucularn da aslnda kullanmamz gerekiyor.çünkü güne koruyucular çounlukla youn kimyasal içerie sahip oluyorlar. Tam manasyla kremlerin koruyabilmesi için özellikle suya da gireceksek, girmeden yarm saat 45 dakika arasnda mutlaka yenilememiz gerekiyor. Ancak güne koruyucular denizin de kirlenmesine ve kimyasal içeriin denizlerimize karmasna sebep oluyor. En doru olan günein yank oluturacak saatlerde denize girmeyerek vücudumuzu da kimyasal kremlerden korumaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git