100 yıllık tedavi umut ışığı oluyor

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Kadınların yumurta kanallarının haşhaş tohumu yağı ile yıkanması açıklanamayan kısırlık grubundaki hastalarımız için umut verici bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak başka bilimsel çalışmalarla desteklenmeli!” diyor.

Haberler 29.06.2017 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan yeni bir aratrmaya göre yaklak 100 yllk bir tedavi ekli, çocuu olmayan kadnlarn tüp bebek yapmadan hamile kalmasna yardmc olabiliyor. Bu yöntem ilk kez 1917 ylnda bir kadnn yumurta kanallarnn iyotlanm haha tohumu ya ile ykanmas ile ortaya çkt.

Üreme ve çocuk Sal Profesörü Ben Mol, Avustralya Adelaide Üniversitesiyle birlikte yapt çalmasyla, geçen yüzylda infertil kadnlar arasndaki gebelik oranlarn tüplerin su veya bu ya ile ykandktan sonra arttn gösterdi.

BN 100 KADINA UYGULANDI

Sonuçlarn tahmin edilenden daha heyecan verici olduu ve eski bir tbbi tekniin hala modern tpta önemli bir yere sahip olduu belirtildi. Yaplan çalmada, yumurta kanallar haha tohumu ya veya su ile ykanm ksrlk sorunu olan bin 100 kadn kullanld.

YÜZDE 40 BAARI, ALTI AY çERSNDE GEBELK!

Aratrma geçtiimiz ay New England Journal of Medicine dergisinde yaynland. Aratrmada; ya ile ykama yaplan gruptaki kadnlarda yaklak yüzde 40, su ile ykama yaplan gruptaki kadnlarda ise yüzde 29 orannda alt ay içerisinde gebelik gerçekleti. Aratrmac Profesör Mol, baarl gebeliklerin ya esasl grupta ve sadece bir tedaviden sonra anlaml derecede yüksek olduunu kaydetti. Bu durum, tüp bebek tedavisi yapmaktan baka çaresi olmayan kadnlar için yeni bir umut kayna oldu. Bu tedavi ekli üzerinde daha fazla aratrma yaplmasna ihtiyaç olmasna ramen, bilinen bir yan etki olmadan 100 yldr kullanlmaya devam eden tekniin, ksrlk sorunu yaayan çiftlere uygulanabilir bir alternatif tedavi olabilecei düünülüyor.

AçIKLANAMAYAN KISIRLIK GRUBU FAYDA GÖREBLR

Ülkemizden de konuyla ilgili görüünü aldmz Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadn Hastalklar ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, unlar söyledi:

Bu tedaviden fayda görecek olanlar; kadnlarda, kanallar açk olan; erkeklerde, spermi normal veya normale yakn olan hasta gruplardr. Bunun yan sra rahimde miyom ve perde gibi ekil bozukluklar olmamas da gerekir. Yani açklanamayan ksrlk dediimiz hasta gruplar bu uygulamadan fayda görebilir.

BLMSEL çALIMALARLA DESTEKLENMEL

Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, Biz bu hasta gruplarnda; histeroskopi yaparak veya rahim filmi çekerek bu kadar yüksek oranda olmasa da gebelikler elde ediyoruz. Burada kullanlan yan içerik yapsnn, embriyonun yani döllenmi yumurtann tutunmasna faydas olabilir. Gebeliin olumas için rahimi pozitif yönde etkileyen kimyasal uyary salyor olabilir. Güzel bir çalma ancak baka bilimsel çalmalarla da desteklenmesi gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git