15 ayda 163 kilo verdi

Fil hastalığı nedeniyle 230 kiloya çıkan Gamze Kanik (25), fizyoterapi ve diyet tedavisiyle 15 ayda 67 kiloya indi.

Haberler 30.11.2019 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrda 3 yanda yakaland fil hastal nedeniyle 230 kiloya çkan Gamze Kanik (25), fizyoterapi ve diyet tedavisiyle 15 ayda 67 kiloya indi. Hastal nedeniyle zaman zaman kilo alp veren Kanikin hedefi 60 kiloda sabit kalmak ve arkc Murat Boz ile düet yapmak.

Diyarbakrda 3 yandayken yakaland Lenfödem (fil hastal) nedeniyle yaam standard düen ve kilo almaya balayan Gamze Kanik, ar kilosu nedeniyle 14 yanda tamamen eve kapand. Dar ile ban koparan ve evden dar çkmayan Kanik, 22 yanda 230 kiloya ulat. Zaman zaman intihar düünen ve ailesinin yalnz brakmad Kanik, kuzeninin tavsiyesi sonras stanbulda 3 ay fizyoterapi tedavisi gördü. Tedavi sonras 167 kiloya düen Kanik, Diyarbakra döndü. Burada diyetisyen Mehtap Yakut ile tanan Kanik, uygulanan diyet tedavisi sonras 60 kiloya kadar dütü. Ancak son dönemde sigaray brakan Kanik, 67 kiloya çkt. Hastal nedeniyle zaman zaman kilo alp veren Kanik, bu kilosunu korumay amaçlyor. Konservatuar okumay hayal eden ve ev ark sözü yazan Kanikin en büyük hayali ise O Ses Türkiye yarmasna katlarak Murat Boz ile düet yapmak.

14 YAINDA KENDM EVE KAPATTIM

3 yandan beri bu hastaln pençesinde olduunu ifade eden Kanik, unlar söyledi:

Okula baladktan sonra arkada ortamlarnda benimle dalga geçenler oldu. Okulu braktm. Ondan sonra kilo almaya baladm ve 14 yanda artk kendimi hep eve kapattm. 22 yana kadar da 230 kiloya kadar çktm. Biz akrabalarla ayn sitede oturuyorduk ve ben hiçbirine gidemiyordum ve hep böyle düünüyordum; Acaba ben de bir gün dar çkabilecek miyim? Bir gün ben de yürüyebilecek miyim? Ondan sonra kuzenimin bana bir laf vard. Beni tam damardan vurdu. Yüzüm, yüzüm diyorsun, git aynada bir kendine bak. Yüzünden aadaki gerçekleri gör diye. Gittim aynadan kendime baktm o anda kendimle yüzletim. Maddi skntlarm olduu için tedavi olamyordum. Habercileri çardk, bana yardm eli uzatld. stanbulda fizyoterapi gördüm. 3 ay kaldm orda. Bandajla çorap tedavisi ve masaj uyguland bana. Biz o ödemi vücuttan da idrarla çkarttk. Diyarbakra geldiimde 167 kiloydum. Mehtap hocann kapsna geldim. Derdimi anlattm. 2 yl sonra seni bambaka bir Gamze yapacam dedi. Gerçekten dediini yapt. Benim maddi durumum olmad için evdeki yiyeceklerle diyet yaptm. Ya kestim, tuzu kestim, eker kullanmadm, çay yasak, ödem hastas olduum için kahve çok az, su çok az. Yourt yedim. Yani bir nevi diyeti kendime elenceli hale getiriyordum.

YAAYAMADIIM HAYATI U AN YAIYORUM

Kiloluyken dary pencereden izlediini ve hep Bir gün gezebilecek miyim? diye düündüünü vurgulayan Kanik, Düünlere gitmiyordum. Artk intihar bile düünmütüm. çünkü durumum çok çok kötüydü. Ailem beni yalnz brakmyordu. Bir arkada ortamm yoktu. nsanlarn bir Gamze Kanikten haberi yoktu. Aabeyimin arkadalar beni bilmezler. çünkü ben herkesten saklanyordum. Bir kadn ayakkabs giymek, en büyük hayalimdi. Okuluma devam etmek hayalimdi. u an açk öretim okuyorum. Yaayamadm hayat u an yayorum. Her umut yeni bir balangçtr. u an 10 kiloya yaklak kilo alm oldu. çünkü sigaray braktm. Ben eksi 107 kilo verdim, 10 kilo benim için hiçtir. Hedefim 60 kilo olmak. Bunun için çabalyorum. imdi artk geziyorum. En azndan kimse dalga geçmiyor benimle. Herkes bana acnacak durumda bakyordu. Halen onun etkisi var bende. Acaba çksam millet bana bakar m? diye düünüyorum bazen. Utangacm bu konuda. Kilo vermem hastalm için de çok iyi oldu. çünkü lenfödem hastalarna kilo hiçbir ekilde iyi deil. imdi geziyorum, tozuyorum kafelere gidiyorum. 22 yama kadar hayatm kabus, 25 yandan sonra hayat benim için yeniden balyor diye konutu.

O SESE KATILMAYI çOK STYORUM

Konservatuar okumak istediini ve söz yazdn dile getiren Kanik, O Sese katlmay çok istiyorum. Murat Boz hayranym. Kendime diyordum, acaba ben O Sese katlabilir miyim bir gün? Hep öyle bir hayalim vard ve hala var. Kuzenim iyi ki bana o laf söylemi ve ben o boy aynasnn karsna geçmiim. Ve iyi ki de hayatm böyle deitirmiim ifadelerini kulland.

TARTIYA BLE çIKAMIYORDU

Diyetisyen Mehtap Yakut ise lenfödem hastalarnda beslenmenin çok önemli olduunu belirterek, unlar söyledi: Tedavi sürecinde daha iyi yant alabilmeleri için beslenme konusunda biz devreye giriyoruz. Gamzede de bunu yaptk. Gamze zaten daha önce tedavi görüp 170 kiloya kadar inip bana geldi. Biz onu 60lara kadar düürebildik. Diyet art bandaj sistemiyle tedavisine devam ederek yaptk bunu. Bu hastalarn çok riskli durumlar var. Tuzu çok abartmadan diyetlerine devam etmeleri gerekiyor. Günlük içecekleri su bile çok önemli. çok hzl hareket edemiyorlar. çünkü ödem miktarlar artabiliyor. O yüzden bunlarda uyguladmz sistem çok böyle ince detay gerektiren bir sistem. Bir diyetisyen olarak buna çok dikkat ettik. Gamze bana geldiinde sosyo-ekonomik durumu çok da iyi deildi. Biz bunu da göz önünde bulundurarak ona bir diyet hazrladk. Tamamen evde ailesiyle beraber, çok aileden kopmadan da diyet yapmasn saladk. Evde pien yemekleri daha doru piirme yöntemleriyle daha kontrollü herkesin seviyesine inebilecek ekilde bir diyet hazrladm Gamzeye. Hem Gamzede kilo kaybn saladk, hem de lenfödem hastas tabi iyileemiyor. çünkü Gamze 3 yanda örenmi lenfödem hastas olduunu. Hala devam eden bir salk sorunu. Ama en azndan artk daha iyi dar çkabiliyor. Sosyal hayatna devam edebiliyor. Biz onu o noktaya getirdik. Sadece diyetle sporsuz, sadece doru beslenmeyle biz 107 kilonun üzerinde bir kilo kaybettik. Bunu aslnda 1,5 yla yakn bir sürede verdik. Sonrasnda bunu korumaya devam ettik. Bana geldiinde tartya bile çkaramyordu. Ayan kaldrp ayakkabsn bile çkaramayan bir danand. Zaten yürümesi çok skntlyd. Özel araçlarla gelip gidiyordu. Ama u an nerdeyse kouyor.

Ana Sayfaya Git