İşitme için altın kurallar

Kulak ve işitme sağlığı için kulak kepçesinden iç kulağa, işitme sinirlerinden beyin sapına ve beynin işitme korteksine kadar bütün yapıların fonksiyonlarının korunması gerekiyor. Kafa travmaları, baş boyun bölgesinde radyasyona maruz kalmak, kan dolaşımı bozuklukları, kan hastalıkları, sistemik veya kulak tutulumu yapan enfeksiyonlar ve tümörler kulak sağlını olumsuz etkileyebiliyor.

Haberler 01.03.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Mustafa Asm afak, 3 Mart Dünya Kulak ve itme Günü nedeniyle, kulak ve iitme sal hakknda bilgi verdi.

Kula temizlerken enfeksiyon riskine dikkat!

Kulak kepçeleri sesin hangi yönden geldiinin alglanmas açsndan önemlidir. Kulak kepçesine gelen herhangi bir darbe, sert travmalar, donma veya yanmalar, kepçenin kkrdak bölümüne küpe taklmas perikondrit ad verilen iltihaplara neden olabilir. Enfeksiyon tedavi edilmediinde, kepçede ekil bozukluu veya kulak yolunun tkanmas sonucunda iitme kayb meydana gelebilir. Kulak yolu iltihaplanmasnn bir dier nedeni de kulak temizliinde belirli kurallara dikkat edilmemesidir. Kulak kiri denilen d kulak yolu salglarnn, pamuklu çubuklar veya sert cisimlerle temizlenmeye çallmas kulak yolu enfeksiyonlarna yol açar. Yaz aylarnda uzun süre suda kalmak ve özellikle bakmlar iyi yaplmam kirli havuzlarda yüzmek de kulak iltihabna yol açan risk faktörleri arasnda yer almaktadr.

çocuklarda orta kulak iltihab düzenli takip gerektirir

çocukluk çanda sk görülen geniz eti sorunlarnda, üst solunum yolunda tkanklklar sonucu gelien orta kulakta sv birikmesi gibi durumlar, arl kulak iltihaplarna dönüerek kulak zarnda yrtlmalara neden olabilir. Tedavi edilmeyen bu durum sonras orta kulak svalar younlar ve buna bal enfeksiyonlar tekrarlar ya da kulak zarnn delik kalmasyla da orta kulak kemikçiklerinde erimeler veya kireçlenmeler oluabilir. Önemli derecede iitme kayplarna neden olabilen bu durumlarn ortaya çkmamas için 7-8 yalarna kadar çocuklarn orta kulak sal için düzenli kontrolleri yaplmal, enfeksiyon oluum varsa vakit kaybetmeden tedavisi salanmal ya da zar delikleri için de gerekirse cerrahi yöntemlere bavurmaldr.

Gürültülü ortamlar kulak saln olumsuz etkiliyor

Kulak ve iitme sal açsndan, gürültüye ve yüksek sese maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Gürültülü ortamlar, yüksek sesle müzik dinlemek, silah, bomba veya top patlamas gibi ani ve iddetli sesler iç kulak yaplarn geri dönüümsüz olarak bozabilmektedir. Gürültü iddetinin veya süresinin iki kat artmasyla kulaa oluacak zarar 8-10 kat daha fazla olacaktr. Gürültülü ortamlarda çalmas gerektiinde ise kulaklar sesten koruyan kulaklklar kullanlmas kanuni bir zorunluluktur.

Kronik hastalklar iitme hasarna yol açabilir

ç kulan kanlanmasn etkileyen yüksek tansiyon, eker hastal, kolesterol yükseklii, guatr ve dier kronik hastalklar iitme saln olumsuz etkilemektedir. Bu tip hastalklar nedeniyle tedavi takibinde olan kiilerin kulak fonksiyonlar, düzenli aralklarla yaplacak iitme testleriyle kontrol edilmelidir. Kullanlan baz ilaçlar da iç kulaa önemli zararlar verebilmektedir. Özellikle aspirin bata olmak üzere pek çok ar kesici, baz antibiyotikler, kanser tedavisinde kullanlan baz ilaçlar da az ya da ileri derecede iç kulak hasar oluturmaktadr.

Kulak salnz korumak elinizde

1.Kulak kirinin temizlenmesi için pamuklu çubuk ve benzeri eyler kullanmayn.

2.Kula, gelebilecek sert travmalardan korumaya çaln.

3.Uzun süre denizde veya havuzda kalmaktan kaçnn.

4.Erken çocukluk çalarndaki çocuklar, iitme fonksiyonlar açsndan yakndan gözlemleyin.

5.Arl kulak rahatszlklarnda vakit kaybetmeden doktora bavurun.

6.Gürültüye kar kulaklarn korumaya çaln, gürültülü ortamlarda alkol kullanmamaya özen gösterin.

7.Kulaklkla müzik dinlerken 80-90 desibeli amayacak ekilde sesi açn ve 2 saatten fazla kulaklk kullanmayn.

8.Kronik hastalk durumlarnda iitme sal testlerinizi ihmal etmeyin.

9.Hemen her türlü ilaç kullanmnda, kulak salnn risk altnda olabileceini unutmayn.

10.Ani gelien iitme kayplarnda veya çnlamalarda vakit kaybetmeden bir uzmana bavurun.

Ana Sayfaya Git