İnsülin direncini kırmanın 6 yolu

Sık sık tatlı yeme ihtiyacı hissediyor musunuz? Az yemenize rağmen bir türlü kilo veremiyor musunuz? Yemek yedikten sonra aniden uyku mu bastırıyor? Geceleri kendinizi buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Dikkatli olun, bu yakınmalarınızın nedeni; diyabet, kalp damar ile hipertansiyon hastalıklarına yol açabilen ve son yıllarda artık gençleri bile tehdit eden insülin direnci olabilir!

Haberler 09.04.2017 - 13:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan GÜNOLU

DYARBAKIR-Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Prof. Dr. Rütü Serter insülin direncini krmann yollarn anlatt, önemli önerilerde bulundu.

1. Spor yaam alkanlnz olsun

Gün içinde hareket eksiklii, egzersiz yaplmamas, bu sebeple alnan kalorilerin vücutta ya olarak birikmesi obeziteye, buna paralel olarak da insülin direncine yol açabiliyor. Dolaysyla günlük hareket miktarn artrmanz çok önemli.

Asansör yerine merdiven kullann, yakn mesafeli bir yere araba yerine yürüyü yaparak gidin ve uzun süre oturmaktan kaçnn.

Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya da özen gösterin. Salk durumunuza göre koun, tempolu yürüyü yapn, bisiklete binin, yüzün, aerobik yapn veya hzl dans edin. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Prof. Dr. Rütü Serter zamannz kstlysa haftada en az 3 gün 45er dakika tempolu yürüyü yapmay yaam alkanl haline getirmeniz gerektiini hatrlatyor.

2. Masaya doymak için oturmayn

Yemeinizi büyük porsiyonda tüketmemeye dikkat edin. Azar azar sk yiyin. Masaya doymak için deil, açlnz gidermek için oturun. Ar kalorili, ya içeren veya attrmalk hazr gdalardan uzak durun, Alkol tüketimini de en aza indirin.

3. Günde 8 bardak su içmeniz art

nsülin direnciyle mücadelede salkl bir ekilde kilo vererek ideal kiloya ulamanz çok önemli. Metabolizmanz hzlandrmak için her gün en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

4. Bu besinlere dikkat edin

Glisemik indeksi yüksek olan besinler kandaki insülin seviyesini hzla yükselterek insülin direncini artryor. Dolaysyla insülin direnciniz varsa bu besinlerden mümkün olduunca uzak durmanz önemli. Aada yer alan besinler glisemik indeksi yüksek olan besinler arasnda yer alyor.

* Beyaz ekmek,

* Patates ve patates ile hazrlanm yemekler,

* Beyaz pirinç ve pirinçle yaplm pilav gibi besinler,

* Hazr meyve sular, erbetli tatllar ve ekerlemeler gibi rafine ekerlerle hazrlanm olan besinler.

5. Strese maruz kalmaktan kaçnn

Hemen herkes zaman zaman strese maruz kalabiliyor ve bu durum olaan kabul ediliyor. Ancak sürekli stres altnda olan kiilerde stres hormonlar olan adrenalin ve kortizol daha fazla salglanyor. Bu hormonlar da insülin direncini kolaylatryor.

6. Kaliteli uyuyun

Gece stres hormonlarnn seviyesinin dümesi gerekiyor. Ancak ar kilo, uyku apnesi veya stres gibi nedenlerle uykusuz kalndnda stres hormonlar ayn düzeyde kalyor. Uyuma güçlüü nedeniyle yaanan stres de insülin direncine yol açyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Prof. Dr. Rütü Serter bu nedenle insülin direncini krmak için yeterli ve kaliteli uyumanzn çok önemli olduunu hatrlatarak Eer uyku apnesi varsa tedaviyle düzeltilmeli. çünkü uyku apnesinde vücutta oksijen eksiklii geliiyor, bu da insülin direncine ve kalp hastalklarna yol açabiliyor açklamasnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git