Şiddetin her türlüsü

Şiddet denilince, genellikle aklımıza fiziksel olarak uygulanan ve fiziksel olarak zarar içeren davranış biçimi gelir. Birçok insanın hayatı boyunca veya hayatının belirli bir kısmında maruz kaldığı ancak fark etmediği farklı şiddet türleri de mevcuttur. Ekonomik şiddet, duygusal şiddet, cinsel şiddet, sözlü şiddet… Bunu daha da çoğaltabiliriz. Ancak hayatta aslında en çok karşımıza çıkan türlerden biri olan duygusal şiddete dikkat çekmek istiyorum.

Haberler 24.07.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevremizde birlikte yaadmz birçok insan vardr. Bu kii veya kiiler eimiz, annemiz, babamz, akrabamz, kardeimiz olabilir. Kimi zaman, en yaknmzda bulunan bu insanlar tarafndan anlalmadmz hissederiz ve hayal krklna urarz. Bu hayal krklklar, bazen beklemediimiz bir aka, beklemediimiz bir bak, cevap bulamayan sorular, hakaret ve aalama söylemleri eklinde olabilir.

Yakn çevrenizle herhangi bir konu ile ilgili konuurken veya tartrken sürekli suçlanan taraftaysanz ve bu kii kendini daima hakl görüyorsa duygusal olarak bir iddet içerisindesinizdir. Sizin ilgi alanlarnz aalyor ve yaptklarnz beenmeyip skça kusur buluyorsa, holanmadnz halde aalayc akalar yapyorsa duygusal iddet görüyorsunuz demektir. Sinir annda, sizi aalayan ve insanlk onurunuza yakmayan sözler sarf ediyorsa duygusal ve sözlü iddet görüyorsunuz demektir. Bu örnekleri çoaltabiliriz.

Duygusal istismar gören bireyler, genellikle bebeklik ve erken çocukluk dönemlerini sorunlu geçirmi kimselerdir. Bu kiiler, salkl ebeveyn ilikisi kuramam ve yeteri kadar sevgi görmemi kimselerdir. Bu kiiler bazen de aileden yanl ve dengesiz sevgi, ilgi görmü kimseler olabilmektedir.

Duygusal iddet gören bireylerde; kayg sorunlar, panik atak, depresyon, intihar düünceleri, tbbi bir bulgusu olmad halde skça gerçekleen vücut arlar, ba arlar, mide ve barsak problemleri meydana gelebilmektedir.

Ana Sayfaya Git