65 yaş ve üstüne egzersiz önerisi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Evren Yaşar, yarın saat 12.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek 65 yaş ve üstü vatandaşlara, uzun süre hareketsiz kalındığı için hafif tempoda 10 dakika yürüyüş ile egzersize başlamalarını önerdi.

Haberler 16.05.2020 - 15:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Yaar, yapt yazl açklamada, yalanma ile birlikte tüm insanlarda kas dokusunda azalma ve kemiklerde deien derecelerde zayflama gerçekletiini belirtti.

Hareketin kstlanmasnn kalp ve beyin saln da olumsuz etkilediine iaret eden Yaar, normalde bunun önüne geçebilmek için yal bireylere egzersiz yapmalar ve hem fiziksel hem de bilisel olarak yaamn her alannda aktif olmalarnn önerildiini vurgulad.

Yaar, ancak olaanüstü günlerden geçilen u dönemde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 65 ya ve üstü vatandalarn korunabilmeleri için zaruri olarak evde kalmalar gerektiini, bunun da dar alanlarda hareket kapasitelerini doal olarak kstladn aktararak, unlar kaydetti:

En basit ama en salkl egzersizlerden olan yürüyüün, fiziksel etkilerinin yannda psikolojik katklar da bilinen bir gerçektir. Yarn, 65 ya ve üstü vatandalarmz yürüme mesafesiyle snrl olmak, sosyal mesafe kuralna riayet etmek ve maske takmak kaydyla dar çkabilecekler. Peki, verilen bu aray en doru ekilde nasl deerlendirebilirler? Yallk döneminde salkl kalmak istiyor ve bir bakasna baml olmak istemiyorsak, vücudumuzu bu inaktivite döneminden uyandrmak için egzersize zaman ayrmalyz. Güvenliin her eyden önce geldiini unutmamal, sokaa çkmadan önce reçeteli ilaç kullanyor isek bu ilaçlar uygun ekilde aldmzdan emin olmalyz. Öncelikle rahat kyafetlerle sokaa çklmal, uzun süre hareketsiz kalnd için hafif tempoda 10 dakika yürüyü ile egzersize balanmaldr. Egzersizde ilk prensibimiz Yava bala-kademeli olarak artr. olmaldr. Yürüyü sonras günümüzde pek çok park alannda konulu olan egzersiz aletleri de kontrollü bir ekilde kullanlabilir.

- Evde de egzersize devam

Prof. Dr. Evren Yaar, yürüyü sonras ayaktayken hafif çökme kalkma, banklara veya sandalyeye oturup kalkma, basamak inip çkma, hafif-orta arlktaki cisimleri tama, dans etme, parmak uçlarnda veya topuk üzerinde yürüme, düz bir çizgide yürüme, topuk-parmak ucu yürüyüü yapma gibi egzersizlerin de kas ve kemik sal açsndan uygulanabilir basit egzersizler olduunu belirterek, sosyal mesafe kurallarna dikkat etmek kaydyla, egzersize arkadalarn da davet edebileceini anlatt.

Egzersiz ile birlikte vücutta ayrca endorfin ve serotonin olarak bilinen, mutluluu artran, ary azaltan hormonlar da salglandn aktaran Yaar, u bilgileri verdi:

Aerobik egzersiz dediimiz darda yaptmz bu egzersizler sadece fiziksel destek salamaz, ayn zamanda bilisel ve psikolojik olarak da zinde kalmamzn en büyük yardmclarndandr. Düzenli egzersiz yapmak kronik arlar azaltmak adna da yardmcdr. Normalde kemik sal için insan vücudunda D vitamini seviyesinin yeterli düzeyde olmas gerekmektedir. Bunun için, vücut alanmzn en az yüzde 10-15lik ksmnn en az 30 dakika boyunca direkt güne na temas etmesi gerekmektedir. Hava scaklnn artmas ile beraber yallarmzn apka ve güne gözlüü kullanm, kronik hastalklar olanlarn sv almna dikkat etmesi de egzersiz toleransn artracaktr. Yal kiilerde normal artlarda haftada 5 gün toplamda 150 dakika fiziksel aktivite önerilse de mevcut durumda ev egzersizleri yannda bu ksa frsat deerlendirmek salmz açsndan oldukça önemli. Güneli günler balyor ve evimizde de günei içeri almak, pencereleri açarak evde de egzersiz yapmak elbette mümkün.

Ana Sayfaya Git