“7 saatten az uyku sağlığı bozar”

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, kalitesiz uykunun kalp krizi ve felç gibi durumları tetikleyebildiğine dikkati çekerek, “Günde 6 saat ve daha az uyuyorsanız sağlığınızı bozmaya yetecek kritik düzeyi aşarsınız. Süre işi basit 7 saat sağlıklı en az uykudur” dedi.

Haberler 27.07.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, kalitesiz uykunun salk üzerinde birçok olumsuz sonuç dourabileceine dikkati çekti. Prof. Dr. Akkoyunlu, ani ölümler, kalp krizleri, felçler gibi birçok hayat tehdit eden durumun nedenleri arasnda olan kalp ritim bozukluunun, uyku süresi ile direkt ilikili olduunu belirterek Maalesef sala bu kadar etki eden ve çok basit alkanlk deiiklikleri ile çözebileceimiz eyler göz ard ediliyor ve büyük bedeller ödüyoruz. Mesela salk açsndan genetii deitirilmi gdalar, mikroplastik salgn, küresel iklim deiiklii gibi çok popüler konular var gündemimizde. Bunlar belki de bireysel anlamda hayata bu düzeyde tehdit oluturmuyor. Ayrca bunlar düzeltmek uykumuzu düzenlemenin kolayl ve ucuzluu ile kyaslanmaz. Uyku kalite ölçümü Evre 3 ve REM dediimiz derin uyku ile deerlendiriliyor. Bu derin uyku azaldnda sonuç yine felaket. Uyku kalitesinin bozulmas uyku herhangi bir uyku hastalna ya da uyku hijyeninin bozulmasna bal olabilir diye konutu.

YEMEKTEN SONRA GELEN UYKUYA DKKAT

Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku kalitesi veya süresinin yetersizliinin belirtilerini öyle açklad:

Süre ii basit 7 saat salkl en az uykudur. 6 saat ve daha az uyku ise salnz bozmaya yetecek kritik düzey alm demektir. Gün içinde yani uyank kalmanz gereken dönemde uykunuz geliyorsa uyku problemi vardr. Mesela araba yolculuunda, öle yemeinden sonra sessiz sakin bir ortamda eer uykunuz geliyorsa artk uyku açsndan bir doktor ile görümek gerekir sinyali olarak alnmaldr. Uyku süresi ve kalitesi gençliinizi, algnz, salnz ve hatta hayatnzn süresini belirleyen müdahale edebileceiniz çok önemli bir parametredir.

Ana Sayfaya Git