Aşırı egzersiz hasta ediyor

Yapılan çalışmalara göre düzenli egzersiz kalpten kemik sağlığına kadar vücuttaki bütün sistemleri olumlu yönde etkiliyor. Fakat bilinçsizce yapılan aşırı spor sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Fazla sporun, vücuttaki kas dokusunu zedeleyerek kas hücresi içeriğinin kan dolaşımına karışmasına neden olduğunu anlatan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Bu durum sonucunda oluşan sağlık sorununa rabdomiyoliz deniyor. Yeterli sıvı almadan, fiziksel olarak yorgun, sıcak ve havasız ortamlarda yoğun egzersiz yapan kişilerde rabdomiyoliz gelişme riski oldukça yüksek. Ayrıca trafik ve iş kazaları gibi travmatik durumlar, ilaçlar, enfeksiyonlar ve bağ dokusu hastalıkları da rabdomiyolize neden olabilir” açıklamasında bulundu.

Haberler 22.12.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trafik ve i kazalar, elektrik çarpmas gibi travmatik nedenler veya ilaçlar, enfeksiyonlar, ba dokusu hastalklar ve elektrolit dengesizlikler gibi travma d nedenlere bal olarak kaslarn ezilmesiyle ortaya çkan rabdomiyolizin hzl gelien bir salk sorunu olduunu belirten ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Rabdomiyolizin balca belirtileri kaslarda youn ar, güçsüzlük, spazm, gerginlik ve koyu renkli idrar dedi.

AIR EGZERSZLER EN BÜYÜK NEDEN

Rabdomiyolize neden olan travma d durumlar arasnda ar egzersizlerin bata geldiini vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, ilaçlar, scak çarpmas, ylan srmas, ar sokmas, mantar zehirlenmesi, enfeksiyonlar, kas hastalklar, epilepsi nöbetleri sonras elektrolit denge tiroit bezinin yetersiz çalmas gibi durumlarda da rabdomiyolizin geliebildiini söyledi.

SIVI TÜKETM HMAL EDLMEMEL

Rabdomiyolizin çocuk ya grubunda nadiren ortaya çktn, genellikle ileri yata görüldüünü belirten ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Diyabet, böbrek, karacier ve tiroit bozukluklar gibi çok sayda ilaç kullanm rabdomiyoliz skln arttryor dedi. Özellikle ar sportif aktiviteler sonrasnda rabdomiyoliz gelimi hastalarn öncelikle su içmeyi ihmal etmemeleri gerektiinin altn çizen Doç. Dr. Atasoyu, Günlük 6 ila 8 bardak su içmenin yan sra, hafif-orta düzeyde yaplan egzersizlerde 3 ila 4 bardak daha ilave su içilmesi uygun olur. Ar düzeyde yaplan egzersizlerde su dnda tuzlu-ekerli svlar da içilebilir dedi.

RABDOMYOLZ NEDENYLE HASTANEYE BAVURAN çOK AZ

Rabdomiyolizin yaygnl konusunda salkl bir istatistiki bilginin olmadn söyleyen Doç. Dr. Atasoyu, Bunun nedenleri arasnda; soruna yol açan etkenlerin birden fazla olmas, rabdomiyoliz gelien hastalarn çounun doktora gitmemesi saylabilir dedi. Doç. Dr. Atasoyu, hastaneye bavuran ve rabdomiyoliz saptanm hastalar içinde egzersize bal rabdomiyoliz gelien hastalarn orannn, dier nedenlere bal rabdomiyoliz gelimi hastalardan yaklak 5 kat daha fazla olduunu vurgulad.

Rabdomiyoliz konusunda dikkat etmesi gerekenler:

Büyük kas kitlesinin ezilmesine neden olan herhangi bir kaza geçirmi olanlar veya göçük altnda kalanlar

Dengeli ve düzenli beslenmeyen, yeterli sv almayan ve yorgun bedenle fiziksel olarak kapasitesinin üstünde egzersiz yapanlar

Statin grubu kolesterol düürücü ilaç kullanmas gereken hastalar

Uzun süre ayn pozisyonda kalmay gerektirecek bir ameliyatn planland hastalar veya kaslarn kan dolamnn bozulmasna neden olabilecek ilem (ameliyat esnasnda uzun süre kol-bacaa turnike uygulanmas) veya ameliyat yaplan hastalar

Ana Sayfaya Git