Aşırı sıcaklar çocuklarda böbrek taşı riskini artırıyor

Aşırı sıcakların çocuklarda böbrek taşı riskini artırdığını anlatan uzmanlar, günlük içilen su miktarı azaldıkça taş oluşum riskinin de o oranda artığını belirtiyor.

Haberler 11.07.2018 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Böbrek ta, böbrein süzdüü idrarn topland ve vücut dna doru atld kanallarn içinde oluan mineral içerikli partiküllerin farkl nedenlerle birlemesi ve büyümesi sonrasnda oluan sert bileikler olarak tanmlanyor.

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Üroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Mansur Dagülü, Güneydou Anadolu Bölgesinde son zamanlarda ar scaklklar nedeniyle vücutta sv kaybnn çok fazla olduunu, bu durumun özellikle çocuklarda böbrek tann sk görülmesine yol açtn söyledi.

Böbreklerde ta görülme sklnn bölgelere göre farkllk gösterdiini bildiren Dagülü, Ülkemizde de en sk Güneydou Anadolu Bölgesinde görülüyor. Bunun en önemli nedeni iklim, beslenme ve genetik faktörlerdir. Bölgede genelde krmz et ve hayvansal gdalarn tüketilmesi çok yaygn olduundan ve hava scaklnn çok yüksek olmasna ramen sv tüketiminin yetersiz olmas, asitli içecekler, tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi ta oluumunu artran en önemli etkenlerdir. dedi.

çocuklarda böbrek ta riskini artryor

Doç. Dr. Dagülü, Böbrek ta, çocuk ve bebek dhil her ya grubunda görülebilir. çocuk ve bebeklerde huzursuzluk, bulant, kusma, ishal, ate, kilo kayb, karn ars, çocuun sararmas ve solmas ta yönünden üphelendirici ikyetlerdir. 2000 ylndan sonra çocuklarda ta hastalnda 34 kat art olmutur. Bu art özellikle kz çocuklarnda daha belirgindir. Artn en önemli nedenleri; çocuklara verilen gdalar, idrar yolu enfeksiyonlarnn tam olarak tedavi edilmemesi, idrar yollarndaki anatomik bozukluklar, ailede ta hastalnn olmas, metabolik bozukluklar ve bölgesel nedenlerdir. ifadelerini kulland.

çocuklarda böbrek tann erken tehisi önemlidir

çocuklarda böbrek tann erken tehisinin önemli olduunu vurgulayan Dagülü, Talar tkama yapyorsa beraberinde enfeksiyon oluturabilir. Sonuçta devaml enfeksiyon ve tkankla maruz kalan böbreklerde kaybedilme riski meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle idrar yolunda tkankla yol açan talara bir an önce cerrahi yöntemle müdahale etmek gerekir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git