Aşırı uyku depresyon belirtisi olabilir!

Uzman Klinik Psikolog Merve İlikçi İygün konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 04.12.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uyku, insan sal için olmazsa olmazlardan bir tanesidir ve vücudun dinlenmesini salar. Yetikin bir birey için salkl bir uyku günde yaklak 7-8 saat olmal, fakat bu sürenin 5 saatten az olmamas ya da 9 saatten fazla olmamas ve aralksz olmas gerekiyor. Uyku eksiklii pek çok bozukluun nedeni olarak görülürken çok uyumann da beyine zarar verdii ve depresyona yol açabilecei düünülmektedir.

AIRI UYKUNUN NEDENLER?

Depresyon, kiinin gündelik hayatn olumsuz etkileyecek derecede yaad olumsuz ruh halidir. Depresyondaki bireyler genellikle normalde zevk aldklar aktivitelerden zevk alamazlar, özgüven düüklüü yaarlar, kiisel bakmlarna eskisi kadar önem vermezler, ar yeme ya da itahszlk eklinde itah deiiklii yaarlar, intihara eilimli olabilirler ve sürekli bir mutsuzluk hali içindedirler. Normal kabul edilebilecek bir mutsuzluk haline kyasla kiinin depresyonda olduunu gösteren en önemli etken bu belirtilerin birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca devam ediyor olmasdr.

Depresyonda görülen bir dier belirti ise çok uyumaktr. 9 saatten fazla süren bir uyku genellikle iyiletirici ve tazeleyici bir uyku olmaz ve bu kiiler uykunun ardndan dahi, saatlerce uyanmakta zorlanabilirler. Birey çok uyumay olumsuz ruh halinden ve olumsuz düüncelerden bir kaç olarak görebilmektedir.

Ar uykunun belirtileri

1. Kii, günde en az 7 saat uyumasna ramen ar uyku sersemlii ile birlikte aadaki belirtileri gösteriyorsa:

-Sürekli uyuma istei ya da gün içinde uyuyakalma.

-9 saat ya da fazla bir süre boyunca uyku uyunmasna ramen dinlenmi hissedilmemesi.

-Uyandktan sonra etraftan gelen uyarlara yeterli ilgiyi gösterememe.

2. Kii en az 3 ay içinde haftada en az 3 kez ar uyumay deneyimliyorsa.

3. Ar uyuma bilisel, sosyal ya da dier önemli alanlarda kötü etkilere sebep oluyorsa.

4. Ar uyku sersemlii baka bir uyku rahatszl ile açklanamyor ve dier uyku bozukluklarnn belirtilerine benzer belirtiler göstermiyorsa.

5. Ar uyuma madde kullanmndan kaynaklanmyorsa.

6. Ar uyuma akl hastalklar ve ilaç kullanm ile ilikilendirilmiyorsa.

çok uyumak depresyonla baa çkmann bir yolu olarak görünse de kii uyandnda yine ayn sorunlarla ve ayn ruh haliyle ba baa olacaktr. Bu yüzden depresyonu yenebilmek için dinç olmak büyük bir önem tayor. Dier yandan uyku kalitesinin düzene sokulmas da depresyonun seyrini olumlu etkilemektedir. Her eye ramen kiinin uyku ve depresif ruh hali geçmiyorsa psikolojik destek almas önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git