"Açlığın ve susuzluğun çözümü sahurda gizli"

Psikolog Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Gözde Patlak, ramazan ayında aç ve susuzluğun önüne geçmek için sahurda protein bakımından zengin ve su içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 02.06.2017 - 13:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Patlak, ramazan ay nedeniyle yapt açklamada, günde hemen hemen 3 öün yemek yiyen, öün aralarnda da attrma alkanl olan kiiler için ramazan aynda öün saysnn azaldna dikkati çekti.

Aç ve susuz kalmamak, salkl beslenmek için sahurun büyük önem tadna vurgu yapan Patlak, unlar kaydetti:

Sadece iftar ve sahur yapan, ikisi arasnda bir küçük ara öünü atlayan kii says oldukça fazladr. Hatta çou kii sahur yapmaz günde 1 öün beslenerek ramazan ayn geçirir. Sahur yaplmamas uzun açlk sonucu iftarda daha çok yemek yemek anlamna gelir. Bu durum uzun süre açla bal salk problemlerine davetiye çkarr. Örnein uzun süre aç kaldktan sonra düen kan ekeri ile birlikte çeitli salk problemleri görülebilir.

Uzun süre açl önlemek için sahurda protein içerii yüksek besinleri mutlaka tüketmemiz gerekir. Özellikle gün ar halanm yumurta tüketilmeli ve tuzsuz peynir sahur sofralarndan eksik edilmemelidir. Sahurda içilecek 1 fincan süt içerisindeki laktoz dediimiz süt ekeri açlkta kullanlan glikojen depolarna destek olarak vücudun enerji ihtiyacnn karlanmasna yardmc olacaktr.

SUSUZLUA çARE DE SAHURDA

Patlak, yine sahurda kiinin almas gereken kaloriye göre yaklak 3-4 dilim tam tahll veya çavdarl ekmein, uzun süreli toklukla beraber yüksek lif içeriinden dolay barsaklarmn iyi çalmasna yardmc olacan dile getirdi.

Tam buday ekmei veya kepek ekmeinin de hem uzun süre tok tuttuu hem de glisemik indeksi düük olduu, yani kan ekerini ani yükseltip aniden gelen ackma hissine sebep olmad için tercih edilmesi gerektiini belirten Patlak, u ifadeleri kulland:

Ramazan aynda vücudun susuz kalmamas için özellikle sahurda su içerii yüksek besinleri tüketmek gerekir. Sahurda susuzluumuzu gidermek için bol bol maydanoz, salatalk, dereotu ve kvrck gibi su oran yüksek olan sebzelerin yannda komposto, yourt ve maden suyu gibi sv besinleri de tüketmemiz gerekir. Bu sebzelerin yannda sahurda bol su içeren meyvelerden karpuz ve kavun gibi meyveleri de mutlaka tüketmeliyiz.

Ana Sayfaya Git