Akıllı telefonlar yeni hastalık ortaya çıkardı: "Mesaj boynu"

Akıllı telefonlar yeni hastalık ortaya çıkardı: "Mesaj boynu"Uzmanlara göre, özellikle mesaj yazarken boynun uzun süreli olarak 45 derece açıyla tutmak boyuna binen yükü artırarak yaygın bir rahatsızlık oluşturuyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, uzun süreli akıllı telefon kullanımının oluşturduğu rahatsızlığı "mesaj boynu" olarak adlandırdı.

Haberler 27.08.2017 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Rdvan Alaca, Grafi ile görüntülendiinde boyun tipik olarak arkaya doru bir eim yapar. Ancak her gün öne eik ekilde saatlerce telefonlarna bakan kiilerde bu eim düzleir veya tersine döner. Ve hastalar bize geldiinde iddetli ar ve disk sorunlarndan yaknr halde oluyorlar. Günümüzün telefon kullanm alkanlklar ile 8 yanda bir çocuk 28 yanda ameliyat m olacak? Bu durumun normal anatomiyi ne kadar etkileyeceini, bütün gün telefonlarla oynayan omurgalar daha tam gelimemi ve büyümekte olan çocuklarn ve gençlerin ilerideki hayatlarna nasl yansyacan bilemiyoruz ifadelerini kulland.

AKILLI TELEFONUN YARATTII HASTALIK

nsanlarn internette dolarken veya video izlerken deil de özellikle mesaj yazarken aaya doru baktna iaret eden Alaca, çalmalarda insanlarn boyunlarn 45 derece açyla tuttuklar, otururken bu açnn ayakta durmaya göre daha da kötületii gösterilmitir. Daha öne eilmi açlarda boyunun daha kötü etkilendii aikardr. Karya baklan nötral pozisyonda kafann arl 5-6 kilogram iken, 15 derece öne eilmeyle bu arlk 13 kilogram olmakta, ban öne eilme açs arttkça boyuna binen yük artmaktadr. 60 derecelik bir öne eilme açsyla yük 30 kilograma kadar çkmaktadr dedi.

BAST YAAM EKLNE DÖNÜLER

Prof. Dr. Rdvan Alaca, mesaj boynunu önlemek için baz basit yaam tarz deiiklikleri önerdi. Buna göre; mesaj yazarken telefon yüz veya gözler hizasnda tutulmal. Omurga için daha simetrik ve rahat pozisyon salamak için iki el ve her iki baparmak kullanlmal. Daha sk dinlenme aralar vermeli. Boyun ve omuz kaslarn güçlendirmeli. Postür ve germe egzersizleri ihmal edilmemeli. Yataa srtüstü uzanp, kenarda ba aaya sarktarak boyunda normal eimi düzeltmeye çalmal. Otururken kulaklar omuz seviyesinin yukarsnda olacak ekilde boyun ve omurga dik tutulmal.

Dr. Rdvan Alaca, Bir arkadanzdan siz mesaj yazarken vücut üst ksmnzn fotorafn çekmesini isteyin. Bu fotoraf telefonunuzda duvar kad veya ekran koruyucu olarak kullann. Bu fotoraf size skça ksa aralar vermenizi hatrlatacak ve dokularnzn kendisini toparlamas böylece mümkün olabilecektir önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git