Akciğer enfeksiyonlarına dikkat

Kış döneminde meydana gelen akciğer enfeksiyonları hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. A. Füsun Ülger, hastalıkların belirtileri ve korunma yollarını anlattı.

Haberler 27.11.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bronitin, bron ad verilen hava yollarnda salg artmas ve dier deiiklikler ile ortaya çkan iltihap olduunu söyleyen Ülger, En sk rastlanan tipleri akut ve kroniktir. Akut bronit hava yollarnn salg zarlarnn yangsdr. Akut bronit çounlukla bakterilere bal olarak ortaya çkar. Genellikle hafif, aktiviteyi az kstlayc ekilde seyreder ve tamamen geçer. Akut bronit üst solunum yollarnn viral enfeksiyonlarndan sonra ya da souk algnlndan sonra ortaya çkar. Kronik sinüzit veya alerjisi olan hastalarda da görünür. Pnömoni, bronitten sonra ortaya çkabilen bir komplikasyondur dedi.

KI AYLARINA DKKAT

Akut bronitin belirtilerinin burun aknts, fenalk hissi, titreme, hafif ate, kas ars, boaz ars, balangçta kuru öksürük ve daha sonralar balgam çkarma olduunu belirten Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. A. Füsun Ülger, Hastann ya, genel salk durumu ile tbbi özgeçmii, hastann ilaçlara kar tolerans, akut bronitin hastada mevcut olan dier hastalklar üzerine olabilecek etkisi göz önüne alnmaldr. Akut bronit çounlukla virüs enfeksiyonlarna bal olutuundan, antibiyotik tedavisi genellikle gereksizdir. Ancak altta yatan hastalklarn olduu baz durumlarda (eker hastal, kronik kalp ve akcier hastalklar, baklk sistemini basklayan hastalklar ve ilaç kullanm) antibiyotik kullanm gerekebilir. Kullanlan tedaviler destek tedavisidir. Bunlar; ate düürücü, ar kesiciler, öksürük uruplar, sv almnn arttrlmasdr. Gerekirse hava yolunu açc tedaviler de eklenmelidir diye konutu.

ZATÜRREYE YAKALANAN

Pnömoni yani zatürrenin, akcier dokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluan, daha çok küçük çocuklar ile yallarda, kronik bir rahatszlk sahibi olan kiilerde daha ar bir ekilde seyreden ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateli bir hastalk olduunu anlatan Prof. Dr. A. Füsun Ülger, hastaln kendisini, akcierde bulunan hava keseciinin iltihaplanmas sonucu, oksijen al veriini yerine getiremeyerek gösterdiini söyledi.

AKCER LTHAPLANMASI

Zatürre nedenlerinin akcierlerde iltihaplanmaya neden olan virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar olduunu ifade eden Prof. Dr. A. Füsun Ülger, Zatürreye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma türü bilinmektedir. Pnömoni yakn temas ile bulaabilen bir hastalktr. 1-2 metrelik mesafeden yakn temas kurulmas halinde bulaabilir. Hastaln salkl kiilere bulamas, öksürük, aksrk ya da hasta kiilerin konumas srasnda havaya yaylan damlacklarn dorudan solunmas yoluyla gerçekleir. Pnömoniye neden olan bakteriler, yakn temas sonucu solunumla beraber vücuda alnr. Üst solunum yollarnda, burun ve azn birletii yerde yerleip çoalrlar. Burada gruplar halinde yer alrlar. Kalabalk yerler, kapal alanlar, insanlarn toplu halde yaad okullar, askeriye ve yurtlar pnömoninin bulama olaslnn fazla olduu yerlerdir. Salgn eklinde ortaya çkabilir fakat souk algnl kadar bulac deildir. Bulamas için en uygun ortam bir arada yaayan ailedir. Özellikle küçük çocuklar arasnda yaygndr diye konutu.

Alkol, uyuturucu maddeler, sigara ve kötü hayat artlar, ar geçen grip hastal pnömoniye ortam hazrlayan etmenler olduuna vurgu yapan Prof. Dr. A. Füsun Ülger, genellikle kzamk, bomaca, grip, difteri, suçiçei, tifo ve çeitli bakteri enfeksiyonlar ya da vücudu ar ölçüde zayf düüren hastalklarn seyri srasnda ortaya çktn ifade etti.

ÜÜME VE TTREME

Hastaln en sk görülen belirtilerinin üüme ve titreme ile yükselen ate, sar veya yeil renkte balgam çkartmak, göüs ars, kuru ve hrltl öksürük, soluk alnd zaman srta çivi batrlyormuçasna duyulan ar hissi, iddetli ba ars, yorgunluk, solunum hareketleri ve öksürüe bal olarak iddetlenen göüs ars, yaygn vücut ve kemik ars ve halsizlik olduunu söyleyen Prof. Dr. A. Füsun Ülger, tedavinin antibiyotikler, yatak istirahati, ate düürücüler, öksürük kesici ilaçlar, oksijen alnmas, su kaybn karlayacak ölçüde sv alnmas, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ve hastann çok iyi beslenmesiyle gerçekleebileceinin altn çizdi.

DÜZENL BESLENME

Dengeli düzenli beslenerek, a yaptrarak, sigara içmeyerek, alkol almndan kaçnarak, vitamin ve mineralleri düzenli olarak alarak, hastaln ortaya çkmasnda korunulabileceine dikkati çeken Prof. Dr. A. Füsun Ülger, kardiyovasküler hastal olanlarn, kronik akcier hastal bulunanlarn, diyabet hastalarnn, alkoliklerin, karacier sirozu olanlarn, beyin-omurilik svs kaça olanlarn, dala ilev görmeyen veya alnm hastalarn, hodgkin hastalarnn, lenfomal hastalarn, multipl miyeloma vakalarnn, kronik böbrek yetmezlii olanlarn, nefrotik sendrom vakalarnn, organ nakledilenlerin, kemoterapi veya radyoterapi görenlerin, AIDSli hastalarn, huzurevlerinde yaayanlarn ve 65 yan üzerindeki herkesin zatürre as yaptrmas gerektiini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git