Alerji mi, grip mi, korona mı: Nasıl anlayacaksınız?

100 binden fazla kişiye bulaşan korona virüsü nedeniyle dünya çapında büyük endişe yaşanırken, en ufak bir öksürükten bile şüphelenmeniz doğal bir psikolojik tepki. Ancak uzmanlar, mevsimsel alerji, grip ve korona virüsü belirtilerinin birbirinden farklı olduğunu vurguluyor; hijyen kurallarına azami dikkat gösterip bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız halinde virüsten korunabileceğinizi söylüyor.

Haberler 12.03.2020 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peki, hangi belirti ne anlama geliyor?

Souk algnl veya alerjinin genel belirtileri, gözlerde kanma, burnun akmas ve haprma. Grip ve korona virüsünün ortak belirtileri ise öyle:

Ate

Yorgunluk

Vücutta ar

Öksürük

KORONADA SOLUNUM SIKINTISI AYIRT EDC

Korona virüsünün en ayrt edici özellii ise nefes darl ve genel olarak solunum sknts. Uzmanlar, yüksek ate ve solunum sknts yaayan hastalarn son günlerde temas kurduu kiileri gözden geçirmesini tavsiye ediyor.

Dünyann en tannm tp kurumlarndan biri olan ABD merkezli Mayo Clinicten bulac hastalklar uzman Doktor Greg Poland ise Grip ve yeni korona virüsü alt solunum yollarn etkiliyor. Muhtemelen burnunuz akmayacak ama boaz ars, öksürük, yüksek ate veya nefes darl yaayacaksnz.

ATENZ KONTROL EDN

Poland, astm gibi bir rahatszlnz yoksa yüksek atein ve nefes darlnn nadiren alerji belirtisi olduunu söylüyor. Poland sözlerine öyle devam ediyor: Akut korona virüsü veya grip vakalarnda, çok yorgun ve arl hissedersiniz ve bu yüzden yatmak istersiniz. Herkes aradaki farkl anlayabilir. Alerji, yorgunlua neden olabilir, ama iddetli kas ve eklem arlarna sebep olmaz.

Normal hastalklarda, birkaç günlük dinlenme ve yeterli bakm ile kendinizi iyi hissetmeye balarsnz (eer yal deilseniz veya baka bir salk durumunuz yoksa, bu durumda hafif hastalklarn geçmesi daha uzun zaman alabilir). Korona virüsü ve akut grip semptomlar zamanla kötüleebilir. Poland, Korona virüsü üphesini, nefes darl kuvvetlendirebilir. nsanlar, grip nedeniyle pnömoni olabilir. Bu yüzden her iki ihtmalde de tbbi yardm almak isteyebilirsiniz diyor.

Ana Sayfaya Git