Alerjiye karşı evinizde alabileceğiniz 11 önlem

Alerji denilince akla daha çok bahar ayları ve polenler geliyor. Ancak alerji sadece bahar ayları değil yılın her mevsimi yaşanabiliyor. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin ev ortamında alacakları önlemler yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçebiliyor.

Haberler 29.03.2019 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Attila Sayg, alerjiden korunmann yollar hakknda bilgi verdi.

Bu belirtilere dikkat!

Birçok kii için zararsz olan polen, küf, toz akarlar, ilaç veya yiyecekler baz insanlarn baklk sisteminde tepkilere neden olabilmektedir. Baklk sisteminin tepki vermesi sonucu oluan alerjinin tedavisinde ilaçlar önemli yer tutarken tetikleyici unsurlardan uzak durmak tedavinin ilk basamadr. Bunun için öncelikle alerjiye neden olan tetikleyici faktörlerin belirlenmesi ve alerji belirtilerinin bilinmesi önemlidir. Alerjiler kiiye ve tetikleyici alerjene göre farkllklar gösterse de genellikle;

Burun aknts, burun tkankl, haprma

Gözler ve burunda kant

Nefes darl

Öksürük

Ciltte döküntü, kzarklk veya kant

Yorgunluk

Ba ars

Mide bulants ve kusma

Ate gibi belirtilerle kendini belli eder.

Alerjiye kar önleminizi aln

Polen, kirli hava, egzoz gaz gibi d ortamlardaki alerjenlere kar önlem almak zor olabilmektedir. Özellikle bahar aylarnda polenlerin artmas alerjik bünyeli kiilerin zor zamanlar geçirmesine yol açabilmektedir. Mümkün olduu kadar, polen, egzoz gaz maruziyetinden korunmak önemlidir. Polenler sabah saatlerinde daha youn olduundan mümkünse bu saatlerde dar çklmamas, otomobille yolculuk yaparken camlarn kapal tutulmas alnabilecek önlemler arasndadr. Yumurta alerjisi yoksa grip as ihmal edilmemelidir.

Ancak alerjenler sadece d ortamda bulunmamaktadr. Uygun olmayan ev ortam birçok tetikleyici unsuru barndrabilecei unutulmamaldr.

Alerjiye kar ev içinde alnabilecek 11 önlem

1- Sigara, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içmeyin ve yannzda içirmeyin.

2 -Yatak odasnda toz akarlarndan koruyucu yatak, yastk ve yorgan klflar kullann. Yünlü veya ku tüyü ürünlerden uzak durun. Yastk ve çaraflar haftada bir 55 derece üzerinde ykayn.

3 -Evde evcil hayvan varsa bu hayvan ile ilgili alerji testi yaptrn. Ekolojik pet spreyleri ve ampuanlar kullanmak faydal olabilir.

4 -Evde küflere kar tedbir aln. Akarlara kar temizlik ürünleri kullann ve evi düzenli havalandrn.

5 -Ev içinde hava temizleyici aletler nemlendirici kullann. Yatak odas nem seviyesi %30-50 olmaldr. Klimalarda polen filtresi kullanmak olumlu sonuçlar vermektedir.

6 -Yatak odasnda hal, kilim, toz tutucu eyalar, kitap, çiçek ve bitki bulundurmayn.

7 -Duvardan duvara hallar kaldrn. Toz tutucu kuma kapl mobilyalar kullanmayn, pamuk ve yünlü eyalar azaltn. Kyafetleri 60 dereceden yüksek sda ykayn pelu oyuncaklar kaldrn.

8 -Gda alerjilerine kar katk maddeleri ve boyal yiyecek ve içecekler tüketmeyin.

9 -Giysileriniz alerjik olmamaldr.

10 -Hamam böceklerini yok edin binay ilaçlatn.

11 -El ykama ve burun temizliine önem gösterin.

Ana Sayfaya Git