Anne sütünü arttıran besinler

Bebeğin günlük süt ihtiyacını karşılayan sağlıklı bir anne günde 700-800 ml kadar süt salgılayabiliyor.

Haberler 05.01.2022 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)-Beslenme ve Diyet Uzman Baak nsel Aydn, anne sütünü arttrmaya yönelik baz önerilerde bulundu:

Anne sütünü arttran en önemli besin ögesi sudur. çünkü anne sütünün büyük bir ksmn su oluturmaktadr. Günde 3 litre sv tüketin. Bunun 1.5-2 litresi yalnzca sudan, kalan ksm ise bitki çaylar (anason, rezene, papatya, melisa, hlamur, kuburnu), komposto, çorba, limonata, ayran, boza, lohusa erbeti gibi svlardan karlanabilir. Son zamanlarda yaplan çalmalar malt içeceinin de anne sütünü artrc özellikte olduunu ortaya koymutur. Yine kefir tüketimi de anne sütünü arttrmaya yardmc besinler arasndadr.

Kalsiyumdan zengin olan süt, yourt ve peyniri düzenli olarak tüketin.

Her gün örnek protein olan 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil yemei tüketmeye özen gösterin. (Kuru baklagilin halanan suyunu mutlaka dökün ve gaz problemi yaratyorsa kuru baklagil tercih etmeyin.)

A vitamininden zengin havuç, yeil yaprakl sebzeler, kays gibi besinlere beslenme programnzda sk yer verin.

Vitamin ve minerallerin zengin kayna olan taze sebze ve meyvelere her gün düzenli olarak beslenmenizde yer verin.

Yediiniz besinlerin besin deerini korumak ve özellikle anemiyi (kanszl) önlemek açsndan yemeklerle beraber çay tüketmeyin.

çay-kahve gibi kafein içeren içecekleri tüketmeyin. Bu içecekler bebeinizin nabznda art ve uykuya dalmasnda güçlük gibi problemlere yol açabilir.

Hzl kilo verdiren, düük kalorili ve tek tip beslenmeyi prensip edinmi diyetlerden uzak durun.

Beslenme ve Diyet Uzman Baak nsel Aydn, anne sütünü arttran besinler ve içecekleri anlatt:

çemen otu tohumu: Hint mutfa ve Ayurvedik tpta yaygn olarak kullanlan çemen otu tohumu anne sütünü arttrmaya yardmc olabilir. Baz aratrmalar 2 hafta boyunca düzenli olarak çemen otu tüketiminin anne sütünü belirgin oranda arttrdn ortaya koymaktadr.

Rezene: Yaplan bir aratrmaya göre hormon deiikliine yol açan anethol, dianethole ve photoanethole bakmndan zengin olan rezene, anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarnn üretimini tevik eder.

Dereotu: Rezene gibi anne sütü üretimini destekleyen hormonlarn üretimini tevik eder.

Siyah susam: Kalsiyumdan zengin olan siyah susamn anne sütünü arttrc etkisi olduu düünülmektedir. Susam yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Kimyon: Süt üretimini tevik ettiine inanlan kimyon doumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli bir mineral olan demir bakmndan da zengindir.

Arpa: Arpa ile piirilmi pilav veya çorba süt yapmn arttrmak için kullanlabilir. Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttii düünülmektedir.

Fesleen: Sindirim sistemini düzenleyici, sakinletirici, etkisi bulunan ve iyi bir K vitamini kayna olan fesleen yemeklerle beraber veya çay olarak tüketilebilir.

Yeil sebzeler: Yeil sebzeler laktasyonu arttrmakla beraber sindirime yardmc olur ve vücudu güçlendirir. Ancak brokoli, lahana gibi baz kükürtlü sebzeler bebekte gaz problemine ve sütün tadn deitirerek süte kar isteksizlie neden olabilir. Bu tür sebzeler bebein süte kar istek durumu gözlemlenerek tüketilmelidir.

Krmz-turuncu sebzeler: Beta-karoten bakmndan zengin olan havuç, tatl patates ve dier krmz-turuncu sebzeler anne sütünü arttrmaya yardmc olabilir.

Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyumdan zengin olan yulaf ile kendinize yulaf püresi hazrlayabilir ve besin deerini arttrmak için içerisine fndk, süt, meyve ya da baharat ilave edebilirsiniz.

Yalar: Zeytinya, keten tohumu ya ve susam ya gibi salkl yalarn emzirmeye yardmc olduu düünülmektedir.

Ayrca incir, beyaz üzüm, beyaz dut, hurma, yer elmas, erik, sumak, kini, nane, zencefil de anne sütünü arttrc besinler arasnda yer alyor.

Tarifler:

Yulafl kurabiye:

Malzemeler

2 su barda yulaf ezmesi

6 adet kuru kays

4 adet kuru erik

4 çorba ka kuru üzüm

1.5 su barda kaynar light süt

Tarçn

Hazrlan

Tüm malzemeleri bir kasede kartrn. Yal kat serilmi frn tepsisine köfte eklinde dizin (10 adet çkmal). Önceden 180 dereceye stlm frnda üzeri kzarana kadar piirin.

Sütlü yulaf:

Malzemeler

Süt

Yulaf ezmesi

Orman meyveleri

Tarçn

Hazrlan

1 bardak süt (200ml) ve 6 kak yulaf yapmaz tavada kartrarak piirin. Yulaf, sütü çekince tarçn ilave edip ocaktan aln. Orman meyveleri ile süsleyin.

Süt Arttran Bitki çay:

Malzemeler:

1 yemek ka hlamur

1 yemek ka srgan otu

1 yemek ka anason

1 tatl ka kimyon

1 tatl ka papatya

Hazrlan:

Bitkiler kartrlr ve kaynatlm suda 8-10 dk demlenerek tüketilir.

Ana Sayfaya Git