Araştırma: Beynimizden çok internete güveniyoruz

Yapılan bir araştırma ile internet kullanımının bilgiyi hafızada tutma ihtiyacını azalttığı sonucuna varıldı. Ancak Karar Destek Sistemleri Uzmanı Prof. Dr. Güner Gürsoy konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, internet kullanımının insan zihnini serbest bırakarak kapasitesini daha yoğun olarak düşünmeye yönlendirdiğini ifade etti.

Haberler 09.09.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzde bilgiye ulamak amacyla interneti youn olarak kullanyoruz. Ancak bilgi ararken hafzamz taramak ve farkl bir bilgi kayna kullanmak yerine interneti tercih etmenin bilisel performansmz nasl etkiledii merak konusu. Bu kapsamda Memory Dergisinde yaymlanan aratrma, internete olan bamll bir kere daha gözler önüne serdi.

Aratrmada iki gruba ayrlan katlmclara cevaplamalar için baz sorular verildi. Gruplardan birinde sorular cevaplamak için interneti kullanmalar istendi. Dier grup ise sorular geçmi bilgilerine dayanarak cevaplad. Ardndan iki gruba da ilkine göre daha kolay sorular yöneltildi ve bunlar istedikleri ekilde cevaplamalarna izin verildi. lk soruda internetten yardm alan grubun dier soruda da interneti daha yüksek oranda kullanmay tercih ettii anlald. Ayrca bu katlmclar sonra verilen sorular cevaplarken sorular üzerinde daha az düündü, baka bir deyile geçmi bilgilerini taramak için daha az zaman ayrdlar.

Bu sonuçla bilginin elektronik ortamda ulalabilir olmas durumunda, bilgiyi hafzamza kaydetmeye daha az ihtiyaç duyduumuz ortaya konuldu. Ancak Karar Destek Sistemleri Uzman ve stanbul Okan Üniversitesi Rektör Yardmcs Prof. Dr. Güner Gürsoy konuya ilikin yapt deerlendirmede, internet kullanmnn insan zihnini serbest brakarak kapasitesini daha youn olarak düünmeye yönlendirdiini ifade etti.

NTERNET BEYN SERBEST BIRAKIYOR

nternete bamllk ve sorgulama insanlarn artk beyinlerinde pek çok eyi tutmadn, ezberlemediini gösteriyor. Aslnda bu beyni serbest brakyor diyen Prof. Dr. Güner Gürsoy, Beynin kapasitesini daha youn olarak düünmeye ve bununla ilgili muhakeme yaparak doru, farkl kararlar vermesini salyor dedi.

BLGYE NEREDEN EREBLECENN BLNMES YETERL

Prof. Dr. Güner Gürsoy, bu tür endielerin basl yaynlarn ilk çkt 16. yüzylda da olduunu kaydetti. O dönemde gazetelerin, kitaplar ve dergilerin insanlar daha zora sokarak düünmeyi azaltacan söyleyenlerin bulunduunu dile getiren Prof. Dr. Güner Gürsoy, nsanlarmza düünmeyi öretmemiz lazm. htiyaç duyduklarnda bakabilecekleri referanslar nereden bulabileceklerini bilmeleri yeterli eklinde açklamada bulundu.

PROBLEM çÖZME YETENE ÜZERNDE ETKL

Bu durumun problem çözme yetenei üzerindeki etkisi hakknda konuan Prof. Dr. Gürsoy, Ben haber ve veriyi harici bellekte ne kadar tutabiliyorsam karar vermemde daha mantkl hareket edebiliyorum. Aslnda biliim teknolojileri daha iyi düünme ve muhakeme yapma yetenei salyor. lemleri farkllatrmamza da imkan salyor. nsanlar problem çözerken mental modolleri ile çözerler. Algoritmadr aslnda bu. Mental modeller örenme, tecrübe, yaam ve bilgi ile oluur. Bir kiinin düünme yeteneini ne kadar gelitirirseniz o kadar doru kararlar verebilir. Bu kararlar verebilmesi içinse kafasnn bo, odaklanabiliyor olmas ama gerekli bilgiye de ulamas lazm dedi.

Bilginin özünün alndnda daha iyi kararlar verilebileceini söyleyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Gürsoy unlar belirtti:

Karar verme süreçlerinin daha kapsaml, daha sorgulanabilir bir boyuta geldiini düünüyorum. çünkü geldiimiz noktada analitik esaslara dayal sezgisel karar verebiliyor olmamz lazm. Analitik esas biliim teknolojilerinden elde edilen veriyi ileme ile geliyor. Sezgi de bilgi ve tecrübeleri muhakeme ederek ortaya koymakla mümkün.

Ana Sayfaya Git