Araçlarınızda klima kullanın, hayata bağlanın

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Lorasokkay, araçlarda klima kullanmanın önemine işaret ederek, "Klima, sağladığı dikkat artışıyla sürücülerin performansını artırıyor. Dolayısıyla kazaların önlenmesini sağlıyor." dedi.

Haberler 13.07.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lorasokkay, yazn meydana gelen kazalarda ölüm orannn daha yüksek olduuna dikkat çekti.

Yazn ölümlü kazalarda görülen artn ar scaklardan kaynaklandna iaret eden Lorasokkay, en çok ölümlü ve yaralamal trafik kazasnn temmuz ve austos aylarnda meydana geldiini ifade etti.

Türkiyede 2015te 183 bin 11 ölümlü-yaralamal trafik kazasnn meydana geldiini hatrlatan Lorasokkay, temmuzun yüzde 11 ile en fazla kazann meydana geldii ay olduunu kaydetti.

Lorasokkay, 185 bin 128 ölümlü-yaralamal kazann olduu geçen yl da en çok kazann temmuz ve austosta yaandna deinerek, Ar scak ve havadaki nem orannn yüksek olduu bugünlerde, sv ve tuz kayb nedeniyle baylma, ba dönmesi, koma ve tansiyon problemleri olanlarnda ölümlere varan sonuçlar ortaya çkyor. dedi.

- Klima kullanm önemli

Kazalarn önlenmesinde emniyet kemeri kadar klima kullanmnn da önemli olduuna vurgu yapan Lorasokkay, baz sürücülerin araçlarn çeki gücünün zayflamamas ve yakt tüketiminin artmamas için klima kullanmadn dile getirdi.

Lorasokkay, baz sürücülerin 15 bin kilometreden sonra kirlenen klimalarn servise götürmek yerine çaltrmadn belirterek, öyle devam etti:

Ar scak havalarda sürücülerin ruhsal ve fiziksel durumuyla konsantrasyonu etkileniyor. Scak havalarda sürücülerin dikkat toplama yetenei, bitkinlik, halsizlik, uyuklama hali art göstermekte, alg-tepki süresi artmaktadr. Araç içi klimalar havadaki nem orann düürerek terlemeyi azaltyor ve yüksek nemden rahatsz olanlarda rahatlama salyor. Scak havann getirmi olduu rehaveti önlüyor, kiinin verimini artryor. Klima, salad dikkat artyla sürücülerin performansn artryor. Dolaysyla kazalarn önlenmesini salyor. Araçlarnzda klima kullann, hayata balann.

Nem oran yüksek olduunda su ve tuz kaybnn arttn, bu nedenle sürücülerin yanlarnda kesme eker, tuzlu çerez gibi gdalar bulundurmas gerektiini aktaran Lorasokkay, dinlenmi olarak yola çklmas ve ar hz yaplmamas uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git