Araçlarınızda klima kullanın, hayata bağlanın

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Lorasokkay, araçlarda klima kullanmanın önemine işaret ederek, "Klima, sağladığı dikkat artışıyla sürücülerin performansını artırıyor. Dolayısıyla kazaların önlenmesini sağlıyor." dedi.

Araçlarınızda klima kullanın, hayata bağlanın

Lorasokkay, yazın meydana gelen kazalarda ölüm oranının daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Yazın ölümlü kazalarda görülen artışın aşırı sıcaklardan kaynaklandığına işaret eden Lorasokkay, en çok ölümlü ve yaralamalı trafik kazasının temmuz ve ağustos aylarında meydana geldiğini ifade etti.

Türkiye'de 2015'te 183 bin 11 ölümlü-yaralamalı trafik kazasının meydana geldiğini hatırlatan Lorasokkay, temmuzun yüzde 11 ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olduğunu kaydetti.

Lorasokkay, 185 bin 128 ölümlü-yaralamalı kazanın olduğu geçen yıl da en çok kazanın temmuz ve ağustosta yaşandığına değinerek, "Aşırı sıcak ve havadaki nem oranının yüksek olduğu bugünlerde, sıvı ve tuz kaybı nedeniyle bayılma, baş dönmesi, koma ve tansiyon problemleri olanlarında ölümlere varan sonuçlar ortaya çıkıyor." dedi.

- "Klima kullanımı önemli"

Kazaların önlenmesinde emniyet kemeri kadar klima kullanımının da önemli olduğuna vurgu yapan Lorasokkay, bazı sürücülerin araçların çekiş gücünün zayıflamaması ve yakıt tüketiminin artmaması için klima kullanmadığını dile getirdi.

Lorasokkay, bazı sürücülerin 15 bin kilometreden sonra kirlenen klimalarını servise götürmek yerine çalıştırmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Aşırı sıcak havalarda sürücülerin ruhsal ve fiziksel durumuyla konsantrasyonu etkileniyor. Sıcak havalarda sürücülerin dikkat toplama yeteneği, bitkinlik, halsizlik, uyuklama hali artış göstermekte, algı-tepki süresi artmaktadır. Araç içi klimalar havadaki nem oranını düşürerek terlemeyi azaltıyor ve yüksek nemden rahatsız olanlarda rahatlama sağlıyor. Sıcak havanın getirmiş olduğu rehaveti önlüyor, kişinin verimini artırıyor. Klima, sağladığı dikkat artışıyla sürücülerin performansını artırıyor. Dolayısıyla kazaların önlenmesini sağlıyor. Araçlarınızda klima kullanın, hayata bağlanın."

Nem oranı yüksek olduğunda su ve tuz kaybının arttığını, bu nedenle sürücülerin yanlarında kesme şeker, tuzlu çerez gibi gıdalar bulundurması gerektiğini aktaran Lorasokkay, dinlenmiş olarak yola çıkılması ve aşırı hız yapılmaması uyarısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz