Aşılar "Aşı Zamanı"ndan sorulacak

Bebek ve çocuklara yapılması gereken aşıların yer aldığı aşı takvimi, GSK tarafından "Aşı Zamanı" adlı mobil uygulamayla cebe taşındı.

Haberler 03.06.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bebek ve çocuklara yaplmas gereken alarn yer ald a takvimi, A Zaman adl mobil uygulamayla cep telefonlarna tand. Ücretsiz indirilebilen uygulama, ebeveynlere çocuklarna yaptrmalar gereken alarn gününü önceden bildiriyor.

laç irketi GlaxoSmithKline (GSK), Salk Bakanlnn güncel a takviminde yer alan ve çocuklara yaplan alar için mobil uygulama gelitirdi.

Aralarnda çocuk felci, suçiçei, verem ve hepatit Bnin de olduu, Bakanln ücretini karlad 13 ann yer ald a takvimi, A Zaman adl mobil uygulamayla cep telefonlarna tand.

Ücretsiz olarak tüm akll cep telefonlarna indirilebilen uygulama, çocuk ve bebeklerin doum tarihinin girilmesinin ardndan aktif oluyor.

Ksa sürede 8 bin kiinin indirdii A Zaman uygulamas, ebeveynlere çocuklarna yaptrmalar gereken alar önceden hatrlatma imkan salyor.

A birey ve toplu sal açsnda önemli

GSK A Medikal Bakan Yardmcs Dr. Thomas Breuer, AA muhabirine yapt açklamada, Salk Bakanlnn Türkiyedeki a uygulamalarnn baaryla yürüttüünü belirterek, ulusal a takviminde 13 ann bulunmasnn önemli olduunu söyledi.

Söz konusu 13 adan 10unu GSK olarak ürettiklerini bildiren Breuer, ulusal a takviminde yer almamasna karn rota virüsüne kar gelitirilen alarnn da bulunduunu vurgulad.

Türkiyede a alanndaki çalmalar desteklemek için Hacettepe Üniversitesi ile ibirlii içinde olduklarn ifade eden Breuer, ann birey ve toplum sal açsndan önemine dikkati çekti.

5 çocuktan 2si GSK alaryla korunuyor

Alar sayesinde 30dan fazla hastaln engellenebildiinin altn çizen Breuer, her yl yaklak 2,5 milyon insann gelitirilen alar sayesinde hayatta kaldn söyledi.

Breuer, GSKnn ngiltere, ABD, çin, spanya ve Belçikadaki Ar-Ge merkezlerinin bulunduunu belirterek, öyle konutu:

irket olarak her gün 2 milyon doz a üretiyoruz. Bu alarn yaklak yüzde 70i az ve orta gelimi ülkelere gönderiliyor. Alarmza herkesin ulaabilmesi için az gelimi ülkelerde düük fiyat politikas yürütüyoruz. Bu uygulamayla da dünyann önde gelen 9 ilaç irketi arasnda Aya Eriim Endeksinde ilk srada yer aldk. Bugün dünya genelinde her 5 çocuktan 2sinin GSK alar ile hastalklardan korunuyor olmas bize manevi mutluluk veriyor.

Yeni alar için 3,5 milyar dolar harcand

Yeni bir ann gelitirilme sürecinin 15 ila 20 yl arasnda sürdüüne iaret eden Breuer, u bilgileri verdi:

Yeni bir ann gelitirilmesi gibi ruhsatl bir ann üretilmesi de oldukça uzun ve zor bir süreç. Yüksek teknolojiyle üretilen alar, hiçbir olumsuzlua sebep olmas için hem makine hem de uzmanlarca kontrol ediliyor. Mesela, sadece alarn kalite kontrol aamasnda bin 100 kii görev yaparken, pnömokok as 500den fazla kalite kontrol noktasndan geçmesinin ardndan piyasaya sürülüyor.

Breuer, alarn sfr hata ile üretilmesi için tesislerinde en yüksek teknolojileri kullandklarn aktard.

GSKnn ilaç ve a alannda ilklerin markas olduunu dile getiren Breuer, 1985 ylndan bu yana dünyann ilk stma asn piyasaya sunmak için titizlikle çaltklarn söyledi.

Geçen yl yeni alarn üretilmesi için 3,5 milyar dolarlk Ar-Ge harcamas yaptklarn bildiren Breuer, Dünya Salk Örgütünün açklad 33 antijenin 30unun GSK tarafndan üretildiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git