Aşılar "Aşı Zamanı"ndan sorulacak

Bebek ve çocuklara yapılması gereken aşıların yer aldığı aşı takvimi, GSK tarafından "Aşı Zamanı" adlı mobil uygulamayla cebe taşındı.

Aşılar

Bebek ve çocuklara yapılması gereken aşıların yer aldığı aşı takvimi, "Aşı Zamanı" adlı mobil uygulamayla cep telefonlarına taşındı. Ücretsiz indirilebilen uygulama, ebeveynlere çocuklarına yaptırmaları gereken aşıların gününü önceden bildiriyor.

İlaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK), Sağlık Bakanlığı'nın güncel aşı takviminde yer alan ve çocuklara yapılan aşılar için mobil uygulama geliştirdi.

Aralarında çocuk felci, suçiçeği, verem ve hepatit B'nin de olduğu, Bakanlığın ücretini karşıladığı 13 aşının yer aldığı aşı takvimi, "Aşı Zamanı" adlı mobil uygulamayla cep telefonlarına taşındı.

Ücretsiz olarak tüm akıllı cep telefonlarına indirilebilen uygulama, çocuk ve bebeklerin doğum tarihinin girilmesinin ardından aktif oluyor.

Kısa sürede 8 bin kişinin indirdiği "Aşı Zamanı" uygulaması, ebeveynlere çocuklarına yaptırmaları gereken aşıları önceden hatırlatma imkanı sağlıyor.

Aşı birey ve toplu sağlığı açısında önemli

GSK Aşı Medikal Başkan Yardımcısı Dr. Thomas Breuer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'deki aşı uygulamalarının başarıyla yürüttüğünü belirterek, ulusal aşı takviminde 13 aşının bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

Söz konusu 13 aşıdan 10'unu GSK olarak ürettiklerini bildiren Breuer, ulusal aşı takviminde yer almamasına karşın rota virüsüne karşı geliştirilen aşılarının da bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de aşı alanındaki çalışmaları desteklemek için Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içinde olduklarını ifade eden Breuer, aşının birey ve toplum sağlığı açısından önemine dikkati çekti.

"5 çocuktan 2'si GSK aşılarıyla korunuyor"

Aşılar sayesinde 30'dan fazla hastalığın engellenebildiğinin altını çizen Breuer, her yıl yaklaşık 2,5 milyon insanın geliştirilen aşılar sayesinde hayatta kaldığını söyledi.

Breuer, GSK'nın İngiltere, ABD, Çin, İspanya ve Belçika'daki Ar-Ge merkezlerinin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Şirket olarak her gün 2 milyon doz aşı üretiyoruz. Bu aşıların yaklaşık yüzde 70'i az ve orta gelişmiş ülkelere gönderiliyor. Aşılarımıza herkesin ulaşabilmesi için az gelişmiş ülkelerde düşük fiyat politikası yürütüyoruz. Bu uygulamayla da dünyanın önde gelen 9 ilaç şirketi arasında Aşıya Erişim Endeksi'nde ilk sırada yer aldık. Bugün dünya genelinde her 5 çocuktan 2'sinin GSK aşıları ile hastalıklardan korunuyor olması bize manevi mutluluk veriyor."

Yeni aşılar için 3,5 milyar dolar harcandı

Yeni bir aşının geliştirilme sürecinin 15 ila 20 yıl arasında sürdüğüne işaret eden Breuer, şu bilgileri verdi:

"Yeni bir aşının geliştirilmesi gibi ruhsatlı bir aşının üretilmesi de oldukça uzun ve zor bir süreç. Yüksek teknolojiyle üretilen aşılar, hiçbir olumsuzluğa sebep olması için hem makine hem de uzmanlarca kontrol ediliyor. Mesela, sadece aşıların kalite kontrol aşamasında bin 100 kişi görev yaparken, pnömokok aşısı 500'den fazla kalite kontrol noktasından geçmesinin ardından piyasaya sürülüyor."

Breuer, aşıların sıfır hata ile üretilmesi için tesislerinde en yüksek teknolojileri kullandıklarını aktardı.

GSK'nın ilaç ve aşı alanında ilklerin markası olduğunu dile getiren Breuer, 1985 yılından bu yana dünyanın ilk sıtma aşısını piyasaya sunmak için titizlikle çalıştıklarını söyledi.

Geçen yıl yeni aşıların üretilmesi için 3,5 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yaptıklarını bildiren Breuer, Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı 33 antijenin 30'unun GSK tarafından üretildiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz