"Aşısızlar, kanser gibi riskli gruptaki aşılı hastalara Kovid bulaştırıyor"

Prof. Dr. Sait Gönen ile Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, hastane başvuruları ve pozitiflik oranlarının arttığını vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Balkan, aşılanmış olsa da kanser hastası gibi bağışıklığı düşük, riskli gruptaki hastaların, "aşısız yakınları" yüzünden Kovid'e yakalandığına işaret etti. Dekan Prof. Dr. Gönen ise vaka sayılarındaki artış bu şekilde sürerse, yüz yüze eğitimini sürdüremeyen bir kuşak tıp fakültesi öğrencisinin de mesleki pratik yapamadan, doğru düzgün hasta göremeden tıp eğitimini tamamlama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Haberler 30.07.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. lker nanç Balkan, son günlerde Kovid nedeniyle daha ziyade bu hastalar yatrdklarn ve bu kiilere de yakn çevrelerindeki asz bireylerden hastalk bulatn vurgulad. Prof. Dr. Sait Gönen ise artk sadece hastalk açsndan deil tp eitiminin de tehlikeye girdiini söyleyerek Biz ayn zamanda tp eitimi veren bir kurumuz. Bu yl da yüz yüze eitim yapma imkan olmaz bulamazsak gerçekten bu kuak arzu edilen tp eitimini alamadan mezun olacak dedi.

TEHS GECKYOR, KLMA çARPTI DYE TESTE GELMYORLAR

Doç. Dr. Balkan, Kovid üphesiyle kendilerine bavuranlarn çounun, belirtileri yaad halde genellikle Klima çarpt düüncesiyle test yaptrmakta geç kaldna dikkat çekti ve bunun da hem tedaviyi geciktirdiini hem de virüs yaylm hzn artrdn söyledi. Doç. Dr. Balkan, Hala birçok vatandamz, halsizlik, ate, kas ars, öksürük gibi belirtileri olduu halde Acaba gribal enfeksiyon mu geçiriyorum, souk algnl m geçiriyorum, klima m çarpt diyerek hastaneye bavurularn öteliyor. Bize iddetli klinik bulgularla bavuran hastalarn hemen tamamn, bu ekilde bir süre ayak direten, hastaneye gelmeyi erteleyen hastalarmz oluturuyor. Oysa oksijen satürasyonlar dütüyse, akcier tomografisinde yaygn iki tarafl tutumlar varsa, gerçekten hastalk ar seyrediyor. Günlerce hastanede yatyorlar. Kimisi de maalesef youn bakmda tedavi görmek zorunda kalyor. Bu nedenle gecikmeden, hem tehis hem tedavi için, hastaneye bavurmak gerekiyor. Yoksa, bir taraftan da virüsün bulamasnn önüne geçememi oluyoruz dedi.

AILILARDA BELRT VARSA RNOVRÜS TEST DE YAPIYORUZ

Bayram sonras, Kovid-19 Tan Merkezi bavurularnda belirgin bir artn olduunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Balkan, unlar ifade etti: Bunlarn önemli bir ksmn da hiç alanmam hastalarmz oluturuyor. Ancak nadir de olsa daha önce alanm kiilerden de pozitif çkanlar oluyor. Onlarn belirtileri daha çok hafif souk algnl, gribal enfeksiyonu andrr ekilde oluyor. Al olduklar için sadece Kovid-19 deil, beraberinde solunum paneli dediimiz multiplex PCR testi yaparak, dier virüsleri de taryoruz. Zira bu günlerde bir souk algnl virüsü olan rinovirüsün de ksmen yayldn gözlemliyoruz. Al kiilerde Kovidden daha çok rinovirüse biraz daha sk rastlyoruz. Onu da atlamamak, bakmak gerekiyor.

HASTALAR AISIZ YAKINLARINDAN KAPTIKLARINI SÖYLÜYOR

Cerrahpaa Tp Fakültesi olarak kanser, kalp gibi ar ya da kronik hastalklar bulunan hastalara daha youn hizmet verdiklerinin de altn çizen Doç. Dr. Balkan, asz yaknlar nedeniyle bu hastalarn al olduu halde virüse maruz kaldklarna iaret ederek sözlerini öyle noktalad: Bizim Kovid servisimizde yatan hastalarn hemen hemen tamamn bu ekilde altta baka hastal bulunanlar oluturuyor maalesef. çounluu da dorusu al. Ama yalar ve kronik hastalklar itibariyle çok yeterli koruma, antikor oluturamayan hastalarmz bunlar. Birebir hastalarla konuuyoruz, bula kaynaklar yine kendi aile çevresinden yaknlar arasndan asz kimseler. Alanmayanlar risk grubunda olan bu insanlar, kendi yaknlarn enfekte ediyor maalesef. Bu hastalar Kovid nedeniyle yattklarnda da çok uzun süre kalyorlar hastanede. Yatan hastalarmzn says 2 gün içerisinde 2 kat artt. Bulac hastalklarda, özellikle de salgn dönemlerinde a reddi, toplum sal açsndan çok büyük bir risk. Ölümlerde art görmeye balayacaz, asl korktuumuz ey bu. Yani a yüzde 100 tabii ki bulamay engellemiyor. Ama youn bakma yatlar ve ölümü yüzde 95in üzerinde engelliyor. 3 milyardan fazla insana bu alar uyguland ve beklediimizin çok daha ötesinde güvenlik verilerine sahibiz bugün.

BR KUAK TIP ÖRENCS PRATK YAPAMADAN MEZUN OLACAK

Prof. Dr. Sait Gönen ise tam her ey normale döndü derken sürekli ayn senaryoyu yaadmz ve yüz yüze eitimin tehlikeye girmesinin tp eitimini de sekteye urattn söyleyerek Maalesef vaka saylar 20 binlerde u anda. Önümüzdeki günlerde daha da artaca öngörülüyor. Tam artk iler düzene giriyor, yüz yüze eitime, yüz yüze stajlara balayacaz dediimiz bir dönemde, vakalarn art bizi gerçekten endielendiriyor. Zira art bu ekilde sürerse, yine yüz yüze eitim yapma imkan bulamazsak, u anda tp fakültelerinde 1. ve 2. snflar hiç yüz yüze eitim almadlar, yine 2. ve 3. snflar staj döneminde yüz yüze eitim alamadlar, bu dönem de ayn ey olursa gerçekten bu kuak, talihsiz bir kuak olarak arzu edilen tp eitimini alamadan mezun olacak endiesindeyiz dedi.

Ana Sayfaya Git