Bağırsak problemi olan kişilere beslenme tüyoları!

Bağırsak problemi yaşayanlara önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, sorunun yanlış beslenmeden kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

Haberler 11.10.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Uzman Diyetisyen Zülal Yalçn, Barsak problemi yaayanlara tavsiyelerde bulunarak konu hakknda bilgiler verdi. Barsak problemleri beslenme ile dorudan ilikilidir. diyen Yalçn, u ifadeleri kulland:

Bu sebeple kiiye özgü uygun öün listeleri ile balangç seviyesindeki rahatszlklar tedavi edilebilmekte ya da kontrol altna alnabilmektedir. Barsak problemleriniz için en önemli nokta dengeli ve doal beslenmekten geçmektedir.

Barsanzda mikrobik dengeyi salayn!

Sindirim sisteminde yaayan mikroorganizmalar, salkl bir sindirim sisteminin temel talardr. Bu canl mikroorganizmalar ayn zamanda baklk sisteminin üzerinde de oldukça önemlidir. Hayvansal protein ve yalardan zengin beslenme tarz, yetersiz lif içeren beslenme, gereksiz antibiyotik kullanm, ya, stres, enfeksiyon, kötü ve yetersiz beslenme sonucunda barsamzdaki yararl bakteriler bir dier adyla probiyotikler azalr. Kefir, probiyotik yourt, kmz, tarhana, boza, turu, eki mayal ekmek gibi fermente besinler barsaklardaki probiyotik bakterileri arttrarak barsak problemlerinizin çözüme kavumasnda yardmc olacaktr.

Asitli gdalardan uzak durun!

Asitli gdalardan ve içeceklerden, yal ve ar baharatl yemeklerden uzak durmalsnz. Günlük beslenmenizden asistli içeceklerinin tamamn çkarmalsnz. Bu içecekler yerine birincil olarak suyu koyabilir ve taze sklm meyve sularn tercih edebilirsiniz. Asitli gda olarak özellikle domatese dikkat! Asit içerii çok yüksek olan domates barsak salnz için bir süre tüketilmemesi gereken besinler arasnda yer almaktadr.

Hepimiz artk barsan ikinci beynimiz olduunu biliyoruz. Modern tbbn kurucusu Hipokrat, Bütün hastalklar barsakta balar, barsak hasta ise vücudun kalan da hastadr. diyerek mikrobiyotann, bedeni ne denli belirlediini, milattan önce dört yüzlü yllarda ifade etmitir.

Her besin size iyi gelmiyor olabilir!

Yediimiz yiyecekler ile birlikte barsamza giren; Lektin, Gluten ve Laktoz içeren besinler zararl bakterilerin en temel gdasdr. Bu besinlerin bazlar barsaklarnza iyi gelmiyor olabilir. Bunun için bir çeit intolerans testi yerine geçen eliminasyon diyetini bir beslenme uzman eliinde uygulayabilirsiniz. Bu sayede barsak salnz bozan besin gruplarnn farkna vararak tüketim miktarnz ve sklnz azaltabilirsiniz.

Eer iki haftadan uzun süredir iddetli barsak probleminiz varsa, yukarda bahsettiim unsurlar da uyguluyor ve fayda görmüyorsanz bir doktora bavurmanz tavsiye ediyorum.

Ana Sayfaya Git