Bağışıklık sistemi bozulmasın!

Bağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor.

Haberler 29.12.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle haftasonu ve yaklaan ylba kstlama dönemlerinde evde yaplacak hatalarn baklk sistemini olumsuz etkileyebileceini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzman Hilal Karaca, Yeterli miktarda, çeitli besin gruplarn tüketmek, baklk hücreleri dahil tüm hücrelerin sal ve ilevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanz, yatmadan önce ekran süresini bir saat için snrlamay deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarnzdan yaylan mavi k vücudunuzun doal uyanma-uyku döngüsünü bozabilir dedi.

SPOR VE EGZERSZ YAPMAK ÖNEML

Fiziksel aktivite, sadece kas yapm ve stresten kurtulmak için deil, ayn zamanda salkl olmann ve salkl bir baklk sistemini desteklemenin önemli bir parças olduunu vurgulayan Karaca, Egzersiz genel baklk hücrelerinin ve dier enfeksiyonla savaan moleküllerin vücutta daha kolay dolamasn salayarak baklnz destekler. Aratrmalarn her gün 30 dakika kadar ksa bir süre orta-iddetli egzersiz yapmann baklk sisteminizi canlandrmaya yardmc olduunu gösterir. Karantina döneminde, gün içerisinde evde daha hareketli hale kalmaya çalabilirsiniz. Dans edebilir, temizlik yapabilir, egzersiz veya spor aletlerinden faydalanabilirsiniz diye konutu.

SGARA VE ALKOL KULLANIMI BAIIKLIK SSTEMN DÜÜRÜYOR

Sigara ve alkol kullanmnn da baklk sistemini kötü etkileyen iki önemli faktör olduunun altn çizen Karaca, Tütün kullanm ile akcier kapasitesinde ve besin emiliminde azalma olur. Kovid-19un ortaya çkmas ile 1 milyondan fazla sigara kullancs sigaray brakt ve baklk sistemlerini bloke etmemek için çok faydal bir adm att. Ayrca sigara tüketimi tat duyusunu deitirerek, yediimiz besinlerden düzgün tat alamamamza böylece daha fazla besin tüketmemize neden olur dedi.

Karaca, sözlerine öyle devam etti: Ksa sürede tüketilen yüksek miktardaki alkol ve düzenli tüketilen alkol baklk hücrelerimizi basklad için enfeksiyon ve hastalk dönemlerinde tüketilmemesi gerekir. Alkol kullanm arttkça, su tüketimi azalr ve riskli davranlarn gelime ihtimali artar.

Ana Sayfaya Git