Bağışıklık sistemi bozulmasın!

Bağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor.

Bağışıklık sistemi bozulmasın!

Özellikle haftasonu ve yaklaşan yılbaşı kısıtlama dönemlerinde evde yapılacak hataların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hilal Karaca, “Yeterli miktarda, çeşitli besin gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyanma-uyku döngüsünü bozabilir” dedi.

SPOR VE EGZERSİZ YAPMAK ÖNEMLİ

Fiziksel aktivite, sadece kas yapımı ve stresten kurtulmak için değil, aynı zamanda sağlıklı olmanın ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemenin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Karaca, “Egzersiz genel bağışıklık hücrelerinin ve diğer enfeksiyonla savaşan moleküllerin vücutta daha kolay dolaşmasını sağlayarak bağışıklığınızı destekler. Araştırmaların her gün 30 dakika kadar kısa bir süre orta-şiddetli egzersiz yapmanın bağışıklık sisteminizi canlandırmaya yardımcı olduğunu gösterir. Karantina döneminde, gün içerisinde evde daha hareketli hale kalmaya çalışabilirsiniz. Dans edebilir, temizlik yapabilir, egzersiz veya spor aletlerinden faydalanabilirsiniz” diye konuştu.

SİGARA VE ALKOL KULLANIMI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DÜŞÜRÜYOR

Sigara ve alkol kullanımının da bağışıklık sistemini kötü etkileyen iki önemli faktör olduğunun altını çizen Karaca, “Tütün kullanımı ile akciğer kapasitesinde ve besin emiliminde azalma olur. Kovid-19’un ortaya çıkması ile 1 milyondan fazla sigara kullanıcısı sigarayı bıraktı ve bağışıklık sistemlerini bloke etmemek için çok faydalı bir adım attı. Ayrıca sigara tüketimi tat duyusunu değiştirerek, yediğimiz besinlerden düzgün tat alamamamıza böylece daha fazla besin tüketmemize neden olur” dedi.

Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “Kısa sürede tüketilen yüksek miktardaki alkol ve düzenli tüketilen alkol bağışıklık hücrelerimizi baskıladığı için enfeksiyon ve hastalık dönemlerinde tüketilmemesi gerekir. Alkol kullanımı arttıkça, su tüketimi azalır ve riskli davranışların gelişme ihtimali artar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz