Baharda diyet mi?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ayşe Korkmaz, bahar yorgunluğunu kolay atlatabilmek için beslenme düzenine dikkat etmek gerektiğini belirterek, "Bahar döneminde protein içeriği yüksek diyetler uygulanmamalı" uyarısında bulundu.

Haberler 26.04.2022 - 01:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman Diyetisyen Aye Korkmaz, bahar yorgunluunu kolay atlatabilmek için beslenme düzenine dikkat etmek gerektiini belirterek, Bahar döneminde protein içerii yüksek diyetler uygulanmamal uyarsnda bulundu.

Korkmaz, baharn olumsuz etkilerinin hafifletilmesine yardmc olacak önerilerde bulundu. Bahar yorgunluunu kolay atlatabilmek için beslenme düzenine dikkat etmek gerektiini belirten Korkmaz, unlar kaydetti:

Vücudumuzda doal olarak bulunan ve bizlere mutluluk veren hormon olarak bilinen serotonin hormonunun bahar yorgunluu ile yakndan ilikisi var. Günlük aldmz besinlerin triptofan miktarnn zengin olmas serotonin hormonun seviyesini artryor. Bu sebeple beslenme alkanlklarmzda triptofan miktarnn yüksek olduu kaju, ceviz, fndk, badem gibi kabuklu yemilere, susam, kabak çekirdei, soya fasulyesi, buday, pirinç, tam buday ve msr gibi tahllara yer vermek büyük önem tayor.

Antioksidan içerii yüksek olan sebze ve meyveler ile Omega-3 açsndan zengin olan besinlerin her gün tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiini vurgulayan Korkmaz, öyle devam etti:

Antioksidan içerii yüksek olan besinlerin alm seratonin seviyesinin yüksek kalmasn salar. Bu nedenle her gün farkl renkte 2 adet meyve ve her öünde rengarenk bir salata tüketmeye özen gösterilmeli. Ayn zamanda somon, semizotu, soya fasulyesi, yumurta, ceviz, çiya ve keten tohumu gibi omega-3 açsndan zengin besinlere de gün içerisinde mutlaka yer verilmeli. Yeterli miktarda tüketilmedii düünüldüünde uzman önerisi ile tablet eklinde de alnabilir. kinci beyin olarak adlandrlan barsak sal için ise kefir, yourt, turu, algam, tarhana, sarmsak, sirke, prasa, soan, muz, kukonmaz, enginar gibi probiyotik ve prebiyotik içerii yüksek olan besinleri tüketmek de oldukça önemlidir.

- Yorgunluun nedeni D vitamini, demir, B-12 ve magnezyum eksiklii olabilir

Aye Korkmaz, yorgunluun nedeninin D vitamini, demir, B-12 ve magnezyum eksikliinden de kaynaklanabildiini belirterek, Bu vitaminlerde eksiklik olmas durumunda uzman önerisi ile takviye tablet alnmas gerekebilir. D vitaminin D-3 / K-2 formu daha iyi emilirken; demir takviyesinin yannda C vitamini içeren bir besinin de alnmas emilimi olumlu yönde etkileyecektir. ifadesini kulland.

Bahar döneminde kilo vermek için protein içerii yüksek diyet uygulamann iyi bir tercih olmadnn altn çizen Korkmaz, u deerlendirmelerde bulundu:

Protein arlkl diyetlerde triptofan miktar az olduu için seratonin sentezini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle gün içinde belli miktarda karbonhidrat içeren besinlerden (buday, msr, sebze ve meyve) denge içinde tüketmek gerekiyor. Güne mutlaka dengeli bir kahvalt ile balanlmal. Tam buday ekmek, 1 adet yumurta, 1 çeit peynir, bol yeillik, zeytin, ceviz ya da 1 kase süt, yulaf ezmesi ve 1 küçük meyve tercih edilebilir.

Yaplacak birkaç deiiklik ile bahar yorgunluundan kurtulmak mümkün. Tüm önerilere ek olarak, günde 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyerek, melisa, papatya, lavanta bitkilerinden yaplan çaylar tüketerek ve haftada 3-4 kez 30 dakika tempolu yürüyü yaparak bahar yorgunluunuz ile ba edebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git