Bakan Kaya'dan engelliler için genelge

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, bakacak kimsesi bulunmayan veya ihmal, istismar tehlikesiyle karşı karşıya olan engellilerin bakım kuruluşlarına acil yerleştirilmelerine yönelik 81 il valiliğine genelge yolladı.

Haberler 17.02.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, bakacak kimsesi bulunmayan veya ihmal, istismar tehlikesiyle kar karya olan engellilerin bakm kurulularna acil yerletirilme süreçlerine ilikin 81 il valiliine genelge yollad.

Bakan Kaya imzasyla geçtiimiz günlerde valiliklere yollanan genelgede, yaknlarndan bakacak kimsesi olmayan veya ihmal, istismara açk durumda bulunan engellilerin acil olarak bakm ve rehabilitasyon kurulularna alnmalarnda adm adm izlenecek süreçlere yer verildi.

lgili mevzuat gerei bakacak kimsesi olmayan ya da ihmal ve istismara açk durumda olan engellilerin evrak tamamlama süreci beklenilmeden acil olarak bakm merkezlerine yerletirme ilemlerinin gerçekletirildii anmsatlan genelgede, engellilerin hayati risklerinin de bulunduu bu tip süreçlerde izlenecek yöntemler yeniden belirlenerek detayl bir ekilde aktarld.

- Öncelik yaadklar ilde yerletirilmeleri

Buna göre, bakmn salayacak aile, akraba veya yasal temsilcisinin engelliye bakamayacak durumda veya engellilerin ihmal ve istismara açk durumda olmas halinde yerletirme ilemleri acil valilik oluru ile gerçekletirilecek.

Bu durumdaki engelliler öncelikli olarak yaadklar ilde engel, ya ve cinsiyet durumuna uygun bo yata bulunan resmi bakm ve rehabilitasyon merkezi olmas durumunda acil valilik onay ile geçici olarak merkeze yerletirilecek.

Bu süreçte engelli bireyin durumu acilen deerlendirilerek, kuruma kesin yerletirilme veya kendisine uygun görülen sosyal hizmet modeline ilikin gerekli evraklar en geç alt ay içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüünce hazrlanacak.

Engelli bireylerin yaad ilde kendisine uygun resmi bakm ve rehabilitasyon merkezinde yer olmamas durumunda ise özel bakm merkezi seçenei devreye girecek.

Engelliler, ya, cinsiyet ve engel durumuna uygun, bo yatak kapasitesi bulunan özel bakm merkezine acil valilik oluru ile geçici olarak yerletirilecek. l müdürlükleri en geç alt ay içerisinde engelliye uygun bakm modelini belirleyen evrak hazrlayacak.

- kinci seçenek en yakn iller

Engellilerin yaadklar ilde resmi ya da özel bakm ve rehabilitasyon merkezinde yer olmamas veya bu merkezlerin engel, ya ve cinsiyetlerine uygun olmamas durumunda ise il müdürlükleri acilen en yakn illerle irtibata geçecek.

Engelliler bu durumda yaad ehre en yakn illerde bulunan, kendisine uygun resmi bakm merkezine, burada yer olmamas durumunda ise özel bakm merkezine yerletirilecek.

Mesai saatleri dnda, hafta sonu veya dini ve resmi bayram tatillerinde de bir engellinin acil yerletirme ilemi olmas ve bulunduu ilde uygun bakm kuruluu olmamas durumunda en yakn illerle irtibata geçilerek benzer süreçler izlenecek.

Hastanede yatarak tedavi gören ve taburcu edilen engellilerin bakmnn salanaca ortamn ya da bakacak kimsesinin bulunmamas durumlarnda ise hastanelerde görev yapan sosyal çalmaclara görev düecek.

Sosyal çalmaclar, bu durumdaki engellilere yönelik sosyal inceleme raporu hazrlayarak, hzla ilgili il müdürlüüne bildirecek. Durumun il müdürlüüne bildirilmesinin ardndan engelli bireye yönelik acil yerletirme ilemleri, belirlenen süreçler izlenerek gerçekletirilecek.

- Kadn, çocuk ve yallarn durumu

Evrak süreçleri tamamlanan engelliler kalc olarak kendilerine uygun resmi ya da özel bakm merkezlerinden birine yerletirilecek. Engelli bireyin bakma ihtiyac olmadnn tespiti halinde ise Engellilerin Bakm Rehabilitasyonu ve Aile Danmanl Hizmetlerine ilikin yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Özel bakm merkezinde kalma koullarna sahip olmayan ancak bakm ihtiyacnn devam ettii tespit edilen engelliler de engel, ya ve cinsiyet durumuna uygun bir resmi bakm merkezine yerletirilinceye kadar özel bakm merkezinde baklacak.

Engelli bireyin özel bakm merkezinde bakld süre için merkeze ödeme yaplacak.

Ayrca sevgi evleri, çocuk evleri, kadn konukevi ve huzurevi gibi kurumlarda kalan çocuk, kadn ile yallarn engelli duruma gelmesi halinde, belirlenen süreçler dikkate alnarak ayn ilemler yürütülecek.

Ana Sayfaya Git