Bakan Kaya'dan engelliler için genelge

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, bakacak kimsesi bulunmayan veya ihmal, istismar tehlikesiyle karşı karşıya olan engellilerin bakım kuruluşlarına acil yerleştirilmelerine yönelik 81 il valiliğine genelge yolladı.

Bakan Kaya'dan engelliler için genelge

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bakacak kimsesi bulunmayan veya ihmal, istismar tehlikesiyle karşı karşıya olan engellilerin bakım kuruluşlarına acil yerleştirilme süreçlerine ilişkin 81 il valiliğine genelge yolladı.

Bakan Kaya imzasıyla geçtiğimiz günlerde valiliklere yollanan genelgede, yakınlarından bakacak kimsesi olmayan veya ihmal, istismara açık durumda bulunan engellilerin acil olarak bakım ve rehabilitasyon kuruluşlarına alınmalarında adım adım izlenecek süreçlere yer verildi.

İlgili mevzuat gereği bakacak kimsesi olmayan ya da ihmal ve istismara açık durumda olan engellilerin evrak tamamlama süreci beklenilmeden acil olarak bakım merkezlerine yerleştirme işlemlerinin gerçekleştirildiği anımsatılan genelgede, engellilerin hayati risklerinin de bulunduğu bu tip süreçlerde izlenecek yöntemler yeniden belirlenerek detaylı bir şekilde aktarıldı.

- Öncelik yaşadıkları ilde yerleştirilmeleri

Buna göre, bakımını sağlayacak aile, akraba veya yasal temsilcisinin engelliye bakamayacak durumda veya engellilerin ihmal ve istismara açık durumda olması halinde yerleştirme işlemleri "acil valilik oluru" ile gerçekleştirilecek.

Bu durumdaki engelliler öncelikli olarak yaşadıkları ilde engel, yaş ve cinsiyet durumuna uygun boş yatağı bulunan resmi bakım ve rehabilitasyon merkezi olması durumunda acil valilik onayı ile geçici olarak merkeze yerleştirilecek.

Bu süreçte engelli bireyin durumu acilen değerlendirilerek, kuruma kesin yerleştirilme veya kendisine uygun görülen sosyal hizmet modeline ilişkin gerekli evraklar en geç altı ay içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce hazırlanacak.

Engelli bireylerin yaşadığı ilde kendisine uygun resmi bakım ve rehabilitasyon merkezinde yer olmaması durumunda ise özel bakım merkezi seçeneği devreye girecek.

Engelliler, yaş, cinsiyet ve engel durumuna uygun, boş yatak kapasitesi bulunan özel bakım merkezine "acil valilik oluru" ile geçici olarak yerleştirilecek. İl müdürlükleri en geç altı ay içerisinde engelliye uygun bakım modelini belirleyen evrakı hazırlayacak.

- İkinci seçenek en yakın iller

Engellilerin yaşadıkları ilde resmi ya da özel bakım ve rehabilitasyon merkezinde yer olmaması veya bu merkezlerin engel, yaş ve cinsiyetlerine uygun olmaması durumunda ise il müdürlükleri acilen en yakın illerle irtibata geçecek.

Engelliler bu durumda yaşadığı şehre en yakın illerde bulunan, kendisine uygun resmi bakım merkezine, burada yer olmaması durumunda ise özel bakım merkezine yerleştirilecek.

Mesai saatleri dışında, hafta sonu veya dini ve resmi bayram tatillerinde de bir engellinin acil yerleştirme işlemi olması ve bulunduğu ilde uygun bakım kuruluşu olmaması durumunda en yakın illerle irtibata geçilerek  benzer süreçler izlenecek.

Hastanede yatarak tedavi gören ve taburcu edilen engellilerin bakımının sağlanacağı ortamın ya da bakacak kimsesinin bulunmaması durumlarında ise hastanelerde görev yapan sosyal çalışmacılara görev düşecek.

Sosyal çalışmacılar, bu durumdaki engellilere yönelik "sosyal inceleme raporu" hazırlayarak, hızla ilgili il müdürlüğüne bildirecek. Durumun il müdürlüğüne bildirilmesinin ardından engelli bireye yönelik acil yerleştirme işlemleri, belirlenen süreçler izlenerek gerçekleştirilecek.

- Kadın, çocuk ve yaşlıların durumu

Evrak süreçleri tamamlanan engelliler kalıcı olarak kendilerine uygun resmi ya da özel bakım merkezlerinden birine yerleştirilecek. Engelli bireyin bakıma ihtiyacı olmadığının tespiti halinde ise Engellilerin Bakımı Rehabilitasyonu ve Aile Danışmanlığı Hizmetlerine ilişkin yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Özel bakım merkezinde kalma koşullarına sahip olmayan ancak bakım ihtiyacının devam ettiği tespit edilen engelliler de engel, yaş ve cinsiyet durumuna uygun bir resmi bakım merkezine yerleştirilinceye kadar özel bakım merkezinde bakılacak.

Engelli bireyin özel bakım merkezinde bakıldığı süre için merkeze ödeme yapılacak.

Ayrıca sevgi evleri, çocuk evleri, kadın konukevi ve huzurevi gibi kurumlarda kalan çocuk, kadın ile yaşlıların engelli duruma gelmesi halinde, belirlenen süreçler dikkate alınarak aynı işlemler yürütülecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz