Bakan Koca müjdeyi verdi!

TURKOVAC acil kullanım onayı için başvuracak noktaya geldi.

Haberler 10.09.2021 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, rutin seyrin dnda akam saatlerinde gazetecilerin sorularn yantlad. Koronavirüsle mücadelede 100 milyonuncu doz aya ulaldn belirten Bakan Koca, tablonun ise buna ramen neden böyle olduunun gerekçelerini tek tek anlatt. Yerli ada da son durumu aktaran Bakan Koca, Sizlere müjdem var diyerek TURKOVACn acil kullanm onayna müracaat edebilecek aamaya geldiini söyledi. Bakan Koca, TURKOVAC asnn onay almas halinde Ekim aynda seri üretime geçilebileceini ifade etti. Ayrca Bakan Koca, son dönemde adndan çok fazla söz ettiren MU varyantyla ilgili Türkiyede 2 vaka olduunu ve 2 vakann da stanbulda tespit edildiini açklad.

Salk Bakan Fahrettin Kocann konumasndan satr balar öyle;

imdi ise heyecan verici bir sebeple karnzdaym. Kovid-19a kar a kampanyamz 13 Ocakta sayn cumhurbakanmzn vatandalarna örnek olmak üzere ilk ay olmasyla balamt.

100 MLYONUNCU DOZ HAYIRLI OLSUN

100 milyonuncu doz a Kocaeli Gebzede bir hastanemizde yapld. 100 milyonuncu doz ay olan 36 yandaki yurttamza, ay uygulayan hemire arkadamza, adan sorumlu doktorumuza teekkür ediyorum. 100 milyon doz ortak ve büyük bir baarnn addr. 100 milyon doz için milyonlarca insan karar verdik, harekete geçtik.

100 milyon doz ada kararyla, emeiyle katks olan herkesi kutluyorum. Yeri geldiinde yüksek yaylalara çkan, a yapmak için tarlalara giden, aylarca da tepe demeden görev yapan salk çalan arkadalarma ükranlarm sunuyorum. 100 milyon doz kendisi a olmakla kalmayp daha fazlasn yapanlarn da baarsdr.

Açklamalar ve saygnlklaryla alama sürecinin güç kayna olan bilim insanlarmza hürmetlerimi sunuyorum. Bilim Kurulumuzun öncülüünden daima gurur duyuyoruz. Geldiimiz nokta çok yüksek bir alanma hznn mümkün olduunu gösteriyor. Bizler 84 milyon daha da güçlü bir dayanmay, birlik ruhun salayabiliriz. Bugün ortak hedefimiz olan toplum bakl için gücümüzü büyütme günüdür.

AILAMADA SON DURUM

u dakikalar itibaryla 100 milyon dozun bir hayli üzerindeyiz. 18 ya ve üzeri nüfusta ilk doz a oranmz yüzde 82. kinci doz ay olma oranmz yüzde 63.8. Alt milyon 32 bin kii ise tam doz asn yaptrm durumda. 100 milyon doz baars bizi büyük bir sonuca hazrlyor. Bu sonuç hzla ulaabileceimize inandm toplum bakldr.

lk doz asn olup ikinci dozunu henüz yaptrmayan 11.3 milyon kii bulunuyor. Zaman gelen 2. doz alarmz yaptralm. lk doz ann tek bana koruyuculuu yok. lk doz a ile biz a sürecimizi balatm oluyoruz. Ann zaman kaybetmeden tam doz yaplmas hayat kurtarr. lk doz belirtiim gibi ilk admdr. lk admdan sonuç almay ummak yanl olabilir.

Alarnz gerektii gibi tamamlar tamamlamaz vücudunuz virüse kar hemen o gün güç kazanm olmayacak. Hatrlatma dozu dediimiz tamamlama dozu üzerinden 2 hafta geçmelidir.

AKTF VAKALARIN %90I AI OLMAMI KLER

u an hastanelerimizdeki aktif vakalarn yüzde 90a yakn bir bölümü a olmam ya da as tamamlanmam kiilerdir. As tamamlanm ne anlama geliyor? 2 doz inaktif a olup 2. doz asndan 3 ay sonra hatrlatma dozunu yaptran veya 2 doz mRNA as olan kiidir. Mevcut bilgiler inaktif adan 3 ay sonra yaplan hatrlatma dozunun koruyuculuu çok önemli oranda artrdn göstermektedir.

Bugün itibaryla hatrlatma dozu zaman gelen yaklak 6 milyon insanmz var. Bu akam yarna randevu almalarn rica ediyorum.

Gündemimiz Kovid-19a kar 100 milyon doz baars. imdi veya baka zaman aklnza gelmi olabilecek bir soru var: 100 milyon doz aya ramen dünkü tabloda vaka says neden 23 bin 914tü? Can kayplarmz neden geçen yl bugünlerde olduundan çok?

Tam doz alama orannda henüz yeterli düzeye ulaamadk. Ann tam dozla salanan koruyucu gücüne toplumun büyük ksm olarak sahip deiliz. Tedbirleri ise ne yazk ki eski ciddiyetle sürdürmüyoruz. Öte yandan virüsün yeni varyantlar daha hzl yaylyor, sonuçlar ise ciddi riskler douruyor.

ki doz alama yapan srail ve Amerikada vaka trmanlar ve ölüm saylar Türkiye olarak aldmz kararn isabetli olduunu gösteriyor. Bu uygulamaya gitmemi olsaydk bugün daha fazla can kayb ve vaka says ile karlaabilirdik. çözüm tam doz adr.

TAM DOZ AI VURGUSU

Bir ksmmz alarmz olur dier ksmmz alarmz ertelersek aradaki zaman ortak baary azaltr. Bu sebeple bir an önce hepimiz tam al olmalyz. 100 milyon dozun önümüze koyduu hedef de budur.

13 Ocakta balayan ve bugün 100 milyona ulaan a seferberliinin tam baarya ulamas büyük güç birlii istiyor. Alarmz olmakla kalmamalyz, birbirimize ay hatrlatmalyz.

YERL AIDA FLA GELME

A olan, riski herkes için azaltr. Sizleri ada birlik ve beraberlie davet ediyorum. Bugün sizlere önemli bir müjdem daha var. Yerli amz TURKOVAC acil kullanm onayna müracaat edebilecek aamaya geldi. Amz bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapya ulat. Onay almas halinde ekim ay içinde seri üretime geçeceiz.

MU VARYANTI: 2 VAKA DA STANBULDA

Vatandamz özellikle varyantlar noktasnda daha tedirgin olmamal. çünkü varyantlarla ilgili de koruyucu tedbirlerin farkll yok. Varyantlara kar da a olmamz, maskemizi ihlal etmememiz, mesafe noktasnda hassasiyeti korumamz gerekiyor. Bilimsel açdan, bakanlk boyutuyla varyantlarn varl ve nasl tedbir alnmas gerektii daha önemli.

u an toplumda yüzde 90n üzerinde Delta varyant var. Mu varyant için ise 2 vaka olduunu söylemitim. Bu 2 vaka da stanbulda. 2 vaka da ayaktan takip edilen, ciddi bir sorunu olmayan vakalar. Mu varyantnn daha ar seyrettii eklinde genel bir kanaat olduunu biliyoruz ama bizim 2 vakamzda böyle bir durum söz konusu deil u an.

AI NE KADAR DEVAM EDECEK?

Biz ilk önce inaktif a olan Sinovacla balamtk. Daha sonra mRNA as ile devam ettik. naktif ann takibinde 2 doz sonras, özellikle 3. aydan sonra koruyuculuun kaybolmadn ama azaldn görerek erken dönemde Bilim Kurulumuz 3. hatrlatma dozunun yaplmas gerektiine karar verdi.

mRNA as için de bizim u an 3.5-4 ay sonra koruyuculuun azalmakla birlikte halen devam ettiini biliyoruz. srail örneinde olduu gibi bunun kaç ay sonra olacan takibimizle bilgilendireceiz. Hatrlatma, mRNA alar için gerekli olacak m? srail ve dier örneklere bakldnda gerekli olacak görünüyor. Bunun zaman muhtemelen 8-9 ay sonra olabilir.

AI YAI 12NN ALTINA NECEK M?

18 ya ve üzerini önemsiyoruz ada. 12 ya üzeri için de daha çok ek hastal olanlar için tanmlamay yaptk. Kronik hastal olan 12 ya üzeri kiilerin de alanmasn önemsiyoruz. Velinin ailesinin onayyla bu ay yaptrabilmenin önünü açm olduk. Toplamda 12, 13, 14 ya grubunda daha yüzde 3ü geçmediini görüyoruz.

SAHTE PCR SONUCU

Bununla ilgili biz alar kimlerin yapmas gerektiini biliyoruz. Kime izin verdiimizi biliyoruz. Bu ay yaptran birimleri de yakndan takip ediyoruz. u an somut bir bilgi gelmedi bunun istismarnn yapldyla ilgili. Olursa müeyyidenin güçlü olacan, yaplmas gereken uygulama ne ise bundan hiçbir ekilde çekinmeyeceimizi ifade etmek istiyorum.

Son dakika: Bakan Koca müjdeyi verdi TURKOVAC acil kullanm onay için bavuracak noktaya geldi

VARYANTLARI TESPT ETME KT

Kitlerin bir sorunu yok ama varyantlarla ilgili sekans analizi yapyoruz ayrca. Sadece PCR kitleriyle hangi varyantn olduunu deil, sekans analizi yaparak varyant analizini daha kesinletirmi oluyoruz. Vakalarn ortalama yüzde 5ine yaknn sekans analizi yaparak bildirmeye gayret ediyoruz.

Vakalar, vefatlarla ilgili 1-2 rakam vermek istiyorum. 18 ya ve üzeri yatan hastalarmzn yüzde 90 asn tamamlamam olan kiiler. Vaka yükümüz ise yüzde 81ini oluturuyor. Asn tamamlamam olan kiilerin toplam says 26 milyon. Asn tamamlam olan kiilerin yaklak says 36 milyon. 36 milyonun arlkl ya ortalamas daha yüksek ve ek hastal daha fazla olanlar ve bunlarn toplam içindeki pay yüzde 10, ya ortalamas da 46. 26 milyonun ya ortalamas daha düük.

36 milyon alanmam olsayd var olan hastane yükü 2.5-3 kat en az yatan bamsz olarak artm olacakt. Belki bu 4-5 kat olacakt yala birlikte. 26 milyonun vakadaki oran yüzde 81, 36 milyon al olann ise yüzde 19. Orada da 4-5 kat daha fazla vaka olacakt.

Bu farkllk nereden kaynaklanyor? Varyant deiikliiyle birlikte daha bulac, daha hastane yükü oluturan bir varyant olduu belli.

GRP AISI HAZIRLIKLARI

Geçen yl bir sorun yaamamtk, üstelik elimizde bir miktar a da kalmt. Bu yl da geçen yl siparii verilen a miktarndan daha fazlasnn tedarik edilmesi gerektiini planlyoruz. Sorun yaayacamz düünüyorum.

AI KARITLII

Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum. En fazla, a olmay erteleyenlerimiz olmu olabilir. Bu toplumun ayla ilgili bir direncinin olmadn, evtlarna domu olduu andan itibaren 13 farkl ay yaptrabilmi bir toplumuz. u an dünyada a doz miktarnda 8. sradayz. Bizden önce tek Avrupa says Almanya var. Zannediyorum 2 hafta içerisinde Almanyay da geçmi olacaz çünkü günlük a yapma miktarmz daha fazla.

Türkiye olarak alanma oranmz giderek artyor. Günlük nüfus bana yaplan a miktar da dünyadaki ilk 3-4 ülkeden biri oluyoruz.

SINOVACIN ETKS DÜÜK MÜ

lk ay yaptrdmz grup salk çalanlarmz oldu. Salk çalanlarmz içinde son 3 aydan bu yana asn yaptrm hekim arkadalarmzdan hiç duydunuz mu? 1-2 arkadamz oldu, 2 doz Sinovac asn yaptrp 3. doz asn yaptrmayanlard onlar da. Demek ki Sinovac as bu kadar etkili oldu. naktif a koruyuculuunun 3. aydan sonra azaldn görerek Bilim Kurulu hatrlatma dozu kararn balattk. 3. dozunu yaptran 9 milyon kiinin yüzde 1.5-1.6. Ama 2 doz asn yaptrp hatrlatma dozunu yaptrmayan 6 milyon kiinin hastane yükü 6-7 kat fazla. Yani 3. doz 6-7 kat orannda koruyuculuu artryor.

Sinovac as etkili ama 3. aydan sonra koruyuculuu düüyor. Koruyuculuu artrmak için 3. dozu yaparak 5-6 kat daha artrmak mümkün.

PCR ZORUNLULUU

Yabanclar için de PCR zorunluluu var, olacak. Vatandamzn güvenlii için yannda oturan yabanc kii de olsa onun enfeksiyonu olup olmad önemli. (PCR testi) Her geçen gün saylar giderek artyor. Biz u an herkesten istemiyoruz.

u an çok ciddi bir oran oluturmuyor ama hareketlilik giderek arttnda bu saylar da artm olur.

ÖRETMENLERDE AI ORANI

2 doz asn yaptranlarn oran yüzde 77. En az 1 doz asn yaptrm öretmenlerimizin oran da yüzde 90 geçti. Kovid geçirenlerin oran ise yüzde 4.4lerde. Yani u an yüzde 95lere yakn alanm olan ve koruyuculuu olan kiilerden bahsediyoruz.

Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bu orann yükselip 2. dozlarn tamamlanacan biliyoruz.

YÜZ YÜZE ETM

u an için ciddi bir oran olmadn söyleyebilirim. Biz ayrca pazartesiden itibaren illerimizde baz okullarmzda örnek olabilecek okullarmz da örencileri de taramak istiyoruz. Rastgele tarama yapp belirtisi olmadan toplumdan veya örencilerimizde virüsün yaygnln görmü olacaz.

TURKOVACTA SON DURUM

(TURKOVAC) naktif a olan Sinovacla birlikte biz bir üçüncü doz çalmas yapyoruz. Bu üçüncü doz uygulamas zannediyorum yarn bitmi olacak. Dolaysyla önümüzdeki dönemde bu 2 kyaslamayla ilgili sonuçlar ve faz-3 çalmas da devam ediyor. Biz acil kullanm onay anlamnda öncelikle Sinovacla karlatrmal olan 3. doz uygulamas büyük ihtimalle yarn bitmi olacak. Önümüzdeki haftalar sonuçlar daha net ifade edeceiz.

YEN TEDBRLER

Yeni dönemde okullar kapatmak istemiyoruz çünkü artk elimizde a var. En fazla, snf kapatlabilir ama onu da mümkün mertebe kapatmaktan yana deiliz.

Bakan Koca son derece önemli diyerek, hatrlatma dozu çars yapt

Ana Sayfaya Git