Başka tedavi yöntemi yok!

Fıtıklar karın içinde farklı türlerde oluşsa bile en sık kasık fıtıkları şeklinde görülüyor. Ağır yük taşımaktan ağır sporlara, kronik öksürükten sık doğum yapmaya kadar pek çok nedeni var. Bazen hayati risk yaratacak kadar önemli bir hale dönüşebilen fıtıklar hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Ertem’den bilgi aldık.

Haberler 03.10.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ftklar karn içinde farkl türlerde olusa bile en sk kask ftklar eklinde görülüyor. Ar yük tamaktan ar sporlara, kronik öksürükten sk doum yapmaya kadar pek çok nedeni var. Bazen hayati risk yaratacak kadar önemli bir hale dönüebilen ftklar hakknda Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Metin Ertemden bilgi aldk.

Ftk, karn içi organlarn kendisini çevreleyen karn zarnn (periton) oluturduu ftk kesesi ile birlikte, normal anatomik yapdan darya çkmas durumuna deniyor. Toplumda sk görülen sorunlardan biri olan ftn tek bir tedavisi var; cerrahi. Sk görülmesi, farkl türlerinin olmas ve laparoskopik ftk onarm tekniklerin gelimesi bu alandaki eitimi de önemli hale getiriyor. Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Metin Ertem tarafndan ilki Mays 2018 aynda düzenlenen ve ikincisi de Eylül aynda gerçekletirilen International Hernia School stanbulda katlmc cerrahlar yeni teknikler konusunda eitim ald katlamayanlar ise tüm ülkelerden izlenen canl ameliyat yaynlarn uzaktan izlediler. Ftk konusunda merak edilenleri de aktaran Prof. Dr. Metin Ertem, ftn birçok türü bulunmakla beraber en sk rastlanann karn duvar ftklar olduuna dikkat çekti.

Ar sporlar fta yol açyor

Sk rastlanan karn duvar ftklar oluumunda balca nedenler var. Bunlar; ar eyalar kaldrmak veya tamak, spor yaparken zorlanmak, kronik öksürük, kronik kabzlk, çok doum yapm olmak, ieme zorluunun olmas (prostat hipertrofisi vb) yannda geçirilmi ameliyat kesilerinden ortaya çkabilecei gibi tek bana ileri yaa bal olarak da oluabiliyor.

Hayati risk oluturabiliyor

Ar yük tanmas esnasnda karn duvar kaslar kaslyor ve karn içi basnc artyor. Doutan veya sonradan oluan etkenlerle zayflam olan özellikle göbek ve kask bölgesinde artan basnç, yrtlmalara neden oluyor. Daha ileri safhada ftk kesesi içine giren organlarda, halk arasnda barsak düümlenmesi denilen ileus geliebiliyor. Bu durumda ar kusma, gaz ve dk çkaramama gözleniyor ve ölüme kadar gidebilen olaylar birbirini takip edebiliyor.

Erkeklerde daha sk görülüyor

Karn duvar ftklar içinde ise en görüleni kask ftklar. Ülkemizde istatistiksel bir bilgi bulunmamakla beraber karn duvar ftklar için yaplan cerrahi giriimler dier cerrahi ilemler arasnda sk uygulanmas açsndan ilk sray alyor. Bu ftklar arasnda yine sk görülen kask ft, kadnlara oranla erkeklerde çok daha fazla ortaya çkyor.

Tek tedavi yöntemi: Cerrahi

Kask ftnn belirtilerinin kask bölgesindeki belirgin ilik, ar, hareket veya eilip dorulma srasnda kask bölgesinde rahatszlk olabileceini vurgulayan Prof. Ertem, tek tedavi yönteminin de cerrahi operasyonlar olduunu söylüyor. Prof. Ertem hastaya en az zarar veren ve günümüzde en ideal cerrahi yöntemin ise Laparoskopik Ftk Tamiri tabir edilen teknik olduuna deinerek sözlerine öyle devam ediyor: Laparoskopik ftk tamiri tekniinin, dier ftk tamir yöntemlerine göre oldukça fazla ve belirgin üstünlükleri söz konusudur. Bu yöntemle yaplan ameliyat sonrasnda hastalar ameliyattan bir gün sonra hatta ayn gün hastaneden yürüyerek taburcu olabilmektedirler. Hastalar ameliyat sonras daha az ar duymakta ve en önemlisi merdiven çkmak, otomobil kullanmak, iine erken balamak, cinsel yaamna çabuk dönebilmek gibi aktif yaamlarna devam edebilmektedirler. Hastaln tekrarlama (nüks) oran da dier tekniklere oranla çok daha azdr.

Ana Sayfaya Git