Bayramda tatlı tüketirken 8 kurala dikkat!

Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmazı tatlılar… Bir ay boyunca uzun açlık sürelerinin ardından mideye ani yüklenmelerin önemsenmediği bayram günlerinde tatlılar da şekerli-şerbetli denilmeden, porsiyonuna dikkat edilmeden dilediğince tüketilebiliyor. Hele bir de pandemi sürecinin yol açtığı stres, endişe ve kaygı tatlı tüketiminde hepten ipin ucunun kaçmasına yol açabiliyor. Ancak dikkat!..

Haberler 11.05.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman Roksi Menase Pandemi sürecinden dolay hareketlerimiz de kstl olduu için yediimiz tatllar yeterince yakamyoruz. Dolaysyla bu süreçte kilo art, diyabet gibi kronik hastalk risklerinin art kaçnlmaz oluyor. Bu nedenle tatl tüketirken mutlaka baz kurallara dikkat etmemiz, özellikle ekerli ve erbetli, yada kzaran tatllardan uzak durmamz gerekiyor diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Roksi Menase, pandeminin gölgesinde bayramda tatl tüketiminin 8 önemli kuraln anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu, bir de evde hazrlayabileceiniz pratik ve salkl tatl tarifi verdi.

Protein kaynaklaryla birletirin

Tatl tükettiinizde aniden enerjinizin yükselmesinin sebebi kan ekerinizin yükselmesidir. Bu durum 1 saat sonra tam tersine döner ve yeniden ackr, yeniden tatl tüketmek isteyebilirsiniz. Tokluk sürenizi uzatmak için mide boalmnz yavalatacak bir protein kayna ile birlikte tatlnz tüketmeye özen gösterin. Süt veya yourt tatlnzn yannda tüketebileceiniz güçlü protein kaynaklar olduundan yourtla tatl tüketilir miymi eklinde bir önyargya kaplmayn.

Liften zengin gdalar tüketin

Liften zengin gdalarn tokluk sürenizi uzatc ve kan ekerinizi dengeleyici özellii vardr. Tatl yediinizde yannda liften zengin ceviz, badem, fndk, kaju gibi kuruyemileri tüketerek ani kan ekeri dalgalanmalarn hafifletebilirsiniz. Kuruyemileri çi tercih etmeniz kalp salnz da destekleyecektir.

Tatl yediiniz gün bunlar tüketmeyin

Karbonhidrat kayna olan tatllar yediiniz zamanlarda farkl karbonhidrat türlerini eleyerek vücudunuza aldnz yükü azaltabilirsiniz. Örnein; tatl yediiniz akamlarda taze ya da kuru meyve tüketmeyin. Ayrca, tatl tüketeceinizi bildiiniz öünlerde ana yemeinizin yanndaki dier karbonhidratlardan ekmek, pide, makarna, pilav, börek türevlerini miktarca azaltarak öününüzü dengeleyebilirsiniz.

Sonrasnda mutlaka yürüyüe çkn

Beslenme ve Diyet Uzman Roksi Menase Tatllar, karbonhidrat ve eker içeriiyle kalorisi yüksek besinlerdir. Bu dönemde size kilo aldrmalarn istemiyorsanz hareketinizi artrn. Haftann en az 5 günü 30 dakika tempolu yürümek bilimsel kaynaklara göre kilo kontrolünüzü ve kan ekerinizi olumlu etkiler. Tam kapanma döneminde yürüyü yapma ansnz yoksa 1 saat ev ii yapmak veya evde egzersiz yapmak da hareketinizi oldukça destekleyecektir diyor.

Probiyotikli gdalar ihmal etmeyin

Tatl tüketimi barsak floranzdaki baz yararl bakterilerin saylarnn azalmasna sebep olabilir. Bu yararl bakteriler baklk sistemimizi güçlendirir, kabzlk, ikinlik ve ishal gibi barsak problemlerinin önüne geçer. Barsaklarnzdaki yararl bakterilerin saysn artrabilmek ve tatl tüketiminin yol açt zarar önleyebilmek için probiyotikten zengin gdalar olan yourt, kefir ve probiyotik ile zenginletirilmi peynirleri beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Hafif tatllar tercih edin

Bayram denildiinde akla erbetli tatllar gelir. Baklava, ekerpare, tulumba tatls her ne kadar iftar zaman aranan tatlar da olsa eker içerikleri ve kalorilerinin yüksek olmasyla her gün tüketilmemeli. çounlukla hafif tatllar tercih edin. Örnein; sütlü tatllar, 3-4 kare bitter çikolata, hurma ile yaplan ekersiz tatl alternatifleri ve taze meyveler daha masum seçeneklerdir.

Her gün tatl yemeyin!

Her gün tatl yemekten kaçnn. Cannnz tatl istediinde arya kaçmadan meyve ile bu ihtiyacnz giderin. Böylece vitamin, mineral ve antioksidan içerikleri sayesinde baklk sistemimize destek olurken, hem vücudumuza yüklü bir miktarda eker almam hem de lif içeriiyle barsak hareketliliimizi artrm oluruz.

Porsiyona dikkat edin

Beslenme ve Diyet Uzman Roksi Menase Tatllar fazla kalori ve eker içer içerdikleri için bir porsiyonu geçmemeye özen gösterin. Örnein; 2 adet baklava 330 kalori, 1 porsiyon revani 348 kalori, 4 adet tulumba tatls 341 kalori, 1 porsiyon ayva tatls 426 kalori,

1 porsiyon irmik helvas 532 kalori, 1 porsiyon sütlaç 268 kalori, 1 porsiyon tavukgösü 165 kalori, 2 top dondurma 207 kalori, 3 kare bitter çikolata 115 kalori, 1 porsiyon ekersiz incirli hurmal muhallebi 165 kalori diyor.

Ana Sayfaya Git