Bebeğin kalbine anne karnında takip hayat kurtarıyor

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Özyurt, çocuklarda son zamanlarda sık görülen ani ölümlerin, sanılanın aksine kalp krizinden değil, doğuştan gelen kalp hastalıklarından kaynaklandığını belirtti.

Haberler 09.03.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR- çocuklarda son zamanlarda sk görülen ani ölümlerin, sanlann aksine kalp krizinden deil, doutan gelen kalp hastalklarndan kaynaklandn belirten çocuk Kardiyolojisi Uzman Doç. Dr. Abdullah Özyurt, bebeklere daha anne karnndayken yaplan fetal eko ultrason yöntemiyle kalp sorunlarn erken tehis ederek, hayati riskin azaltlabildiini söyledi.

Dünyada her 100 çocuktan biri kalp hastas olarak douyor. Türkiyede bilinen ve istatistie yansyan saynn ylda 15-20 bin arasnda olduunu belirten çocuk Kardiyolojisi Uzman Doç. Dr. Özyurt, Eskiden bu çocuklarn yüzde 80i kaybedilirken, son 10 ylda yüzde 90n çok ar kalp hastas da olsa yaatabiliyoruz. Bunun nedeni; erken tehis ile uygun merkezde, uygun teknik ve altyapda müdahalenin yaplabilmesidir dedi.

Bebee anne karnnda kalp taramas yapabiliyoruz

çocuklardaki ani ölümler ve kalp balantsna ilikin açklama yapan Doç. Dr. Özyurt, çocuklardaki doutan gelen kalp rahatszlklarnn yetikinlerdeki gibi arada bir kendini yoklayan, belirti veren bir seyir izlemediine iaret etti. çocuklardaki doutan gelen kalp rahatszlklar çok sinsi ve gizli seyredebiliyor, sonucu da ölümcül olabiliyor diyen Özyurt, unlar söyledi: Anne karnnda 20nci haftasn doldurmu olan bebeklere, yüksek çözünürlüklü ultrasonografi aletleriyle yaplan fetal eko dediimiz yöntemle detayl kalp taramas yapabiliyoruz. Anne karnnda yaplan bu yöntem sayesinde bebek daha domadan pek çok sorunun tehisini ve çözümünü sunabiliyoruz. Kalp hastalklarn tehis ederek baz organlardaki hastalklar da erken dönemde fark edebiliyoruz. Örnein, kalpteki basit bir delik, çocuktaki bir kromozom bozukluunun ya da genetik bir hastaln ilk belirtisi olabiliyor. Biz o kalp deliini görmesek, çocuun dier organlarndaki sorunu tehis edemeyebiliyoruz.

Bu bilgiler bebein hayatn kurtaryor

Fetal eko yöntemi sayesinde, annenin doumunun risklerini de tehis edip yönlendirme yapabildiklerin ifade eden Özyurt, Doumdan hemen sonra ameliyat yaplmas gereken bebekler olabiliyor. Ameliyatn yaplaca merkeze transfer edilmesinde, bu bilgilere doum öncesinde erimi olmak, çocuun hayatn kurtarabiliyor. Doduktan sonra ameliyat edilecei merkeze götürülürken kaybettiimiz bebekler olabiliyor. Bu nedenle en salkl transfer, bebek anne karnndayken yaplan transferlerdir. Eer bebekte bir kalp hastal olduu tehis edilmise, anneyi doum için çocuk kardiyolojisi olan bir merkeze yönlendiriyoruz. Bebek doar domaz çocuk kardiyoloji ekibi ameliyat yapyor ve böylece bebein hayat kurtuluyor diye konutu.

Fetal eko gerektiren 8 riskli durum var

Anne karnnda fetal eko yaplmasn gerektiren 8 riskli durum olduunu dile getiren Özyurt, bu riskleri öyle sralad: Annede eker hastalnn olmas. Anne adaynn gebelik sürecinde ateli döküntülü hastalk geçirmi olmas. Kadn doum uzmannn kontroller srasnda bebekte bir organda problem görmü olmas. Bebekte kromozom anomalisinin tehis edilmi olmas. Anne babann dnda ayrca ailede birinci derece akrabalardan birinde doutan kalp hastas bebek olmas. Anne karnndaki bebekte ritim bozukluunun olmas. Bebekte ciddi geliim geriliinin veya ayna göre arlnn fazla olmas. Bebein suyunun çok fazla ya da az olmas.

çocuklardaki ani ölümlerin yüzde 90nn nedeni, doutan gelen kalp sorunlar

çocuklarda ani ölümlerin sebebinin yüzde 90nn kalp krizi deil, doutan gelen kalp sorunlar olduuna dikkat çeken Doç. Dr. Özyurt, ailelere de uyarlarda bulundu. Özyurt, Oyun oynarken, spor yaparken birden dütü ve öldü diye anlatlr. Ölüm sonras çocuklara yaplan otopsiler gösteriyor ki, doutan kalp kas hastal, doutan ritim bozukluklar, çocuklarda ani ölümün en önemli sebebi. Oysaki ani kalp durmas, krizi yapan kalp hastalklar, basit bir EKG ve EKO ile tehis ve tedavi edilebilir. çocuk özellikle efor sarf edilen bir spor yapyorsa, mutlaka spora balamadan önce bir çocuk kardiyoloji uzman tarafndan detayl bir kalp taramasndan geçirilmeli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git