Bebek emzirmeyi biliyor musunuz?

Doğum sonrası anne ve bebek için en önemli süreç emzirme ile başlıyor. Emzirme hem anne hem bebek için çok önemli ancak biraz sabır biraz da özen istiyor.

Haberler 01.10.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emzirmeye doumdan sonraki ilk yarm saat içinde mümkünse balamak gerekiyor. Ayrca doru emzirme pozisyonlarn bilmek, emzirme skln iyi planlamak ve dengeli beslenmek önem tayor. çocuk Sal ve Hastalklar Bölümünden Uz. Dr. Seda Günhar, emzirmenin önemi hakknda bilgi verdi.

1. Emzirmenin faydalar nelerdir?

Emzirme, anne ile bebek arasnda kuvvetli bir ban kurulmasnda en etkili yoldur. Anneleri, meme kanserinden korurken ileri dönemde de kanser riskinin ciddi anlamda azalmasn salar. Prolaktin yani süt hormonlarnn gebelik bitiminden emzirme bitimine kadar doum kontrolü salad da bilinmektedir. Anne sütü, bebekleri de kanser, diyabet, obezite, alerji ve barsak hastalklarna kar korur. Üstelik bebein ilk as annesinden emdii kolostrum ad da verilen ilk az sütüdür. Sarmtrak bir rengi olan bu ilk sütün içerisinde bebein baklk sistemini güçlendiren faydal biyolojik aktif maddeler vardr.

2. Anne bebeini nasl emzirmelidir?

Doru emzirme pozisyonunun bilinmesi, anneye büyük avantaj salar. Bebein doru tutulmamas ve meme ban iyi bir ekilde kavrayamamas sonucu oluan meme ba çatla, annenin emzirme esnasnda hayli cannn yanmasna ve emzirmeden soumasna neden olabilir. Bu nedenle gebeliin son günleri emzirmeyle ilgili eitim alnmaldr.

3. Emzirme ne zaman balamaldr?

Emzirme performansnn iyi olmas ve sütün gelmesi için doumdan sonra ilk yarm saat içerisinde emzirme balamaldr. Doum sezaryenle olmu bile olsa ilk yarm saat içerisinde emzirmek gerekir. Normal doumlarda bebek doar domaz annenin gösüne konulduunda sütün daha erken geldiini ortaya koyan aratrmalar vardr.

4. Emzirme skl nasl olmaldr?

Anneler sk sk bebeini emzirmelidir. Özellikle sezaryen ile doum yapan yeni anneler sütün daha hzl gelmesi için 2 saatte bir emzirmelidir. Süt performans oluup, gelmeye baladktan sonra fizyolojik beslenme süresi 3 saatte bir olmaldr. Bebekler büyüdükçe bu süre deiebilir ancak burada belirleyici olan bebektir. Baz bebekler sk sk, baz bebekler de uzun aralklarla emmeyi tercih ederler. deal olan 3 saatte bir 15-20 dakika aktif beslenmedir. Bu ekilde bebek daha salkl bir uyku, dklama ve beslenme düzenine kavuur. Geceleri 4-5 saat uyuyan bebeklerin uykusu bölünmemeli ve eer uyuyorsa 5 saat uyumasna izin verilmelidir.

5. Memeler kaç saatte bir süt ile dolar?

Memelerdeki süt oluumu emzirme aral ve süresi ile ilgilidir. 3 saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boaltr ve dier 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. hayatna balayan anneler 3 saatte bir süt samaldr. Aylar ilerledikçe 4 saatte bir de olabilir. Salmas fizyolojik düzenin devam için önemlidir.

6. Anne sütünü artran bir beslenme modeli var m?

Emzirme döneminde anne aç kalmamal ve metabolizmas duraklamamaldr. Anne emzirme süreci içerisinde 3 ana öün 3 ara öünle beslenmelidir. Ara öünler veya ana öünler atland zaman metabolizma yavalar ve süt üretimi azalr. Endüstriyel ürünler ve ekerli besinler çok fazla tüketilmemelidir. Protein, sebze, meyve, tahl arlkl beslenme modeli benimsenmelidir. Yumurta, peynir, yourt, et, balk, köy tavuu fizyolojik beslenmeyi salayan tüm gdalar sütün yapmnda önemli rol oynar. Bulgur, buday ve yulaf gibi tahllar da beslenmede yer almaldr. Ceviz, badem, fndk gibi çi kuru yemiler ve kuru meyveler ara öünde tüketilebilir. Süt artnn çok yemek yiyerek deil, salkl ve düzenli beslenerek olduu unutulmamaldr.

7. Emzirme ne kadar sürmelidir?

Bebein kilo alm ve salk durumu göz önünde bulundurularak doktor tarafndan aksi söylenmedii sürece bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan itibaren tamamlayc beslenme altrmalar balar. Ek gdaya geçi ve bebein beslenme programn doktorunuzla birlikte oluturabilirsiniz. Bebek, 2 yaa kadar anne sütü ile beslenmeye devam etmelidir.

8. Emziren annelerin sk yaad problemlerden mastit nasl önlenir?

Mastit, emziren annelerin en sk yaad salk problemlerinden biridir. Bu duruma genellikle meme çatlanda oluan iltihap yol açar. Önlem olarak doru emzirme pozisyonunun bilinmesi ve uygulanmas gerekir. Meme bakm yaparken çok yal kremlerden mümkün olduu kadar kaçnmak ve meme bana anne sütü sürmek büyük önem tar. Meme bann pedlerle hava almayacak ekilde sürekli kapatlmas yara iyilemesini geciktirir. Bunun için göüs kalkanlarn kullanmak çok daha ksa sürede iyileme salayacaktr. Ar scak su ile du alnmamal ve mümkün olduunca duta memeye masaj yaplmaldr.

9. Emzirme öncesi ve sonras meme temizlii nasl yaplmaldr?

Emzirmenin temel kurullarndan biri de memenin temiz tutulmasdr. Meme ba çok sk temizlenmemelidir. Özellikle karbonatl sularla ya da baka dezenfektanlarla temizlenmesinden kaçnlmaldr. Sadece normal du ve vücut sabunuyla günde bir kez temizlenmesi yeterli olacaktr.

10. Anne sütü az olan kiilerde mama dengesi nasl kurulmaldr?

Bir anne, anne sütünün artmas ile ilgili umudunu hiçbir zaman yitirmemelidir. Bebein genel durumunun iyi olmas için anne sütünün yeterli olmamas durumunda emzirme sonras mama verilmelidir. 3 saatte bir memeyi tutturmak çok önemli. 15-20 dakika memede bebei tutmak ve ardndan yetmedii durumlarda mama takviyesi yapmak gereklidir. Doumdan sonraki ilk haftada biberon kullanmndan kaçnlmaldr. Biberonu alan bebek, memeyi almakta zorlanabilir.

Ana Sayfaya Git