‘Bebeklikte kurulan bağ, romantik ilişkilerdeki tutumu etkiliyor’

Uzman Psikolog Merve Sarsmaz, yapılan araştırmalarda kişilerin bebeklikteki bağlanma stillerinin, âşık oldukları kişilerle ilişkilerini belirlediğini söyleyerek, “Bebeklikte, anne ve babayla kurulan bağın biçimi romantik ilişkilerdeki tutumu etkiliyor. İlişkilerin içinde gelişen varlıklar olduğumuz bilgisi ile sevgiye dair ilk oluşumumuz bakım verenimizle başlamaktadır" dedi.

Haberler 14.02.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Uzman Psikolog Merve Sarsmaz, k olma sürecinin fizyolojik ve psikolojik deneyimlerle olutuunu söyledi. k olma fizyolojisinin çeitli hormonal deiimlerle açklandn belirten Sarsmaz, Romantik ilikinin insan yaamndaki ilk ilevinin yaknlk ihtiyacnn karlanmas, ikinci ilevinin ise, kimlik geliimine katk salamas olduu söylenebilir. Yaplan aratrmalar, balanma türleriyle romantik ak ilikilendirerek, kiilerin bebeklikteki balanma stillerinin, k olduklar kiilerle ilikilerini belirlediini göstermektedir. Bu durum bebeklikte, anne ve babayla kurulan ban biçimi romantik ilikilerdeki tutumu etkiliyor. likilerin içinde gelien varlklar olduumuz bilgisi ile sevgiye dair ilk oluumumuz bakm verenimizle balamaktadr. Varoluumuzun bir parças olan yaknlk ihtiyac bebek için anne, çocuk için arkada ya da oyuncaklar, ergen için flört edilecek birisi, yetikin ve yallar için ise romantik e olabilir diye konutu.

SALIIN VE GENçLN BELRLEYC FAKTÖRLERNDEN

Yakn ve mutlu romantik ilikilerin saln ve gençliin belirleyici faktörlerinden olduunu ifade eden Sarsmaz, Yaplan bilimsel çalmalar, kiilerin salkl bir iliki yürütebilmelerinin birbirleriyle ortak noktada buluabildikleri derecede mümkün olabildiini gösteriyor, bu durum da akta benzerlik faktörünün önemli rolünü kantlyor. Yaplan bilimsel aratrmalar nda, saln ve gençliin belirleyici faktörlerinden birinin yakn ve mutlu romantik ilikiler olduu görülmütür. Günümüzde flört kültürü, süresi ksalan ilikiler, boanmalar, ad konmayan birlikteliklerle simgelemeye balasa da birçoumuz hala temelinde güvenin, balln ve sürekliliin bulunduu ilikiler istiyoruz. Her birimiz hala akn çerçevesi içinde yer almak olmak ve o ak mümkün olduu kadar sürdürmek için urayoruz. Mutlu ilikilerde, kendi hayatlar, hayalleri, düünceleri, duygular ve ilikileri üzerine konumak koruyucu faktör görevi tayor. Benleri koruyarak biz olma yolculuu, salkl ilikileri tanmlyor dedi.

TARTIMA EKLLER LKNN SEYRN BELRLYOR

Sarsman, yaplan aratrmalarda bir ilikinin seyrini tartma ekillerinin belirlediini kaydederek, unlar söyledi: Kaçnlmas gereken tartma özellikleri maherin dört atls olarak adlandrlmakta olup bunlar, eletiri, aalama, savunmaya geçme ve her türlü iletiimin aniden kesilmesi yani pasiflemedir. Bu dört atldan pozitif iletiimi koruyarak uzak durmak mümkündür. Salkl ve mutlu ilikilerle ilgili 40 yl akn süredir yaplan çalmalarda, bir olumsuz deneyime be olumlu deneyim oran gözlemlenmi ve önemli olann olumsuz deneyim yaamak deil, tüm olumsuzluklara ramen olumlu deneyimlerin yüksek olmas olduu kantlanmtr. Pozitif iletiim için partnerlerin bireysel sorumluluklarn üstlenerek problemle oynadklar rolü kabul etmesi, çok daha az savunmaya geçmesi, partnerlerin istek, problem ve ihtiyaçlarn açkça dile getirmesi ve son olarak her daim iletiimin korunmasdr. Tüm bu bilgilere ek olarak d dünyaya içeriden hareketle açlan biricik bireyler olduumuz bilinci ile kendinin farknda olmak, kendimizi tanmak ve sevmek, kendimizin yannda yer almak atlacak ilk admlardr.

Ana Sayfaya Git