Beslenmede ideal ölçü!

Sağlıklı çocuklar yetiştirmede sağlıklı ve dengeli beslenme şüphesiz kritik önem taşıyor. Gelin görün ki bunun bilincinde olmasına rağmen pek çok anne baba için çocuklarına sebze başta olmak üzere sağlıklı yiyecekler yedirmek deveye hendek atlatmaktan zor olabiliyor. Bazen de tam tersi, çocuk ne kadar yerse yesin, “Acaba yeterince beslenebildi mi?” endişesiyle daha fazla besin yükleyebiliyor.

Haberler 20.04.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Günümüzde hem yetersiz beslenme hem de obeziteye yol açacak ekilde gereinden fazla beslenme çocuklarda sklkla karlalan bir problem. Ebeveynler yeteri kadar besin ögesi alamad endiesi ile çocua bazen gereinden fazla öün ya da besin önerirken, bu da fayda yerine, obezite bata olmak üzere ciddi salk sorunlarna yol açabiliyor. 5-11 ya içeren okul dönemi çocuunun hangi besin grubundan ne kadar tüketmesi gerektii bilinirse bu süreci yönetmek o ölçüde kolay olacaktr diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, çocuklarn salkl ve dengeli beslenmesi için besin gruplarn ve tüketilmesi gereken miktarlar anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Süt grubu

Bu besin grubunda peynir, kefir, süt, yourt gibi ürünler yer almaktadr. çocuun büyümesi, gelimesi ve baklk sistemi için oldukça önemlidir. Temel olarak protein, kalsiyum, çinko, baz B grubu vitaminleri bu besin grubunda bulunur. Özellikle A, D, E, K vitaminleri sütün ya ksmnda çokça yer alr. Bu nedenle eer özellikle kstlanmas gereken bir durum yoksa bu ya grubu çocuklarda yasz süt ürünü önerilmez. Günde 3-4 porsiyon süt ürünü tüketilmesi hedeflenmelidir. 1 porsiyon süt ürünü; 1 kase yourt veya 1 su barda süt veya 1 dilim peynir olarak düünülebilir.

Et, bakliyat, yumurta ve yal tohumlar

Bu besin grubu protein içeriinin yan sra demir, çinko, baz B grubu vitaminlerini yapsnda barndrr. çocuun büyüme ve gelimesinde önemli yer tutar. Sinir sistemi, kan yapm, baklk sisteminde rolü olan en önemli besin grubudur. Özellikle ette bulunan demir çocukluk çanda sklkla görülebilen demir eksikliinin giderilmesinde rol alr. Yumurta en kaliteli protein içeriine sahiptir. Ceviz, fndk, badem gibi yal tohumlar da oldukça besleyici içerie sahiptir ancak küçük hacimde youn ya ve kalori içerdiinden dikkatli tüketilmelidir. Günde 1.5-2 porsiyon kadar tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon et grubu; 2 yumurta veya 1 el içi kadar et veya 8 yemek ka bakliyat ya da 30 gram yal tohum anlamna gelir.

Sebze ve meyve grubu

Meyve ve sebzeler çok çeitli vitamin, mineral, posa ve antioksidanlar yapsnda barndrrlar. Bu içeriklerden C vitamini bakl destekler ve hastalklarn oluumuna kar koruyucudur. A vitamini göz saln korur, bakl destekler. Posa barsaklarn salkl çalmasn salayarak kabzl önler. Günde 2 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve tüketilmesi hedeflenmelidir. 1 porsiyon sebze; 200 gram çi sebzeye, 1 porsiyon meyve ise; yaklak bir avuç içi kadar 100 gram meyveye denk gelir.

Ekmek ve tahl grubu

Tahllar vücut için temel enerji kaynadr. Bu nedenle iyi bir beslenme plannn olmazsa olmazdr. çeriinde E vitamini, B12 hariç çou B grubu vitaminini barndrr. Bu besin grubundan mayal ekmein besin deeri mayasz olana göre daha yüksektir. Ayrca tam tahllar da içerdikleri vitamin ve mineral sayesinde hem daha besleyicidir, hem de diyabet ve obzeiteye kar koruyucudur. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahl ürünler tercih edilmelidir. Bu besin grubundan da 3-5 porsiyon ürün seçilmelidir. Ergenlik dönemindeki çocuklarda bu grubun gereksinimi artar. 1 porsiyon tahl grubu; 2 ince dilim ekmek veya 4-5 yemek ka makarna ya da eriteye denk gelmektedir. Bulgur ve tam buday makarnann tok tutma süresi pirinç veya sade makarnaya göre daha uzundur ve besin ögesi içerii daha zengindir.

Ana Sayfaya Git