Beyin krizi önlenebilir bir hastalıktır

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gazi Özdemir beyin krizi hakkında bilgi verdi.

Haberler 16.09.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin krizini tanmlayan Prof Dr. Gazi Özdemir; Beyinde temiz veya kirli kan tayan bir damarn, beyne gelen bir pht (çounlukla kalpten) veya damar sertlii parçac ile tkanmas veya bir damarn ileri derecede büzümesi sonucu oluan beynin kansz, dolaysyla oksijensiz ve besleyici maddelerden mahrum kalmas (Beyin infarktüsü), beyinde kanama olmasna ve beyin hücrelerinin damar dna çkm olan kann kitlesel etkisi sonucu fonksiyon yapamaz duruma gelmesine denir. Beyin Krizinin özellikle 60 yan üstündeki kiileri etkilediini ifade eden Prof. Dr. Gazi Özdemir; Beyin Krizi bu ya grubunda, says gelimi ve Türkiye gibi ksmen gelimi olan ülkelerde gün geçtikçe art gösterdiinden, ayrca ölüme yol açc bir hastalk olmas ve i gücünü olumsuz etkileyen hastalklar arasnda yer almas ile hem sosyal, hem de ekonomik bir problem konumundadr dedi.

BEYN KRZ KY SAKAT BIRAKMAKTA LK SIRADA YER ALIYOR

Beyin krizinin kii üzerinde etkisinin büyüklüüne dikkat çeken Özdemir, Tüm Dünyada olduu gibi ülkemizde de ölüm sralamasnda kalp krizi ilk, kanser ikinci, Beyin Krizi ise üçüncü srada yer almaktadr.Kiiyi sakat brakmada ise beyin krizi ilk srada bulunmaktadr.Beyin Krizi olan hastalarn 1/3ü ilk krizleri srasnda ölmekte, 1/3ü sakat olarak ve ksmen veya tam bakasna baml olarak yaamlarn sürdürmekte, 1/3ü ise tam olmasa bile bakasna muhtaç kalmayacak ekilde normale yakn hale gelebilmektedir ifadelerini kulland.

BEYN KRZ BEYN NFARKTÜSÜ VEYA BEYN KANAMASI SONUCU OLUUR

Beyin krizine sebep olan faktörlere deinen Prof. Dr. Gazi Özdemir; Bunlardan beyin infarktüsü, aniden oluabildii gibi, bazen de birkaç saat veya birkaç gün içinde yava geliir. Beyin kanamas ise çounlukla aniden geliir.Türkiye genelinde Beyin krizi skl 100 bin kiide 175 kadardr. Ülkemiz genel nüfusuna göre bir ylda ortalama 125 bin yeni Beyin krizi vakas olmaktadr. Beyin krizi her yata görülebilirse de yüzde 28 kadar 65 yandan önce, yüzde 72 kadar ise 65 yandan sonra olumaktadr dedi.

KANSIZLIA EN DUYARLI OLAN ORGAN BEYNDR

Beyne giden kann, vücuttaki süreci hakknda bilgi veren Prof. Dr. Gazi Özdemir, ki yarm küre, beyin sap ve beyincikten oluan tüm beyin, youn bir damar a ile kan almakta ve vücudun yüzde 2 kadarn oluturduu halde tüm vücut kannn yüzde 18 kadar beyni beslemek üzere, boru eklindeki temiz kan damarlar ile beyine gitmektedir. Dolaysyla kanszla en duyarl olan ve en çok etkilenen organlarn banda gelen organ beyindir. Beyine dakikada 750 ml, saatte 45 litre, bir günde ise 1080 litre kadar kan gelir ve beyin kendisine gelen bu kann tad oksijen ve glikoz bata olmak üzere beyin hücrelerinin yaamas için gerekli olan maddeler sayesinde çalmasn ve yaantsn düzenler eklinde konutu.

BEYN KRZNDE, BEYNE GELEN KAN MKTARI AZALTILABLRSE BEYN KRZ ATLATILABLYOR

Beyine gelen kan miktarnn yüzde 40 kadar ve ksa süreli (saniye veya en çok 3 dk) azalmas beyindeki tamamlayc özellikler sayesinde zarar vermeden ve kii fazla bir ey hissetmeden atlatlabilir diyen Prof. Dr. Gazi Özdemir; Kan miktarnn azl %40-60 arasnda olursa geçici özellikte ve ksa sürede düzelen belirtiler, yüzde 60 tan daha fazla ve bölgesel olarak azalacak olursa bu defa beyin hücreleri, gelien oksijensizlik ve besleyici madde eksikliine dayanamayp ölecekler ve Beyin infarktüsü dediimiz kalc belirtili Beyin krizi tablosu oluacaktr.Beyin kanamasnda ise sinir hücrelerinin fonksiyonlarnn etkilenmesi, kann kitlesel ve kimyasal etkisi sonucu oluur.Gerek damar tkanmasna bal olarak beynin ani ve iddetli olan kanszl, gerekse beyin kanamasnda kan kitlesinin etkisine bal olarak beyin hücreleri hzla etkilenir ve fonksiyonel yetmezlie girer veya ölürler. Etkilenen bu sinir hücreleri grubunun böylece görmekte olduklar görevleri aksar ve nörolojik hastalk belirtileri ortaya çkar diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git