Bilim Kurulu Üyesi Özkan: Türkiye'de bağışıklık kazanma durumu binde 8

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, "Türkiye'deki nüfusta antikor gelişmesi yani hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanma durumu binde 8'dir. Biz demek ki 11 Mart’tan beri önlemlerimizi iyi almışız. Bireyleri ve toplumu korumuşuz, hastalığı geçirmemişler" dedi.

Haberler 30.06.2020 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, Salk Bakanl tarafndan kamuoyu ile paylalan yeni vaka ve ölüm saylar ile ilgili açklamalarda bulundu. Türkiyedeki hekimlerin tedavi konusunda baarl olduklarn söyleyen Prof. Dr. Özkan, yal nüfusun koruma ve kontrol önlemlerine daha çok uyduklarn belirtti. Prof. Dr. Özkan, youn bakm hasta saylarnda art yaanmasna ramen, genele göre bir düüün olduunu ve ölümlerin de bu nedenle azaldn düündüünü söyleyerek, Bu kontrol ve koruma yöntemleriyle ilikilidir. Gençler çok riskli. Gençler hastal hafif geçirdiklerini düünüyorlar ancak, baklk sistemlerini ve hastal nasl geçireceklerini bilmiyorlar. Bunun kimse için garantisi yok. Eer semptom göstermeden hastal geçiyorsak, bakalarn bulatrma ihtimali o kadar yüksektir. Bu yüzden gençlerin daha özen göstermesi, çocuklara ve yetikinlere örnek olmas gerekiyor dedi.

BAIIKLIK OLARAK BNDE 8 RAKAMI DÜÜK

Prof. Dr. Özkan, 153 bin kiiye uygulanaca açklanan Covid-19 tarama testlerinde u ana kadar 118 bin kiiye ulaldn ifade ederek, unlar söyledi:

Tamam yaknda biter. Bu ulalan rakam yüksek bir rakamdr. Kabaca sonuçlarn çok deimeyeceini düünüyorum. Türkiyedeki nüfusta antikor gelimesi yani hastal geçirmi ve baklk kazanma durumu binde 8dir. Bin kiiden 8 kii. Biz demek ki 11 Marttan beri önlemlerimizi iyi almz. Bireyleri ve toplumu korumuuz, hastal geçirmemiler. Artk bireylerin yapmas gereken yöntemle sosyal hayatmza baladk. O yüzden hastalkla karlaacaz. Yani binde 8 kii hastal geçirmi, gerisi duyarl, yani hastalanabilir. Onun için dikkatli olmak lazm. Türkiyede bin kiiden 8i koronavirüs geçirmi ve baklk brakm. O yüzden önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor. Baklk olarak binde 8 rakam düük. Bu hastalk bitti, artk toplumda görülmez, insanlar bak dediimiz durumda rakamlar yüzde 60 civarndadr. Biz binde 8deyiz. Kontrol önlemlerine devam etmemiz gerekiyor. Eer önlemleri alarak sosyal yaam yaarsak, hastal hafif geçirmelerle biraz daha baklmz artabilir ya da a çkana kadar biz bu süreyi kendimizi ve çevremizi koruyarak geçirebiliriz.

Ana Sayfaya Git