Bir bardak şekerli içecek

Yeni araştırmalar, şekerli içeceklerin çocukların beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. Çin’de yapılan araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Haftada 250 mililitre (1 bardak) tatlandırılmış içecek tüketen çocukların beyin fonksiyonları yüzde 30 oranında, 2 bardak tüketenlerin ise yüzde 60 oranında bozuluyor.

Haberler 18.01.2022 - 03:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özetle eker, çocuklarn beynin fonksiyonlarn ciddi oranda etkiliyor. ekerle tatlandrlm içeceklerden kastmz ise gazl içecekler ve souk çaylar. Meyve sularn kastetmiyoruz. çünkü meyve sular zaten eker içeriyor. Ancak normalde meyve oldukça faydalyken, yüksek oranda lif ve birçok vitamin içeriyorken, meyve suyu haline geldiinde tüm liflerini kaybediyor. Bu nedenle meyve suyundan vitamin beklentimiz olmamal. Buradaki asl endiemiz, içerisine eker eklenmemi olsa bile, früktoz içeriyor olmas dedi.

çinde yaplan yeni aratrma, çocuklarn haftada bir su barda (250 mililitre) ekerle tatlandrlm içecek tüketmesinin beyne zarar verdiini ortaya koydu. 6-12 ya aralndaki 7 bin çocuk üzerinde yaplan çalmada, 1 su barda ekerli içecek tüketen çocuklarn beyin fonksiyonlarnn yüzde 30, 2 su barda tüketen çocuklarn beyin fonksiyonlarnn ise yüzde 60 etkilendii görüldü. Aratrmayla ilgili detayl bilgi veren Medical Park Göztepe Hastane Kompleksinden Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Muhammed Keskin, bu miktarlar arttkça ortaya daha kötü bir tablo çktn belirterek ailelere önemli uyarlarda bulundu.

çOCUKLARIN BEYN FONKSYONLARI OLUMSUZ ETKLENYOR

Son zamanlarda çocuklarn ekerli içecek tüketiminin sklatna dikkat çeken Doç. Dr. Keskin, ekerle tatlandrlm içeceklerden kastmz gazl içecekler ve souk çaylar. Meyve sularn kastetmiyoruz. çünkü meyve sular zaten eker içeriyor. ekerle tatlandrlm içecekleri, haftada 250 mililitre (bir su barda) orannda tüketen çocuklarn sorun çözme kapasitesi, hatrlama kapasitesi, hazrlkl olma, bir ii balatma kapasitesi ve bunun gibi birçok beyin fonksiyonlarnn deerlendirildii testler, bu içecekleri hiç tüketmeyen çocuklara göre ciddi oranda daha düük sonuçlar vermi. Yani miktar arttkça, çocuklarn beyin fonksiyonlarnn olumsuz etkilenme riski daha fazla artyor. 250 mililitre (1 bardak) tatlandrlm içecek tüketenlerin beyin fonksiyonlar yüzde 30 orannda, 500 mililitre (2 bardak) tüketenlerin ise beyin fonksiyonlar yüzde 60 orannda bozuluyor. Özetle eker, çocuklarn beynin fonksiyonlarn ciddi oranda etkiliyor dedi.

18 YAIN ALTINDA CDD BR BESLENME BOZUKLUU VAR

Hayatnn henüz bandaki bir çocuk kalbinin ekerden zarar görmediini kaydeden Doç. Dr. Keskin, Fakat bugün çocuklarda, eskiden hiç görmediimiz kadar Tip2 diyabet görmeye baladk. çocuk karmza geldiinde, Tip1 diyabet olduunu biliyoruz. çünkü aslnda bunun pankreasn kendi problemi olduunu biliyoruz. Yani bu tür diyabet beslenme veya kiloyla ilgili bir durum deil. Baka bir çocuk geliyor, muhtemelen Tip1 diyabettir diyoruz. Sonra aratryoruz ve Tip2 diyabet olduunu görüyoruz. 18 yan altnda ciddi bir beslenme bozukluu ve tamamen obeziteye bal eker hastal var. Aslnda konu sadece ekerli içecekler de deil. Mesela meyve suyunda eker yok aslnda. Kendi içeriinde eker bulunuyor. Ama bunun içindeki meyve ekeri bile youn olduu için zararl olarak tanmlyoruz diye konutu.

Doç. Dr. Muhammed Keskin, sözlerini öyle sürdürdü:

Bir restorana veya restoran zincirine gittiimizde orada yediimiz yiyeceklerin çou yüksek oranda akrilamid içeriyor. Akrilamid de pankreasa ciddi anlamda zarar veriyor. lkokul çandaki veya 18 ya altndaki çocuklarda metabolik sendrom, insülin direnci gibi baz rahatszlklarla da karlamaya baladk. Ama çocuklarda beslenmeye bal kalp damar hastalklarn görmek pek de olas deil. Bu problemleri genelde 40 ya ve sonrasnda görüyoruz. Ancak bu da oldukça genç bir ya. Eer 40 ya öncesinde görüyorsak ikinci bir risk faktörü daha oluyor. Bu faktörleri ailesel problemler, tansiyon hastal, sigara tüketimi olarak sralayabiliriz.

MEYVENN KENDSN TÜKETMEK SUYUNU TÜKETMEKTEN DAHA FAYDALI

çocuklarn beslenme düzeni ve tercih ettii içeceklere dikkat edilmesi gerektiini belirten Doç. Dr. Kesin, ailelere u önerilerde bulundu:

Beslenme çantasna dikkat etmek gerekiyor. çocuk illa souk içecek mi tüketmek istiyor? Sade soda, su, ayran, kefir gibi içecekleri içebilir. Etiketin içeriindeki madde miktar arttkça risk artyor. Bir çocuk asla enerji içecei tüketmemeli. çerisinde sadece kafein deil, birçok uyarc madde var. Ayn ekilde sürekli meyve suyu da tüketmemeli. Ayda ylda bir, restorana gidildiinde veya ailecek bir etkinlik olmas durumunda meyve suyu içebilir. Normalde meyve oldukça faydalyken, yüksek oranda lif ve birçok vitamin içeriyorken, meyve suyu haline geldiinde tüm liflerini kaybediyor. Meyve suyundan bir vitamin beklentimiz olmamal. Buradaki asl endiemiz, içerisine eker eklenmemi olsa bile, früktoz içeriyor olmas. Vücutta hzl bir ekilde früktoza dönüyor. Karacier için büyük risk tekil ediyor. Biz bunu meyveden aldmzda, lifli bir yapda olduu için kana karmas daha yava oluyor.

EKER YADAN BLE ZARARLI

ekerin, vücuda yadan daha çok zarar verdiini aktaran Doç. Dr. Keskin, Vücudumuz için yalanma açsndan ya m eker mi daha zararldr derseniz, ekerin daha zararl olduunu söyleyebilirim. Tükettiimiz yalar, özellikle de zeytinya, yalanmay geciktirir. Ya tüketimi, vücuttaki ya üretimini basklar. Fakat eker, oksidandr. Vücutta çok hzl bir ekilde yaa ve kahverengi ya dokusuna dönüür. Organlarn çevresinde birikir ve kalp damar hastal açsndan risklidir diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git