Böbrek taşı tedavi yöntemleri nelerdir?

Böbrek taşı, böbreğin süzdüğü idrarın toplandığı ve vücut dışına doğru atıldığı kanalların içinde oluşan mineral içerikli partiküllerin farklı nedenlerle birleşmesi ve büyümesi sonrasında oluşan sert bileşikler olarak tanımlanıyor.

Haberler 30.04.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Corafi faktörler, beslenme ve genetik yatknln ta oluumunda etkili olduunu belirten Üroloji Uzman Doç. Dr. Cüneyt Adayener Hava scakl ve ta oluumu doru orantl. Yaz aylarnda hastala daha sklkla rastlanyor açklamasnda bulundu.

Ta oluumunda rol oynayan pek çok faktörün olmasna karn kesin nedenin tam olarak bilinmediine deinen Doç. Dr. Cüneyt Adayener, Genetik yatknlk, ta oluumundaki en önemli risk faktörüdür. Böbrek ta hastal olan hastalarn birinci derece yaknlarnda yüzde 10-40 arasnda deien oranlarda ta hastal öyküsü vardr. Corafi faktörler de ta oluumunda etkilidir. Ta hastal scak bölgelerde daha sk görülüyor. Erkek cinsiyette üriner sistem ta hastal daha fazla görülür. Erkeklerde kadnlardan üç kat fazla görülmesine karn çocuk yalarda hastalk her iki cinste de ayn oranda görülüyor dedi.

Beslenme ve su tüketimi önemli

Beslenmenin bir dier önemli faktör olduunu söyleyen Üroloji Uzman Doç. Dr. Cüneyt Adayener Protein ve karbonhidrattan zengin, lifli gdalardan fakir Diyet, ta hastal riskini artryor. Günlük içilen su miktar azaldkça ta oluumu riski de o kadar artyor. Tekrarlayc idrar yolu enfeksiyonlar, çeitli böbrek hastalklar, baz ilaçlarn uzun süreli kullanmlar, geçirilmi barsak ameliyatlar ve gut hastal gibi metabolik hastalklar da ta oluumunda önemli rol oynuyor eklinde konutu.

Böbrek ta en çok 20-25 yalar arasnda görülüyor

drar yolu talarnn her insanda oluabileceini anlatan Doç. Dr. Adayener, böbrek tann her ya grubunda görülebilmekle birlikte, sklkla 20-50 yalar arasnda izlendiini belirterek Günlük iki litre idrar çkartacak kadar sv alm, egzersiz, hayvansal protein almnn azaltlmas, lifli diyetin tercih edilmesi, tuz tüketiminin azaltlmas böbrek ta oluumu ihtimalini azaltyor dedi.

Yaz aylarnda böbrek tana daha sk rastlanyor

Ta hastal ve hava scakl arasndaki ilikinin eskiden beri bilindiini anlatan Üroloji Uzman Doç. Dr. Cüneyt Adayener Sürekli scaa maruz kalan makinistlerde, ta hastal görülme skl normal popülasyona göre 3-4 kat daha fazla. Hava scakl ve ta hastal görülme skl arasndaki doru orant, terleme sonucu sv kaybna bal daha konsantre idrardaki, kristalizasyon süreci ile ilikilendiriliyor. Bu nedenle özellikle aile büyüklerinde üriner sistem ta hastal olanlar mümkün olduunca scaktan uzak durmal ve kalacaksa daha fazla su tüketilmeli eklinde konutu.

Hareketsiz yaam böbrek tana sebep oluyor

Yönetim ve büro gibi duraan ilerde çalanlarn ta hastalna daha sk rastlandyla ilgili çalmalar olduunu söyleyen Doç. Dr. Cüneyt Adayener sözlerini öyle sürdürdü: Her ne kadar meslek gruplar ile ta hastal ilikisini, bireylerin çalma ortamlarndaki beslenme alkanlklar, scaa maruz kalma ve su alm ile birlikte deerlendirmek daha doru olacaksa da fiziksel aktivitesi kstl olan ilerde çalanlarn belli aralklarla ilerine ara verip en azndan yürüyerek egzersiz yapmasnda fayda vardr.

Düzenli spor yapp bol su içerek (günde 2.5 3 kg) böbrein toplayc sisteminde duraan bir ekilde kalp ta oluumuna neden olabilecek partiküllerin bir an önce idrar yolu sisteminden darya atlmasn salamak önemli. Böbrek talarnn çou kendiliinden düme eilimindedir. Tan dümesi büyüklüü ile orantldr. 4 mm altndaki talarn yüzde 80i düerken, 6 mm ve üzerindeki talarn düme olasl daha azdr.

Ana Sayfaya Git