Bol su içerken, sodyum düşüklüğüne dikkate edilmeli

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, böbrek fonksiyonlarında, üre veya kreatinin değerinde yükseklik saptanan pek çok hastaya neden araştırılmaksızın bol su içmelerinin önerildiğini belirterek, "Bu da ciddi sodyum düşüklüğü gibi hayati tehdit yaratacak sorunlara yol açıyor. Topluma da sürekli 'bol su için' mesajı veriliyor. Oysa bol su içmek herkes için uygun değil" dedi.

Haberler 08.06.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nefroloji Uzman Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, böbrek fonksiyonlarnda, üre veya kreatinin deerinde yükseklik saptanan pek çok hastaya neden aratrlmakszn bol su içmelerinin önerildiini belirterek, Bu da ciddi sodyum düüklüü gibi hayati tehdit yaratacak sorunlara yol açyor. Topluma da sürekli bol su için mesaj veriliyor. Oysa bol su içmek herkes için uygun deil dedi.

Böbrek hastalklarnn en sk nedenlerinin günümüzde eker hastal ve hipertansiyon olduunu belirten Nefroloji Uzman Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, ayrca kalp ve damar hastal olanlarn pek çouna da çeitli derecelerde böbrek fonksiyon bozukluklarnn elik ettiini söyledi. Sv ya da su alm azlnn çok nadiren böbrek hastalna yol açtn belirten Doç. Dr. Ok unlar söyledi:

BOL SU çERSENZ

Bu durumlar arasnda deprem veya göçük altnda kalma gibi suya ulaamama durumlar, ar miktarda ishal, terleme, kusma veya kanamaya bal sv kayplarnn yerine konamamas ve Alzheimer gibi hastalklarda beyindeki susama merkezinin bozulmas nedeniyle kiinin sv almamas gelir. Bu gibi özel durumlar dndaki çou böbrek hastal, susuzluktan kaynaklanmad için su veya sv alm ile düzelemez. Böbrek fonksiyonlarnda, üre veya kreatinin deerinde yükseklik saptanan pek çok hastamza sebep bilinmeden ne yazk ki bol su alm önerilmekte ve bu da ciddi sodyum düüklüü gibi hayati tehdit oluturma potansiyeline sahip bozukluklar oluturmaktadr. çünkü böbrek fonksiyonlar bozulduunda, fazla alnan suyun da atlm bozulmaktadr, bu da vücuttaki suyu arttrdndan, kan sodyum (tuz) ölçümleri yanl olarak düük çkmaktadr. Bu gerçek bir tuz kayb deil, aslnda su fazlalnn bir göstergesidir. Hastada bulant, kusma, halsizlik hatta bilinç deiiklii ve komaya giden ciddi tablolara sebep olabilir, su zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu durum en çok da belli bir yan üzerinde, kalp hastal veya eker hastal olan bireylerde ortaya çkmaktadr. Bu gruptaki hastalar, böbrek fonksiyonlar hafif derecede normalin üstünde bulunsa bile, gerçekte daha ciddi böbrek hastas olabilirler. Mutlaka bir uzman görüü almalar gerekir.

Ana Sayfaya Git