Bu besinlere sofranızı açın!

Yoğun iş temposu, hızlı şehir yaşamı, trafik, gürültü ve daha pek çok stres kaynağı gün içinde enerjinizi düşürüp sizi mutsuz edebilir. Ancak bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve size mutluluk verecek besinlerden oluşan doğru bir beslenme programı keyfinizi yerine getirebilir.

Haberler 17.03.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Aslhan Altunta, besinlerin mutluluk verici etkisi hakknda bilgi verdi.

Mutluluk hissi besini gördüümüz anda balyor

Salkl beslenmenin özellikle de baz besinlerin mutlulukla yakndan ilgisi bulunmaktadr. Baz insanlar yaamak için yediini bazlarysa yemek için yaadn ifade etmektedir. Kiinin yemek yedii zaman mutlu hissetmesi ya da sevdii bir besini yediinde mutlu olmas bir tesadüf deildir. Bu besinler daha görüldüü anda kiinin vücudunda birtakm kimyasal deiimler olmasn salar, fiziksel olarak bedeni ve beyni uyararak bireyi mutlu eder. Bunu da vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin ve dopaminin salglanmasn salayarak yapmaktadr. Hemen herkesin yediinde mutlu olduunu ifade ettii çikolata da bunlardan biridir.

Mutluluk veren besinlerden doru yararlanmak için miktara dikkat edin

Dengeli ve yeterli bir beslenme program ile birlikte bu besinleri tüketmek depresyona bile iyi gelmektedir. te mutluluk veren 5 önemli besin

YUMURTA

En deerli protein kaynaklarndan biri olan yumurta ayn zamanda mutluluunda kayna olarak da bilinmektedir. Kiide herhangi bir salk problemi yoksa her gün 1 yumurta ile kahvalt yapabilir ve güne mutlu balayabilir. Ancak mutluluk etkisini daha da artrmak için yannda 3 yemek ka lor peyniri ve 1 dilim yulaf veya çavdar ekmei de tüketilebilir. Yumurta gün içinde seçilebilecek herhangi bir öünde rahatlkla kullanlabilecek çok deerli bir besindir.

KNOA

Son dönemlerde adn skça duyuran bir tahl olan kinoa serotoninin öncü maddesi olan triptofan aminoasidi yönünden zengin bir besindir. Akam yemeklerinde salata ya da sebze yemekleri içerisinde tüketilen 3 yemek ka kinoa günün stresinin atlmasna ve yemekten keyif almaya yardmc olmaktadr. Kinoa beyaz, krmz, siyah renkteki seçenekleriyle ksr, salata, köfte, tahll kurabiye ve hafif tatllarn içinde deerlendirilebilir.

KABAK çEKRDE

20 gr kabak çekirdeinde 120 mg triptofan bulunmaktadr. çerdii bu mutluluk öncüsü aminoasit sayesinde serotonin salglanmasna yardmc olur. Kabak çekirdei stresi ve endieleri önlerken kiinin rahatlayp sakinlemenize de yardmc olur.

AMARANTH

Halk arasnda horozibii tohumu olarak da bilinen amaranth, protein deeri yüksek olmas nedeni ile beslenme programlarnda yer almaya balayan bir besindir. Kinoa gibi triptofan içerii yüksektir. çerdii protein sayesinde emilimi de arttndan mutluluk veren besinler arasndadr. Akam yemeklerinde 3 yemek ka amaranth tüketilebilir.

HND ET

Hindi eti yine triptofan açsndan zengin bir besindir. Hem yüksek miktarda protein içermesi hem de selenyum ve B12 vitaminleri açsndan zengin bir besin olmas nedeni ile tüketimi önerilmektedir. Öle yemeklerinde tüketilecek bir hindi eti ile özellikle souk havalarn neden olduu enerji düüklüünden kurtulmak mümkündür. Hindinin mutluluk veren etkisinden en iyi ekilde yararlanabilmek için yannda mutlaka bir kompleks karbonhidrat tüketilmelidir. Örnein yulaf veya çavdar unundan yaplm bir ekmek veya yulafl, kinoal salata, kinoa pilav gibi yiyecekler iyi birer seçenek olacaktr.

Ana Sayfaya Git