Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!

Kurban Bayramı geldi! Bu sene 9 gün boyunca devam edecek tatil ve bayram coşkusu bizleri bekliyor. Peki; beslenmemizi yakından ilgilendiren bu dönemde nelere dikkat etmeliyiz?

Haberler 18.08.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Sinem Usuk, bayramda beslenirken dikkat etmemiz gereken noktalar bizlerle paylat!

Etlerinizi 1 Gün Bekletin!

Kurban kesimini takiben, eti en azndan 1 gün buzdolabnda dinlendirdikten sonra tüketin. Et taze kesim olduundan dolay sert olacaktr. Ne kadar piirirseniz piirin, dinlenmeyen etteki bu sertlii gideremezsiniz. Bu ekilde tüketeceiniz etin sindiriminin de daha zor olduunu, özellikle mide problemleriniz varsa sizi daha çok rahatsz edeceini bilmenizde fayda var.

Sebze ve Meyve Arlkl Beslenin!

Et tüketiminizin artt bu dönemde günlük sebze ve meyve tüketiminizi unutmayn. Günlük toplamda, en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeniz gerekmekte. Bu toplam hedefin; 3 porsiyonunu sebzeden, 2 porsiyonunu meyveden yana kullanmalsnz.

Pilav-Makarna Yerine Bol Salata Tercih Edin!

Etin yannda pilav/makarna yerine bol salata tercih edin. Böylelikle, hem etteki demirden maksimum düzeyde faydalanm olacak hem de kilo alp döndüünüz bayram tatili ritüelinizden kurtulabileceksiniz.

Eti Ölende Tüketmeye Özen Gösterin!

Et tüketiminizi akam yemeine brakmayn. Etin sindirimi zor olduundan, et yemekleri için en doru zaman öle yemeidir. Burada özellikle; mide rahatszl olanlar yeniden uyarmay faydal görüyorum.

Sadece Tadna Bakacam Demeyin!

Bayram ikramlarna kar gardnz aln. Sadece tadna bakacam bahanesini bir kenara brakmann vakti geldi. Tadn bildiiniz bir besini neden bir daha tadasnz? Beslenme ve salk ilikisi toplumumuzca gittikçe öne çkan bir bilinç, eminim ev sahibi de bu durumu anlayacaktr. Alnmak, darlmak yok

ekerli çecekler Yerine Su/çay/Bitki çay Tüketin!

Gittiiniz yerlerde tatl ikramlarna hayr diyemiyorsanz, en azndan yannda sunulan ekerli içecekler yerine, su veya çay/bitki çay tercih edin.

Bol Su çin!

Günlük su tüketiminizi ihmal etmeyin. Yaz scaklarnda ortalama olarak saat ba en az 1 bardak su içmeyi unutmayn. Aldmz her kalori için 1 ml su içmemiz metabolizmamzn bizden en büyük istei. Su açnz, baka bir içecekle kapatamayacanz da belirtelim.

Sade Soda Tercih Edin!

Daha kolay bir sindirim için, sade soda tercih edebilirsiniz.

Böbrek Salnza Dikkat Edin!

Kurban Bayram, böbrek hastal olanlarn özellikle dikkat etmesi gereken bir dönem. Et tüketimimizin artt bu dönemde, doal olarak günlük protein almmz artyor. Böbrek hastalnz mevcutsa, günlük protein ihtiyacnz amadnza (böbrek hastalnzn tipi ve evresine göre deimektedir) dikkat etmelisiniz. Protein kstlamas, gerektiren tüm hastalklar için bu maddeye özellikle dikkat edilmelidir.

Gut Hastalar Dikkat Etmeli!

Ürik asit düzeyleri yüksek bireyler de et tüketimini abartmamas gereken bir dier grup. Gut ataklarnz tetikleyecek, ar et tüketiminden kaçnmalsnz.

Kalp ve Damar Hastal Olan Kiilere Uyar!

Kalp ve damar hastal olan bireylerin özellikle; etin az yal ksmlarn tercih etmeleri ve etin yannda salata tüketerek günlük posa (lif) almn arttrmalar daha da önem kazanmaktadr.

Tuz Kullanmn Azaltn!

Et piirilirken çok tuz kullanlyorsa tansiyon hastalar için de tehlike çanlarnn çaldn bilmelisiniz.

Ana Sayfaya Git