Çalışanlar için altın değerinde beslenme önerileri

Çalışma hayatı, günlük yaşantımızın çok büyük bir bölümünü kaplıyor ve beslenmemizin çoğu evimizin dışında gerçekleşiyor. Kahvaltı ve öğle yemeğinin dışarıda yenildiğini düşünürsek beslenmenin neredeyse 2/3’si ev dışında geçiyor.

Haberler 14.02.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyet ve Beslenme Uzman Serap Güzel, çalanlarn doru, kaliteli ve yeterli beslenmesi için dikkat etmeleri gereken noktalar anlatt.

Ülkemizde özellikle kahvalt çou zaman atlanan veya hzla attrlan yiyeceklerden oluur. Kahvalt güne iyi balamamz salayan, metabolizmamz çaltran ve imanlamaktan koruyan en önemli öündür. Mutlaka protein, lifli karbonhidrat ve mümkünse vitamin mineral alacanz salkl bir kahvalt olmaldr. Poaça, açma, simit ve çaydan oluan bir kahvalt yeterli deildir. Peynirle yaplan bir sandviç ve yanna bir meyve almak daha dengeli bir kahvalt seçeneidir.

KAHVALTI VE ÖLE YEME

yeri yemekhanesi veya restoranda yenilen öle yemekleri de doru seçimlerden olumaldr. Günümüzde çalma hayat, genelde masa banda, kiilerin hareketini azaltan, ulamda ise daha çok araç kullanlan ve yürüyüün az olduu inaktif bir hale dönmütür. çalanlarn aktivitelerinin azalmas kilo problemlerini de arttrr. Buna stres faktörünü de eklersek zamanla hem bedensel hem zihinsel salk problemleri görülebilir.

Bu nedenle beslenmeniz ne kadar salkl olursa çalma hayatnn olumsuz etkilerini bir nebze de olsa azaltabiliriz. Bunun için fast-food tarz yiyeceklerden, kzartlm, hamurlu yiyeceklerden kaçnmak gerekiyor. Daha çok zgara tarznda, sebze ve salataya arlk verdiiniz mönüler tercik edilmelidir. Beyaz ekmek yerine lifli ekmek (çavdar, tam buday, kepekli vb.) tüketmek, daha az tuz kullanmak ve yemekte gazl asitli içecekler tüketimi yerine su, soda veya ayran içmek salnz uzun dönemde etkileyecek önemli alkanlklardr.

BESLENME ÖNERLER

Gün içinde salksz attrmalar önlemek ve yerine daha salkl olanlar seçmek yine beslenme kalitenizi etkileyecek önemli admlardr. Günlük vitamin mineral ihtiyacnz tamamlamak için 3-4 porsiyon meyve tüketmek gereklidir. çalrken yannza taze ve kuru meyve, küçük hazrlanm sandviçler, taze ceviz, badem, fndk vb almak gofret, kraker ve bisküvi gibi sadece ya, eker ve undan oluan yiyecekler yerine çok daha salkl ve doyurucudur.

Öle ve akam ana öünlerdeki enerjiyi (kaloriyi) dengelemek yine salnz ve ideal kilonuzu koruyacak bir yöntemdir. Eer akam yemei için bir yere davetliyseniz, özel bir yemek varsa öle yemeklerinizi daha hafif geçirmelisiniz. Böylece hem gün içindeki kalori almnz dengelemi olursunuz hem de varsa sindirim ikayetlerinizi (reflü, gastrit, gaz, ikinlik vb.) azaltrsnz.

Ana Sayfaya Git