"Çocuklar yılda 6-7 kez boğaz enfeksiyonu geçiriyor"

Havaların soğuması ve okul döneminin başlamasıyla birlikte çocuklarda görülen boğaz ağrısı, öksürük, ateş gibi şikayetlerde artış yaşandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ömer Aşkıner, "Çocuklar ilk kreşe, anaokuluna başladıkları dönemde kalabalık ortamdan kaynaklanan boğaz enfeksiyonlarında artış olması normal karşılanmalıdır. Bu dönemde yılda 6-7 defa boğaz enfeksiyonu geçirilebilir” dedi.

Haberler 18.09.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn soumas ve okul döneminin balamasyla birlikte çocuklarda görülen boaz ars, öksürük, ate gibi ikayetlerde art yaandn belirten Yrd. Doç. Dr. Ömer Akner, çocuklar ilk kree, anaokuluna baladklar dönemde kalabalk ortamdan kaynaklanan boaz enfeksiyonlarnda art olmas normal karlanmaldr. Bu dönemde ylda 6-7 defa boaz enfeksiyonu geçirilebilir dedi.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarnn (ÜSYE) yüzde 80 orannda viral etkenlere bal olduuna dikkat çeken Kulak Burun ve Boaz Uzman Yrd. Doç. Dr. Ömer Akner, çocuklarda görülen boaz enfeksiyonlar hakknda önemli bilgiler verdi. Hastaln viral etkene mi, bakteriye mi bal olutuunu belirlemek için tetkikler yaplmas gerektiini anlatan Yrd. Doç. Dr. Ömer Akner, Sadece muayene ile bunlar ayrmak mümkün deildir. Boaz enfeksiyonlarnda öncelikle hastalktan korunmann yollarn bilmek gerekir. Hasta kiilerden hastaln bulamasn engellemek en öncelikli konudur. Bunun için hasta kiilerle yakn temastan uzak durulmal, hava souk olsa bile ortamdaki etkenlerin temizlenmesi için oda sk sk havalandrlmaldr. Sk el ykama, haprrken azmz elimizin tersiyle veya dirsek iç ksmyla peçeteyle vs kapatmak önemlidir diye konutu.

BOAZ ENFEKSYONLARINDA NORMAL KARILANMALI

çocuklar boaz enfeksiyonlarndan korunmada dier önemli nokta vücut direncinin yüksek tutulmas olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ömer Akner, Bunun için yeteri kadar uyunmal, beslenmeye dikkat edilmeli, taze gdalarla beslenmeye, yeterli sebze meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Pasif sigara içiciliine dikkat edilmelidir. Alerjik bünyesi olan çocuklarda alerji tedavisi yaplmaldr. çocuklar ilk kree, anaokuluna baladklar dönemde kalabalk ortamdan kaynaklanan boaz enfeksiyonlarnda art olmas normal karlanmaldr. Bu dönemde ylda 6-7 defa boaz enfeksiyonu geçirilebilir ifadelerini kulland.

FARENJT VE BADEMCK LTHABINI BRBRNE KARITIRMAYIN

Boaz enfeksiyonu olduunda basit bir farenjit mi, yoksa bademciklerde bir enfeksiyon mu var ayrm için hekim muayenesi gerektiini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ömer Akner öyle devam etti:

Boaz enfeksiyonlar arasnda tonsillit, farenjit, adenoidit, sinüzit, lenfadenit saylabilir. Bunlar arasnda en önemlisi bademcik iltihab dediimiz tonsillittir. Tonsillit etkeni olarak viral nedenler olabilecei gibi, bakteriler, özellikle A grubu beta hemolitik streptokok (beta mikrobu) da nedenler arasndadr. Streptokok enfeksiyonu uygun antibiyotikle tedavi edilmediinde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar arasnda kalp romatizmas, eklem romatizmas, glomerulonefrit ( böbreklerin etkilenmesi durumu), boyunda lenf bezi imesi saylabilir. Her iki hastaln da belirtileri birbirine benzer. çocukta boaz ars, ate, yutkunurken zorlanma, halsizlik, öksürük, bazen mide bulants ve kusma görülebilir. çocuun bu dönemde birkaç gün okula gönderilmemesi hem çabuk iyilemeyi salar, hem de okulda dier çocuklara bulamay engeller.

SIK TEKRARLAYAN ENFEKSYON, AMELYATI GÜNDEME GETRYOR

Sk tekrarlayan ( son 2 ylda 7, son 3 ylda toplamda 10 defa ) bademcik enfeksiyonlarnda kronik tonsillit tehisi konulduunu söyleyen Dr. Akner, Hasta ilaçlarla iyilese bile ksa zamanda tekrarlayan tonsillit ataklar yaar. Bu durumda tedavide ameliyat gündeme gelir. KBB uzman ile görüülerek tedavide nasl bir yol izlenecei kararlatrlmal ve gerekirse ameliyat yaplmaldr. Tonsillektomi ameliyat 2,5 ya sonras çocuklara yaplabilen bir ameliyattr. Ameliyat bitiminden 6-7 saat sonra hasta taburcu edilebilir. 1 haftalk iyileme sürecinden sonra hasta ikayetlerinden kurtulmu olur dedi.

Ana Sayfaya Git